2.5 yaşındaki çocuğum tuvalet eğitiminde neden geriledi?

0 oy
172 göst.
önce Aile & Aşk kategorisinde (191 puan) tarafından

Kızlar benim kızım 2 buçuk yaşında. 3 ay önce tuvalete eğitimi verdim. Elhamdülillah öğrendi 3 haftada falan gece gündüz bez takmıyordum altına da hiç yapmıyordu. Son 4 gündür geceleri altına yapmaya başladı. 2-3 kere. Bugğn de gündüz uykusuna uyuttum yine altına kaçırdı neden böyle oldu normal mi bu süreç düzelir mi tekrar? 

3 Cevaplar

0 oy
önce (4,953 puan) tarafından

Evet düzelir, sakın geri beze dönmeyin. Oluyor ara ara öyle durumlar

önce (191 puan) tarafından

Sıcak diye alez de sermemiştim mahvetti yatağını falan bugün yine yıkadım serdim yine oldu 

-Reklam-
0 oy
önce (9,900 puan) tarafından

Bazen oluyor daha küçük . Üşütebiliyor uykusu derin olabiliyor yada su içip hemen yattığında oluyor. Karpuz kavun çok yediğinde oluyor 😅

Bu aralar çok su içiyor ondan mıdır acaba 

0 oy
önce (27,992 puan) tarafından

Böyle gerileme kızımda da oldu bende neredeyse 3 ay oldu vereli geçen ay gerileme yaşandı sonra düzeldi 

Ay içim rahatladı düzelsin de tekrardan. Sinirlerim bozuldu ya sürekli altına kaçırıyor 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

2.5 yaşındaki çocuğum tuvalet eğitiminde neden gerileme yaşıyor?
Tuvalet eğitimi sürecindeki gerilemeler genellikle duygusal değişimler, yeni bir kardeş, taşınma veya günlük rutindeki aksamalar gibi psikolojik etkenlerden kaynaklanır. Çocuğunuzun fiziksel bir rahatsızlığı yoksa, bu durum genellikle gelişimsel bir sürecin parçasıdır ve 2.5 yaş dönemi inatlaşma veya ilgiyi üzerinize çekme isteğiyle de tetiklenebilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Tuvalet eğitiminde gece altına kaçırma sorunu nasıl çözülür?
Gece altına kaçırma durumunda öncelikle gece yatmadan 1-2 saat önce sıvı alımını sınırlamalı ve uyku öncesi mutlaka tuvalete gitmesini sağlamalısınız. Çocuğu uykusundan uyandırarak tuvalete götürmek yerine, mesane kontrolünü kendi kendine kazanması için sabırlı olmalı ve süreçte onu suçlamadan desteklemeye devam etmelisiniz.
Çocuklarda gündüz uykusunda tuvalet kazaları normal mi?
Gündüz uykusunda alt ıslatma, özellikle 3 yaş altı çocuklarda yorgunluk veya derin uykuya dalma nedeniyle sıkça rastlanan normal bir durumdur. Eğer çocuk tuvalet eğitimini yeni tamamladıysa, uykuda kontrolü sağlaması zaman alabilir; bu nedenle eğitim sonrası ilk birkaç ayda bu tip küçük kazaların olması beklenen bir süreçtir.
Tuvalet eğitimi tamamlanmış çocuk tekrar beze mi dönmeli?
Tuvalet eğitiminde gerileme yaşandığında tekrar beze dönmek, çocuğun kazandığı başarıyı geriye atabilir ve süreci uzatabilir. Kazalar yaşansa bile iç çamaşırı kullanmaya devam etmeli ve çocuğa güven vererek, süreci doğal bir şekilde tekrar hatırlatmak en etkili yöntemdir; bez kullanımı çocuğun çabasını durdurabilir.
Ne zaman tuvalet eğitimi için bir uzmana danışmalıyım?
Eğer tuvalet eğitimi gerilemesine idrar yaparken yanma, ağrı, sık idrara çıkma veya kabızlık gibi fiziksel belirtiler eşlik ediyorsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız. Bu belirtiler idrar yolu enfeksiyonu habercisi olabilir; ancak hiçbir fiziksel sorun yoksa çocuğun psikolojik süreci 2-4 hafta içinde genellikle kendiliğinden düzelir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

+1 oy
8 cevap 443 göst.
0 oy
4 cevap 428 göst.
0 oy
2 cevap 184 göst.
1 Ağustos 2026 Çocuk & Ebeveyn kategorisinde Elif12 (2,800 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 473 göst.
27 Ağustos 2024 Aile & Aşk kategorisinde Dilek06 (716 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,518,749 soru

24,752,810 cevap

372,277 kullanıcı

...