Gıda mühendisiyim, yardımcı olabilirim..
Öncelikle iyi, aktif bir kefir mayanızın olması gerekiyor. Biliyorsunuzdur kefir mayası küçük karnabahar benzeri bir yapı, mayalandıkça o da büyüyor..
Eğer çiğ sütten yapacaksanız önce kaynatıp (kısa süre) sonra 25 derecelere yani oda sıcaklığına soğutun..Kutu sütten yapacaksanız oda sıcaklığına gelmesi için tencerede çok az ısıtın..
Sütü temiz cam kavanoza alın ve içine kefir mayanızı ilave edin..
Kapağını gevşek bir şekilde üzerine kapatın..
Sıcaklığını koruması için yoğurt mayalar gibi sarın ve 24 saat sonunda hazır..
Bu süre sonunda kefirinizi plastik bir süzgeç yardımıyla süzün ve kefir mayasını çok nazik bir şekilde yıkayın..
Kefiriniz hazır, buzdolabına alın ve soğusun, lezzeti gelişsin..
Dikkat edilmesi gereken nokta kefire kesinlikle metal kaşık süzgeç değdirmeyin..Kefir mayası miktarı kullanacağınız süte göre değişir..
Youtubeda Refikanın mutfağı kefir yapımı diye aratırsanız ordan izleyebilirsiniz..