Vitaminler, insan vücudunun sağlıklı çalışması için gerekli olan mikro besinlerdir. D vitamini, çevresel bir kaynak olan güneş ışığından elde edilebilen eşsiz bir vitamindir. Güneş ışığından gelen iyi UV ışınları (UVB) cildimize düştüğünde, D vitamini deride üretilir ve daha sonra kanda emilir. Bebeklerde, çocuklarda d vitamini eksikliği raşitizme neden olabilir. Raşitizm zayıf kemiklere, gecikmiş yürümeye, eğilmiş bacaklara, el veya ayak bileklerinde şişmeye neden olabilir. Raşitizm tedavi edilmezse, büyümede başarısızlığa, deforme olmuş kırık kemiklere, zatürre ve nöbetlere yol açabilir.
D vitamini, bebeğin büyümesinin ve gelişiminin kritik bir parçasıdır. D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine, güçlü dişler ve kemikler geliştirmesine yardımcı olur.
Bebeklerde d vitamini eksikliği belirtileri
- Gelişim geriliği
- Huysuzluk
- İştahsızlık
- Kas ve kemiklerde ağrı
- Kilo alma sorunu
- Kas becerilerinde gerilik
- Kemiklerde şekil bozuklukları
- Kafatası gelişim sorunu
- Boy uzama problemi (diğerlerine göre kısa kalma)
Bebeklerde d vitamini eksikliği nelere yol açar?
1. Ağrılar: Çocuğun fiziksel gelişim kilometre taşlarıyla orantılı olmayan ellerde, bacaklarda, vücutta sık ağrıdan şikâyet edeceklerdir.
2. Kas zayıflığı: Gecikmiş yürüme, merdiven çıkma zorluğu, vb.
3. Raşitizm: Raşitizm, çocukların kemiklerinin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olur.
4. Yetersiz gelişim: Sağlıklı beslenmeye, aktif yaşam biçimine ve daha önceki tıbbi tedavilere rağmen zayıf büyüme, D vitamini eksikliğini gösterebilir
5. Kırılgan kemikler: Küçük yaralanmalardan kaynaklanan kolay kırıklar, D vitamini eksikliği nedeniyle kalsiyumun düzgün şekilde emilmediğini gösterebilir.
6. Sık görülen alt solunum yolu enfeksiyonları: D vitamini, solunum fonksiyonlarında önemli bir rol oynar ve bağışıklık problemleri, sık enfeksiyonlar, bunun eksikliğinden kaynaklanabilir.
7. Gecikmiş anterior fontanel kapanması: Anterior fontanel, başın ön kısmında elmas şeklinde bir açıklıktır. Kafatası dikişleri arasındaki boşluk, 18-24 aylıkken yavaş yavaş kapanır. Bozulmuş kemik fonksiyonu nedeniyle, bu gecikecektir.
8. Gecikmeli diş: Yeterli kalsiyum olmadığından diş çıkmasında gecikme olur.
9. Anormal kemik profili: El bileği veya ayak bileği kemiklerinin şişmesini ve düşük kalsiyum seviyelerinden dolayı uzun kemiklerin anormal şekilde bükülmesi.
Bebeklerde d vitamini kullanımı
Anne sütünde yeterli miktarda d vitamini bulunmadığından takviye amacıyla damla biçimindeki ilaçlar doktor tavsiyesine göre verilebilir. Gün içerisinde 10-15 dk güneş ışığından faydalanmak gerekir. Emzirme döneminde ise anneler diyetlerine d vitamini bulunan gıdaları eklemelidir. Somon, uskumru ve sardalye gibi yağlı balıklar d vitamini yönünden zengindir (Balık kızartma D vitamini içeriğini %50 azaltırken, diğer pişirme yöntemleri balıkların D vitamini içeriğini etkilemez). Ayrıca yumurta ve sakatatlarda bol miktarda bulunur.
Bebeklerde d vitamini fazla verilirse
Çok fazla D vitamini toksisiteye (zehirlenme) neden olabilir. Suda çözünen B ve C vitaminleri fazlalık durumunda vücuttan atılır. Yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri vücutta depolanır ve fazla olursa sorunlara neden olur.
Bebeğinizin d vitamini eksikliği olduğundan endişe ediyorsanız, diyetinize daha fazlasını ekleyebileceğiniz ve uzun vadeli gelişim sorunlarını önleyebileceğiniz yollar hakkında doktorunuzla konuşun.