Zayıflama sürecinde ne yediğinizden daha önemli olan bir şey varsa o da; ne zaman yediğinizdir. Öğün düzeni, verimli sonuçlar alabilmemiz için çok önemlidir. Kesinlikle öğün atmamalısınız. Öğünlerinizi yazılan saatler doğrultusunda yarım saat - 1 saat önce veya sonra tüketmenizde sakınca yoktur. Öğün düzeniniz olmazsa metabolizmanız yavaşlar ve kilo vermeniz zorlaşır. Öğün saatlerinize uyum sağlayamadığınız durumlarda öğün aralarını 3 saat olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca uzun açlık süreleri sizin kan şekeri dalgalanmalarınızı arttıracaktır ve daha fazla yemek yeme (özellikle de tatlı-makarna-pilav gibi karbonhidratlı yiyecekler) ihtiyacı duyacaksınızdır.
Uyku saatinizin kilo vermenizde büyük önemi vardır. En geç saat 00:00’da yatakta ve derin uykuda olmanız gerekir. Düzenli gece uykusunda vücudunuzda melatonin hormonu daha fazla miktarda salgılanıyor ve bu hormon metabolizmanızı hızlandırarak, kilo vermenizi kolaylaştırır. 00:00’dan önce mutlaka yatağınızda olun ve uyuduğunuz odanın çok karanlık olmasını sağlayın.
Su tüketimi özellikle zayıflama sürecinde oldukça önemlidir. Su tüketimine bağlı olarak idrara çıkışınızda artacaktır, her idrara çıkışınız da 40 kcal'yi vücuttan attığınızı unutmayın! Kilonuza göre günlük en az 12-13 bardak su tüketmelisiniz.
Kafein vücutta ödeme yol açar ve tartıda doğru sonuç almamızı engeller. Saat 16:00'dan sonra kahve-çay tüketiminizi kısıtlamalısınız. Kahveyi 1-2 fincan, siyah çayı ise şekersiz ve günde 3-4 bardaktan fazla tüketmemelisiniz.
Tatlı tüketimi bel çevresi yağlanmasını arttıran bir etkendir. Ve bel çevresi yağlanması sağlık açısından birçok problemi de beraberinde getirir. Tatlı tüketimini (çay ve kahvede kullanılan sofra şekeri de dahil - Bunun yerine çayın yanında kuru üzüm veya kuru dut tercih edebilirsiniz) bir süreliğine kısıtlamak zorundayız. Tatlı tüketimini kısıtlamadığınız takdirde tatlı isteğiniz hiçbir zaman azalmayacaktır ve bu sebepten çoğunlukla kilo problemi yaşayabilirsiniz. Şeker tüketimini kısıtlayabilirsek verdiğiniz kilolar kalıcı olacaktır.. Aşırı tatlı ihtiyacınız olursa haftada 2-3'ü geçmeyecek şekilde listenizden 1 porsiyon süt-yoğurt ve 1 porsiyon meyve çıkartarak 2-3 top dondurma veya haftada 1 günü geçmeyerek + 1 dilim de ekmek çıkartarak küçük 1 porsiyon sütlü tatlı tüketebilirsiniz.
Ayrıca tatlı isteğinizi sonradan fazlasıyla ortaya çıkarmamak adına listenizde yazmasa dahi, her gün 2 kare %60-80 kakao içeren bitter çikolata tüketmenizi tavsiye ediyorum.
Hızlı yemek yediğiniz zaman beyine tokluk sinyali geç gidiyor ve bu da kişinin olması gerekenden daha fazla kalori almasına yani uzun vadede kilo problemine neden oluyor. Hızlı yemek yeme alışkanlığınız varsa; Lokmalarınızı mutlaka bıçak yardımıyla çok küçük parçalara ayırmalısınız. Lokma aralarında mutlaka yudum yudum içecek, özellikle de su tüketmelisiniz. Yemeği ağzınıza götürdükten sonra çatalı veya kaşığı elinizden bırakmalı ve lokmalarınızı en az 10 defa çiğnemelisiniz.
. Mensturasyondan önceki 3 gün, mensturasyon dönrmi ve sonrasındaki 3 gün kiloyu ödem yönünden olumsuz etkilediğinden ona göre takibini ve değerlendirmesini yaparız.
Kilo verme sürecine katkıda bulunmak için başlangıçta rutin hareketiniz dışında, günlük aktivitenizi arttırmanızı öneriyorum. Bunun yanında gün aşırı 15 dakikalık Youtube’da yer alan “Leslie 1 mil” ya da 15-20 dk trombolin aktivitesini gerçekleştirmenizi ya da bunun yerine 30 dk yürüyüş yapmanızı tavsiye ediyorum.