Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaBebekEmzirmeAnne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Anne olarak hepimiz bebeklerimizin sağlıklı bir yaşam sürmesini isteriz. Bebekleri hastalıklardan koruyan, gelişimini sağlayan en önemli şey anne sütüdür. Anne sütünün faydaları hem bebek hem de anne için sağlık açısından oldukça fazladır.

Anne sütünün faydaları

Anne sütü bebeği sadece çocukluk döneminde korumakla kalmaz aynı zamanda yetişkinlik dönemine de hazırlar. Anne sütünün faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.  Mucizevî formülüne göz attığınızda anne sütünün neden bu kadar önemli olduğunu göreceksiniz. Anne sütü bebeğinizi yalnızca çocukluk döneminde korumakla kalmaz aynı zamanda yetişkinliğe de hazırlayıcı zengin bir besin kaynağıdır. Anne sütünün yararları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Her annenin sütü kendi bebeğine özgü olup 1 aylık bebeğe sahip anneyle, 6 aylık bebeğe sahip annenin sütlerinin besin değeri farklıdır.  Diğer bir deyişle, vücut bebeğe en uygun sütü üretmektedir.
  2. Anne sütü sindirimi kolay olan bir besindir. Sütünüzün içinde bebeğinizin ihtiyacı olan vitamin ve mineraller yeterli miktarda bulunur.  Kolay sindirimi sayesinde mineraller ve vitaminler kolay emilir. Bebeğiniz fazla mineral ve vitamin almadığı için böbrek gibi boşaltım organlarına fazla yük binmez.
  3. Anne sütünün içeriğinde bebeğinizi mikroplardan koruyan bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler bulunur.  Bu nedenle anne sütü alan bebeklerde bağırsak enfeksiyonu ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha az rastlanır.
  4. Anne sütü ile beslenen bebekler karın ağrısı ve kabızlık gibi sorunlarla daha az karşılaşılır. Ayrıca anne sütü mikroorganizmaların oluşmasını engeller.  Böylece bebeğinizin ishal olması da engellenmiş olur.
  5. Anne sütü içeriğinde bulunan maddeler sayesinde antibiyotik kullanımı gerektiren hastalıkların görülme sıklığı azalır.
  6. Emzirme sırasında anne sütünün sıcaklığı her zaman bebeğiniz için ideal ısıdadır.  Bu nedenle anne sütü pratik bir besin kaynağıdır.
  7. Anne sütü içen çocuklarda oluşabilecek astım, obezite, diyabet gibi bazı kronik rahatsızlıkların oluşma riski azalır.
  8. Anne sütü bebeğinizin organlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlar.  Ayrıca kemik, çene ve diş gelişimde anne sütünün önemli rolü vardır.
  9. Anne sütü bebeğinizin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine katkı sağlar.
  10. Anne sütü dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi durumları düzeltir.
  11. Anne sütü bebeği alerjiye karşı korur.
  12.  Anne sütü bebekte pişik oluşumunu önler.

Emzirmenin anneye faydaları

Anne sütünün en az bebek kadar anneye de faydası olduğu tartışmasız bir gerçektir.  Emzirmenin anneye faydası şunlardır:

1-  Emziren annenin memesinde fazla süt birikmez, şişkinlikler ve iltihaplanmalar azalır.
2-  Emzirme sırasında salgılanan hormonlar rahminizin doğumdan önceki haline kavuşma süresini kısaltır.
3-  Hızla iyileşmenize yardımcı olduğu için loğusalık sırasında yaşadığınız kanamalar azalır.
4- Bebeği emzirmek meme kanseri, yumurtalık kanseri, kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Anne sütünün faydaları bebeğin tüm yaşamını etkileyeceğinden dikkat edilmesi ve mümkünse uzun süre bebeğe verilmesi gereken birincil besindir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et