Geçen bir arkadaş sormuştu nasıl tutumlu olunur diye, bir şeyler yazmıştım ama bazı şeyleri söylemeyi unuttuğumu fark ettim. Benim de aklıma bir post açmak geldi. Aslında maalesef bende o kadar tutumlu biri olduğumu düşünmüyorum ama elimden geldiğince olmaya çalışıyorum. Bazı arkadaşlara belki fikir olur diye paylaşmak istedim.
Mesela ben alışverişe çıktığımda bir liste yaparım ve o liste dışındakileri almamaya çalışırım eğer ihtiyacım yoksa. Gözüme bir şey mi çarptı? O zaman düşünürüm ve kendime sorarım "buna gerçekten ihtiyacım var mı?"
Ürünlerin muadillerini almaya çalışırım: bazen bakarsınız aradaki fiyat farkına, çok uç bir fark vardır. Birisi aşırı derecede pahalı, birisi daha ucuz olur ama arkasını okuyun aynı fabrikadan çıktığını görürsünüz. Bunu mesela geçen milföy hamurlarına bakarken fark ettim. SuperFresh marka ve Şok'un kendi milföyü aynı fabrikadan çıkma, birisi çok daha pahalı marka olduğu için hâlbuki aynı ürün. Tabii bazı giyim kuşamda ise ucuz ve kalitesiz mal almaktansa daha kaliteli bir mal alıp daha uzun bir süre giymek aslında daha mantıklı ve daha ucuza geliyor. Bunlarda belli olmayabiliyor ama.
Pazara çıktığımda ise çok fazla meyve sebze almamaya çalışıyorum, 2 kişiyiz zaten ikimize yetecek kadar almaya ve ikimize yetecek kadar yemek yapmaya çalışıyorum ki israf olmasın.
Dışarıda çok fazla yemek yememeye çalışıyorum, hiç yapmıyorum desem yalan olur ama arada sırada.
Çamaşırlarım çok kirli değilse deterjanı az koyarım, aynı şekilde bulaşıklarım çok kirli değilse bulaşık deterjanı tableti ikiye böler koyarım.
Kısa mesafelere yürüyerek giderim tabii şimdi çocuk olduğu için biraz zor oluyor ama elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum.
Bir de ben kullanmıyorum ama bazı uygulamalar var, bütçenizi yazıyorsunuz ve aylık harcamalarınızı. Böylece bütçenizin altında mı harcama yaptınız yoksa üstünde mi kontrol edebiliyorsunuz.
Sizin de fikirleriniz varsa alabilirim