Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaGenel8 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

8 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

Hamilelikte 8. Haftada Anne Ve Bebek

8 haftalık gebelik sırasında artık embriyo erginliğinden çıkıp fetüs aşamasına ulaşmış durumdadır. Aynı zamanda artık tam gaz büyüme hızına ulaşmış demektir. El ve ayak parmakları henüz bütün haldeyken kemikleri ise kıkırdak formundadır.

8 Haftalık Gebelik Sırasında Bebek Gelişimi

Gebeliğin 8 haftasında;  burun, dudaklar ve kulakları, göz kapakları da belirginleşmektedir. 8. Haftada kalbin dört odası da oluşmuş durumdadır ve minik bebeğin kalbi her geçen gün güçlenmektedir.  Ön beyin, orta beyin ve arka beyin gelişimini neredeyse tamamlanmıştır. Merkezi sinir sistemi, akciğer, pankreas, bağırsak gibi hayati organlar henüz gelişimini sürdürmektedir. 8. haftada bebeğin cildi, henüz saydam bir yapıdadır. Diş ve damak yapısı ise yeni yeni oluşmaktadır.8 haftada bebeğinizin ultrason görüntüsü heyecan vericidir zira hareketlerini bariz bir şekilde görebilirsiniz. 8 haftalık bir bebek anne karnında hala ters bir C şeklinde durur. Bebek kız mı, erkek mi henüz ultrasonda anlaşılmasa cinsiyeti oluşmuş durumdadır.

8 Haftalık Bebek Hareketleri

Artık bebeğiniz 8. haftaya geldiğinden dolayı gelişimi embriyodan çıkıp fetusa ulaşmış demektir. Bununla birlikte büyüme hızı da son 2 haftada 4 katına çıkmıştır. Kemik yapısı henüz kıkırdak formundadır. El ve ayak parmakları henüz birbirinden ayrışmamış şekilde oluşmuştur aynı zamanda bilekleri,  dirseği ve diz eklemleri gözle görülebilecek şekildedir. Yüzündeki ayrıntılar henüz belirginleşmeye devam etmektedir. Öte yandan embriyonun ardından fetüs gelişiminde olduğundan hala daha hareket kabiliyeti oluşmamıştır.

8 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

Hamileliğin 8. haftasına geldiyseniz bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 15-16 mm ve ağırlığı da 2 gram kadardır.

8 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

Artık bebeğin güveliği için annenin rahim ağzı tıkacı oluşumunu tamamlamıştır. Rahim artık bir portakal büyüklüğündedir ve mesanenin üzerinde durur. Bu da sık sık idrara çıkma ihtiyacı doğurur. Gebeliğin 8. haftasında ciltte kuruluk, sivilcelenme gibi bazı değişiklikler olabilir. Yine doktorunuz 8.haftada folik asit takviyesini kesmenizi önerebilir. Zira artık nöral tüp gelişimi tamamlanmıştır. Sonuç olarak hamileliğin 8. haftasında bebek, yumurtalık dokusundan ve bebeğin beslenmesinden sorumlu olan plasentaya devir edilir.

8 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Bu dönemde annede minimal lekelenmeler olabilir. Yine hamileliğin 8. haftasında anne de yorgunluk hissi, aşırı uyku isteği, sık idrar yapma, göğüslerde şişkinlik, sızı ve hassasiyet, baş ağrıları, mide yanması sindirim güçlüğü, bel de kalınlaşma görülebilir.

8 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğin 8. haftasında hormonal sebeplere bağlı olarak bazı kaygı ve endişeler yaşayabilirsiniz. Buna bağlı olumsu duygular içinde çirkin görünme, eşinden uzaklaşma korkusu gibi olgular yatabilir.  Bu kaygıları eşinizle paylaşmanızda yarar görebilirsiniz. Yine bu aşamada kendinizi ve bebeğinizi kimyasal yapay ürünlerden korumak adına hamilelik boyunca saç boyatma eylemlerine ara verebilirsiniz. Öte yandan dengeli beslenmeli, bol su içmeli, doktorunuza danışarak B6 desteği almalı, 8. haftada yaşanabilecek olan olası cilt dengesizliklerine karşın natürel bir temizleyici ile yüzünüzü temizleyerek doğal nemlendiricilerle de nemlendirebilirsiniz.

8 Haftalık Gebelik Beslenmesi

Yine gebeliğin 8. haftasında mide yanması gibi sorunlar sık sık görülen durumlardandır. Bu engellemek için kilo almamaya çalışın, yiyecekleri yavaş ve çok çiğneyerek tüketin, baharatlı, acı yiyecekler den kaçının, çikolata – kahve – abur cubur- fast food- şarküteri ürünü tüketmeyin ve sıkı giyinmeyin deriz.

8 Haftalık Gebelik Önerileri 

Elbette hamileliğinizin her aşamasında bebeğinizin durumuna dikkat göstermeniz gerekir. Fakat 8. hafta ve sonrası gerek ağırlık, gerekse hacim bakımından bazı değişikliklere uğramanıza neden olacağından hamileliğinizin bu döneminden sonra kendinize çok daha fazla dikkat etmeniz gerekecektir. Hamileliğin 8. haftasından itibaren bebek karnınızda giderek büyüyeceğinden zaman zaman dengenizi kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden dengeli hareket etmeye, hızlı hareket etmemeye sakin yürümeye dikkat edin. Otomobil kullanırken ya da seyahat ederken emniyet kemerinizi mutlaka takın. Mutfakta iş yaparken merdivene veya tabureye çıkmayın. Yüksek raflara uzanmamaya dikkat edin.  Aynı şekilde ıslak zeminlere dikkat edin. Banyo yaparken ve spor yaparken dikkatli olun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et