0 oy
276 göst.
Diğer kategorisinde (3,756 puan) tarafından
EDEP - Anadolu irfanında edep, bedenin ve ruhun edebi olmak üzere iki kısımda değerlendirilir. Ruhun edebi, ahlak ve terbiyeyi yani duygu ve düşüncelerin güzelleştirilmesini ifade eder. Zira gün geçtikçe düşüncelerimiz davranışa; davranışlarımız kişiliğe dönüşürler. Böylelikle insan, güzel gören, güzel düşünen latif bir varlık olur. Bedenin edebi ise bilinen adıyla âdâb-ı muaşerettir. İnsanın davranışlarında nazik, zarif ve kibar olmasıdır. Edep ölçülerine bağlı kalarak takındığımız nazik davranışlar bizi insanlar arasında saygın bir konuma yükseltir; ayıplanmaktan, küçük düşmekten, hata yapmaktan korur. Edep, ister ruhun ister bedenin edebi olsun her türlü bilginin, eğitimin üstündedir. Yunus Emre bunu oldukça özlü bir şekilde dile getirir. “İlim meclislerinde aradım, kıldım talep/ İlim geride kaldı illa edep illa edep.”

2 Cevaplar

0 oy
tarafından
Edeple gidiniz edeple dönünüz illa edep illa edep❤ seyh mezarlığına gittiğimde gördüm çok hoşuma gitti 
(3,756 puan) tarafından
Edep önemli ve güzel eksik etmesin Rabbim bizden
-Reklam-

İlgili sorular

+4 oy
8 cevap 338 göst.
4 Nisan 2025 Diğer kategorisinde Alaska (2,510 puan) tarafından soruldu
+1 oy
48 cevap 1,773 göst.
18 Kasım 2024 Aile & Aşk kategorisinde Zeynosss (13,777 puan) tarafından soruldu
+3 oy
27 cevap 1,552 göst.
+2 oy
11 cevap 900 göst.
12 Ekim 2024 Diğer kategorisinde Oziis (1,934 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,492,261 soru

24,382,981 cevap

348,868 kullanıcı

...