Çarşamba, Kasım 27, 2024
Ana SayfaHamilelikÇoğul GebelikÇoğul Gebelikte Riskli Haftalar

Çoğul Gebelikte Riskli Haftalar

Çoğul gebelik dışarıdan bakıldığında zorlu bir dönem gibi görünse de anne adayı için mutluluk verici bir olaydır. Çoğul gebelikte risk faktörü normal hamileliğe göre elbette biraz daha fazladır.

Günümüzde gelişen tıp sayesinde önlemler alınarak rahat bir çoğul gebelik geçirilebilir. Yazımızın devamında çoğul gebelikte risk taşıyan durumlar ve en fazla dikkat edilmesi gereken haftaları belirteceğiz.

Birçok uzman tarafından belirtilen, çoğul gebeliklerde bebek için risk taşıyan haftalar 11-14. haftalar ile 16-18. haftalar arasıdır. Bu dönemde anne için kan testi yapılır. Anne için en riskli olan hafta ise 28. haftadır. Bu dönemde özellikle çalışan annelerin dinlenmesi ve izne ayrılması tavsiye edilmektedir. Çoğul gebelik için uzmanlar, yapılan aktivitelerin azaltılması ve dinlenme oranının artması gebelik süresinin uzamasına ve risk faktörünün azalmasına inanmaktadır. Bununla birlikte çoğul gebeliklerde yatak istirahati için rutin olarak hastaneye yatışın erken doğumu önlediği belirtilmiştir. Risk taşıyan çoklu gebeliklerde, kadınların genellikle 20 ila 24. hafta arasında yorucu aktivitelerden kaçınmaları önerilir.

Yatak istirahati rahim kan akışını iyileştirir ve fetal büyüme problemleri için yardımcı olabilir. Doktorunuz tarafından yatak istirahati önerildiğinde cinsel ilişkiden uzak durulması gerekir.

Çoğul gebeliğin en sık görülen komplikasyonu erken doğumdur. Tüm ikizlerin yarısından fazlası erken doğar. Üçüzler ve daha fazlası neredeyse her zaman erken doğarlar.

37 haftalık hamilelikten önce doğan bebeklerde nefes alma, yemek yeme ve ateş gibi kısa veya uzun süreli sağlık sorunları riski görülebilir. Öğrenme ve davranışsal engeller gibi diğer problemler daha sonra çocuklukta ve hatta yetişkinlikte ortaya çıkabilir. Çok erken doğmuş bebekler (hamileliğin 32. haftasından önce doğanlar) en iyi bakımla bile ölebilir veya ciddi sağlık sorunları yaşayabilir.

Erken doğum, 37. gebelik haftasından önce doğum olarak tanımlanır. Gebeliğin uzunluğu tipik olarak her ilave bebekle azalır. Ortalama olarak çoğu normal gebelik 39 hafta, ikiz hamilelik 36 hafta, üçüz 32 hafta, dördüz 30 hafta ve beşiz 29 hafta sürmektedir.

İkizlerin neredeyse % 60’ı erken doğarken, üçüzlerin % 90’ı erken doğmaktadır. Çoğul gebelik risk faktörlerini en aza indirmek için önlem almanız gerekir. Gebeliğin başından itibaren doktor kontrolünü aksatmamalısınız.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et