Babam boyle pasta yapmayı nerden öğrendi
Diyesim geldi bian
Hepsini okuyup çok merakta kalip sonundada açımlamasi vardır diye okumaya devam edip ama açiklama yok merak içinde kaldım
Yedi sayısının bir çok hikmeti olabilir. Ancak -kanaatimizce- en önemli bir hikmeti, onun Cenab- Hakk'ın 7 sıfat-ı subutiyesine işaret eden bir sayı olmasıdır. Bilindiği üzere, Eşari’ye göre, Allah’ın ilim, kudret, kelam, sem’(işitme) Basar (görme), hayat, irade adlı 7 subûtî sıfatı vardır. Bu sıfatlar hem kâinat hem de insanlık âleminin nizam ve intizamına bakar. Teşbihte hata olmasın, güneşin 7 renkli ışığı her tarafta parladığı gibi, Şems-i Ezelînin (Ezelî Güneşin) de yedi sıfatı her tarafta parlayıp durmaktadır.
- Yedi sayısının bu genel hikmeti yanında daha birçok özel spesifik / bulunduğu yere göre kendini gösteren hikmetleri vardır. Örneğin, Kur’an’ın başlangıç suresi / Fatiha suresinin ayet sayısı 7’dir. Başlamak kelimesinin kök harfleri olan “B-D-E”nin ebced değeri de 7’dir. Ayrıca Kur’an ezelden gelmiş ebede gidecek bir kitaptır. “E-B-D” harflerinin ebced değeri de 7’dir. Ve Kur’an miladî 7. asırda inmiştir...
Allah (c.c)'un kelamı olan yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'de bazı sayılara dikkat çekilmiştir, bunlardan biri de 7 sayısıdır. Bizler de bu konudan birtakım manalar çıkarmak yerine, daha çok Kuran’ın sistematiği üzerine odaklanabiliriz. Bu anlamda baktığımızda, 1 haftanın 7 gün olması gibi secde konusunun 7 rakamı ile ilişkili olduğunu görmekteyiz, secdede 7 uzvumuz yerle temastadır. (2 ayak ucu + 2 diz + 2 avuç içi + 1 alın).
5/Hicr-87: Andolsun, sana çiftlerden yediyi ve büyük Kur’an’ı verdik.
23/Muminun 86: De ki: “Yedi göğün Rabbi ve büyük Arş’ın Rabbi kimdir?”
71/Nuh 15: Görmüyor musunuz; Allah, yedi göğü birbirleriyle bir uyum (mutabakat) içinde yaratmıştır?”
12/Yusuf 43: Hükümdar:” Ben (rüyamda) 7 besili inek görüyorum, onları 7 zayıf inek yiyor; bir de 7 yeşil başak ve diğerleri ise kupkuru. Ey önde gelen (kahin bilginler,) eğer rüya yorumluyorsanız benim bu rüyamı çözüverin” dedi.
2/Bakara 29: Sizin için yerde olanların tümünü yaratan O’dur. Sonra göğe yönelip (istiva edip) de onları yedi gök olarak düzenleyen O’dur. Ve O, her şeyi bilendir.
65/Talak 12: Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah’ın her şeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah’ın ilmiyle her şeyi kuşattığını bilmeniz, öğrenmeniz için.
67/Mülk 3: O, biri diğeriyle ‘tam bir uyum’ (mutabakat) içinde yedi gök yaratmış olandır. Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir ‘çelişki ve uygunsuzluk’ (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun?
78/Nebe 12: Sizin üstünüze sapasağlam yedi gök bina ettik.
1,502,508 soru
24,532,898 cevap
360,049 kullanıcı
Lütfen şikayet nedeninizi seçin:
Yüklemek için tıklayın