Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaGenel12 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

12 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

Hamilelikte 12. Haftada Anne Ve Bebek

Artık hamileliğinizin ilk 3 aylık döneminin sonuna gelmiş bulunuyorsunuz. 12 haftalık gebelik dönemi bebeğin anne karnındaki gelişiminin en önemli haftası olduğunu hemen belirtelim. Zira bu haftadan itibaren bebeğinizin refleksleri gelişmeye başlar. 12 haftalık gebelik döneminin gelmesiyle birlikte artık ilk 3 aylık dönemin sonuna geldiniz ve 1 hafta öncesinin çok ötesinde bir gelişme sürecinin içerisine girdiniz. 12. haftaya girdikten sonra hamile olduğunuzu artık daha net bir şekilde hissedeceksiniz.  Bebeğin anne karnındaki gelişiminde belki de en önemli dönem 12. haftadır. Çünkü gebeliğin 12. haftasından itibaren refleksler gelişmeye başlar.

12 Haftalık Gebelik : Bebek Gelişimi

Gebeliğin 12. haftasında bağırsaklar artık göbek kordonundan ayrılır ve karın boşluğuna doğru hareket eder. Artık bebeğinizin böbrekleri oluştuğundan idrar boşaltımı yapabilir.12. haftada sinir hücreleri hızla çoğalarak beyindeki sinapsları şekillendirir. Bebeğinizin kulakları 12. haftada tam olarak son şeklini alacaktır. Kemikleşmemiş olan kıkırdak yapısındaki iskeleti yavaş yavaş sertleşerek kalıcı kemikleri oluşturur. Yakın zamanda bebeğinizin 300 parçadan oluşan kemik ve kıkırdak yapısı şekillenecektir.

12 haftalık gebelik döneminden itibaren çok hızlı bir şekilde gelişerek bebeğin göbek kordonundan ayrılan bağırsakları, artık karın boşluğuna doğru hareket etmeye başlar. Yine böbrekleri 12. haftada oluşan bebeğinizin mesanesinde idrar boşaltımı gerçekleşir. Gebeliğin 12. haftasındaki bir başka önemli gelişme ise sinir hücrelerinin hızla çoğalarak beyindeki sinapsları şekillendirmesidir. Yüzü artık şüphesiz insan suretine benzeyen 12 haftalık bebeğinizin kulakları da gelişimini tamamlayarak son şeklini alır. Gebeliğin 12. haftasındayken bebeğin iskeleti tıpkı kulak ve burnumuzdaki gibi kıkırdak bir yapıya sahip olup, henüz kemikleşmemiştir. Fakat 12. haftadan sonra bu kıkırdak yapı sertleşerek yavaş yavaş kemikleri oluşturur. Öyle ki bebeğiniz dünyaya geldiğinde 300 parçadan fazla kemik ve kıkırdağa sahiptir. Ancak yetişkin bir insanda 206 adet kemik bulunur. Yani, bebeğiniz geliştikçe kıkırdak-kemik yapısı birleşerek daha büyük ve güçlü kemiklere dönüşür.

12 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

6 cm boyuna ulaşan bebeğinizi muhtemelen ilk kez 12. haftadaki ultrason kontrolünde göreceksiniz. Fakat cinsiyetini belirlemek henüz mümkün olmayacaktır. Hamilelikte 12. haftanın en keyifli tarafı kontrol sırasında dilerseniz bebeğinizin kalp atışlarını duyabilecek olmanızdır. 12. haftada bebeğinizin boyu 6 cm civarındadır.

12 Haftalık Gebelik: Bebek Hareketleri

Bebeğinizin;  parmakları, kasları, göz kapakları artık bu haftada hareket etmeye başlar. Bebeğiniz artık ağzıyla emme hareketleri yapabilir, kıvrılma hareketleri ve nefes alıp verme egzersizlerine geçebilir. Bebeğiniz, nihayet parmakları ve güçlenen kasları sayesinde göz kapaklarını hareket ettirmeye başlar (Gözlerini tam anlamıyla açıp kapatması takriben 27. haftayı bulacaktır). Ağzıyla emme hareketleri yapabilen 12 haftalık bebeğiniz, siz karnınıza dokunduğunuzda henüz hissedemeseniz bile kıvrılma hareketleri yaparak size cevap verecektir.

12 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

12 haftada uterus büyür ve alt karın bölgesindeki çıkıntıyı gittikçe belirgin bir forma kavuşturur.  Artık hamileliğe uygun rahat kıyafetler giymeninse tam zamanıdır. Kısacası kalınlaşmış belinizi, büyüyen kalçanızı rahat ettirecek ve bebeği sıkıştırmayacak kıyafetler giymeniz gerekmektedir. 12 haftalık gebelik dönemine gelindiğinde uterustaki büyümeyle birlikte alt karın bölgesindeki çıkıntı gittikçe belirginleşir. Eğer bu sizin ilk bebeğiniz değilse, zaten hamileler için daha uygun olan rahat kıyafetlerinizi giymeye başlamışsınızdır. Ancak yeni bir gardıroba hazır değilseniz bile, bel bölgenizdeki kalınlaşmayı, bebeğe yer açmak için büyüyen kalçanızı kolaylıkla fark edecek ve bebeğinizi sıkıştırmayacak kıyafetler giymeyi tercih edeceksinizdir.

12 Haftalık Bebekte Annedeki Şikayetler

Hamileliğin 12. haftasında karşılaşacağınız muhtemel sıkıntılardan biri mide yanmasıdır (Mide ekşimesi ya da asit hazımsızlığı olarak da adlandırılır). Göğüs kemiğinden boğazın alt kısmına kadar etki eden bu yanma hissini çoğu kadın ilk kez hamileliğin 12. haftasında tecrübe eder. Fakat gebelikten önce de mide yanması şikayetiniz varsa, 12. haftada görülen bu durum sizin için biraz daha zorlayıcı olabilir. Özellikle sırt üstü uzandığınızda mide asidi yutağa doğru harekete geçtiğinden yanma hissi daha rahatsız edici bir hal alır. Kişiden kişiye göre değişmekle birlikte birçok kadında uterus büyümesiyle mideye olan baskı büyür ve gebeliğin son zamanları mide yanmasının en şiddetli olduğu dönemdir. Ancak plasenta, gebelik boyunca bol miktarda progesteron hormonu üreterek, yemek borusu ve mideyi ayıran bölgenin rahatlamasına yardımcı olur. Hamileliğin 12. haftasında mide ekşimesi ve hazımsızlığı, göğüs kemiğinden boğazın altına inen yanma hissi şikayetler arasında yer almaktadır. Bu durum 12. haftadan itibaren biraz daha zorlayıcı olabilir. Özellikle sırt üstü uzandığınızda… 

12 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yine 12. haftada artan vajinal akıntı da sinirlerinizi bozabilir. Ama bu durum normal bir durumdur. Sebebi ise artan östrojen hormonu ile vajinal bölgedeki kan akışının hızlanmasıdır. Artan bu kan akışı, 12. haftada kalp ritminizi de hızlandırabilir. Sözünü ettiğimiz bu akıntı, ince ve temiz görünüyorsa amniyon sıvısı veya mukus sızıntısı şeklindedir. Öte yandan 37. haftanızda değilseniz ve akıntı miktarı fazla ise akıntı sulu, mukusumsu yapıda, pembe, kahverengi ya da kan benzeri ise bu durum erken doğumun belirtileri olabilir. Yine mantar ve diğer enfeksiyonlardan da şüphe edilebilir. Ayrıca 12 haftalık gebelikte astım gibi nefes problemleri de gözlemlenebilmektedir.  

12 Haftalık Gebelik Önerileri

Artık bebek giderleri ile ilgili olarak partnerinizle konuşmanın ve bütçe oluşturmanın da tam vakidir diyebiliriz. Bunun için liste yapabilirsiniz örneğin. Listenize;  bebek kıyafetleri, mama, bebek bezi, oyuncaklar ve çocuk arabasını ekleyebilir,  oda hazırlıklarını başlatabilir ve tasarruf konusunu ele alabilirsiniz. Eğer bebek sahibi olacağınızı henüz eş – dost ve tanıdıklarla paylamadıysanız, 12. Haftanın gelmesiyle birlikte kendinizi hazır hissettiğinizde bebek beklediğiniz haberi paylaşabilirsiniz.

12 Haftalık Gebelikte Beslenme

12 haftalık gebelik sırasında mide yanması- ekşimesi gibi asit sıvısına dayanan hazımsızlık olayları yaşamanız normal olacağından bu dönemde akşam yemeklerini çok geç saatlere bırakmamaya özen gösterebilirsiniz. Yine hafif, mide sıvısını bastıran yiyeceklerle beslenmenizin yararı olabilir. Yatarken reflü sıkıntısını minimal seviyelere indirmek için düz yatmak yerine yüksek yastık kullanabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et