+2 oy
264 göst.
Aile kategorisinde tarafından

1. Temel vücut güvenliği ile başlayın!

Çocuklar 2 – 3 yaşına geldiğinde ona temel vücut güvenliğini anlatabilirsiniz. Topluluk içinde size yakın durması gerektiğini söyleyin. Ayrıca genital bölgelerini anlatarak, birkaç kişi dışında kimsenin dokunmaması gerektiğini aktarabilirsiniz.

 

2. “Yabancı kimdir?” sorusunu sorun!

Çocuğunuz 4 yaşına geldiğinde artık yabancı nedir ve kime denir, bu konuyu onunla konuşabilirsiniz. Ona basitçe “yabancı biri dediğimde ne anlıyorsun?” diye sorabilirsiniz. Çocuğunuz hala yabancıların kim olduğundan emin değilse, yabancıların iyi ya da kötü olup olmadıklarını belirtmeden, basitçe onun tanımadığı kişilere yabancı denildiğini anlatabilirsiniz. Daha sonra ona küçük sorular sorarak yabancı denilince kimden bahsettiğinizi anlayıp anlamadığını test edebilirsiniz.

 

3. Güvenebileceği yetişkinleri öğretin!

Büyük anneler, büyük babalar, teyzeler ve halalar gibi örneklerin yanı sıra, çocuğunuza yalnız kaldığında güvenebileceği kişileri anlatın. Mesela okuldaki öğretmenleri ve danışmanlarının yanı sıra, güvenlik görevlileri ve mağaza çalışanları gibi otorite figürlerinin de güvenilir kişiler olduğunu bilsin. Bir mağazada kaybolması durumunda, yardım istemek için çalışanlara ya da güvenlik görevlilerine gidebilmesi için onların kıyafetlerini ve üniformalarını ayırabilmesi çocuğunuz için önemlidir.

 

4. Yapılabileceklerini ve yapmamaları gerekenlerin üstünden geçin!

Çocukların yabancılarla etkileşim kurması gerektiğinde bazı şeylerden kaçınmaları bazı şeyleri de yapabilmeleri gerekir. Mesela siz yakınlarınızdayken bir yabancıyla selamlaşıp konuşabileceğini, ancak siz etrafında değilken yabancılarla konuşmaması gerektiğini öğretin. Bir mağazada kaybolması durumunda, hemen kasanın yani para ödediğini yere gitmesi gerektiğini, kasadaki kişiye kaybolduğunu söyledikten sonra siz gelene dek oradan ayrılmaması gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlatın.

 

5. İnternette yapıp yapmayacaklarının altını çizin!

İnternet çağında yaşamak çocukların evde olduğunda bile tehlikeli yabancılarla etkileşim kurabilmesi riskini artırıyor. Bu nedenle internette ne yapıp yapmayacaklarını detaylı bir şekilde anlatmak önem taşıyor. Özellikle okul çağındaki çocuklara, tanımadıkları kişilerle sohbet etmemesi gerektiğini, kişisel bilgiler vermemesi gerektiğini anlatmak gerekiyor. Ayrıca çocukların kullandığı bilgisayar ve tableti salon gibi herkesin bir arada olduğu yerde bulundurmakta fayda var. Böylece çocukları gözlemleme şansı artıyor.

 6. Umumi tuvaleti nasıl kullanması gerektiğini anlatın!

6 yaşından itibaren birçok çocuk tuvalete kendisi gidebiliyor. Bu nedenle anne babalar bazen çocukları umumi tuvaletlerde gözetimsiz bırakabiliyor. Öncelikle bundan kaçınmak ve çocuk tuvaletteyken kapısında beklemek çok önemli. Bir şeye ihtiyacı olduğunda sizin orada olduğunuzu bilmesi gerekiyor. Ayrıca çocuklara tuvalette iken sizden uzaktaysa, bir yabancının kendisine yardım etme teklifini mutlaka geri çevirmesi gerektiğini öğretmeniz büyük önem taşıyor. Kapıyı kilitlemesi ve tuvalette mutlaka yalnız olması gerektiğini de anlatmakta fayda var.

 

7. Çocuğunuzu evde yalnız kalmaya hazırlayın!

Çocuklar büyüdükçe kısa süreli olsa da evde yalnız kalmaya başlarlar. Bu süre içerisinde kime kapıyı açıp açmayacaklarını bilmeleri önemlidir. Ayrıca telefonu cevaplama konusunda da çocukları eğitmek büyük önem taşır. İleriki yaşlarda evde daha çok yalnız kalacak çocukları küçük yaşlardan itibaren bu konuya hazırlamaya çalışın.

 

8. Farklı senaryolar kurarak öğretin!

Çocuklarınıza bir şeyi öğretmek isterken en kolay yollardan biri, bir senaryo kurarak onun rolünü oynamaktır. Çocuğunuzu korkutmadan ona bazı olabilecek olayları betimleyin ve ne yapması gerektiğini göstererek öğretin. Örneğin yalnızken ya da arkadaşları ile beraberken tanımadıkları bir yetişkin yanlarına geldiğinde ayağa kalkması ve bu kişiden en az bir kol uzaklığında bulunması gerektiğini rolü oynayarak gösterin. Ya da bir yabancı arabasıyla yanına yaklaşıp marketin yerini sorduğunda arabadan birkaç adım uzaklaşarak konuşmadan sadece eliyle göstermesi gerektiğini yine rolü oynayarak gösterin.

 

9. Korkutucu cümlelerden uzak durun!

Çocuğunuzu yabancılardan korumak isterken onu korkutmamaya gayret edin. Örneğin, “seni alıp kaçırırlar”, “seni bir daha asla göremem” gibi cümleler çocuğunuzun sosyal hayatını zedeleyebilir. Bu cümlelerin yerine basitçe yapılması gerekenleri ve asla yapılmaması gerekenleri açıklayın. Size neden bunları yapıp yapmaması gerektiğini sorduğunda ise, “Senin nerede olduğunu her zaman bilmek istiyorum” gibi daha güven verici cevaplar verebilirsiniz

5 Cevaplar

0 oy
(13,103 puan) tarafından
Teşekkür ederim canım ☺️❣️
tarafından
Rica ederim canım böyle faydalı şeyleri aktarabiliyorsam sizlere ne mutlu bana
(13,103 puan) tarafından
Tabiki aktarıyorsun canım. Allah razı olsun
tarafından
Sendende razı olsun ❤
-Reklam-
0 oy
(4,518 puan) tarafından

Cok tisikurlerrr<3

tarafından
Rica ederim canım
0 oy
(7,050 puan) tarafından
Güzel yazı canım ama ben tanıdıklara bile güvenmiyorum artık o yüzden büyüyünce sadece anne ve babası dışında kimseyle yalnız kalmaması gerektiğini öğreteceğim. 
0 oy
(16,506 puan) tarafından
Teşekkür ederim asko bilgilerin icin
tarafından
Rica ederim canım ne demek ❤❤
0 oy
(119,499 puan) tarafından
aaayy benim baby boyum suan 22 aylik ama çok sicak kanli yaaa markette herkeze bay bay yapip opucuk atiyo
tarafından
Kız sen degilmiydin hastane de mavi gözlü sarışın çocuğa bakıp tebessüm etmiştin sonra kadın polis çağıracam demişti eşin uyarmıştı seni bakma diye.Millet işte böyle böyle uzak tutuyor çocuklarını insanlardan .benim kızda kuzey gibi valla elini acana koşuyor
(119,499 puan) tarafından
hee kiz randevu sirasi beklerken olduydu ben ne yaptimsa oyle olmadi kuzey herzese sicak davraniyo
tarafından
Hakikî türk mali kız geninde var yavrunun:D
(119,499 puan) tarafından
☺☺☺☺☺

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 114 göst.
0 oy
6 cevap 66 göst.
22 Ağustos 2022 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Birkoalaannesi (496 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 152 göst.
12 Temmuz 2021 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Acemianne3107 (775 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 207 göst.
6 Mart 2021 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde S...r (88 puan) tarafından soruldu

381,234 soru

11,413,267 cevap

34,957 kullanıcı

...