Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıBebeklerde Sarılık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Sarılık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kandaki alyuvarların yıkılmasıyla oluşan bilirubin adı verilen pigmentin oluşturduğu hastalığa sarılık denir. Eğer kandaki bilirubin miktarı artarsa göz ve cilt sarı renk olur. Yetişkinlerde de görülen bu hastalığın detayların sizler içini araştırdık. Detaylar böyle.

Bebeklerde  Sarılık Neden Olur ?

Erişkinlerde sarılık hastalığının görülmesinin sebebi her zaman patolojik kabul edilen bir durumdur. Ancak bu durum bebekler için geçerli değildir. Bebeklerde sarılık hastalığı her zaman patalojik bir sebebe bağlamak yanlıştır. Ayrıca sarılık her zaman bir hastalık belirtisi de değildir. Fizyolojik sarılık denilen sarılık hastalığa bağlı görülmemekle birlikte çoğu bebekte görülen bir durumdur. Yenidoğan bebeklerin yarısından fazlasında sarılık görülen bir hastalıktır. Prematüre doğan bebeklerin ise büyük bir çoğunluğunda sarılık durumu gözükür. Bilirubin seviyesinin artmasının bebeklerde sarılığa neden olacağını söylemiştik. Ancak kandaki bilirubin seviyesinin oranının artması bebekte kafadan ayağa doğru sarılığın yayılmasına neden olur.

Bebeklerde Sarılık Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?

Bebeklerde özellikle göz akının ve cildinin sararması, bebeğin iştahsız olması, meme emmek istememesi, koyu ve sarımsı idrar, uyuşukluk ve gevşeme hali ve sarı ya da turuncu yerine soluk dışkı rengi sarılık hastalığının belirtilerinden bazılarıdır.

Sarılık Bebekler İçin Tehlikeli Midir?

Öncelikle sarılık hastalığının neden ortaya çıktığını bilmek gereklidir. Kandaki bilirubin seviyesinin neden arttığını bilmek ve bu pigmentin bebeğe zarar verip vermeyeceğini bilmek bu sorunun cevabını beraberinde getirecektir. Öncelikle, bilirubin kandaki alyuvarların yıkılmasıyla ortaya çıkan indirekbilirubin, toksit bir maddedir. Yani vücuttan atılmaz. Ayrıca yağda çözünebilen bir madde olması dolayısıyla beyin dokusuna geçebilir ve beyine zarar verebilir. İndirekbilirubin, direk beyne zarar verebildiği için bebekte gelişim geriliği, işitme kayba, zeka geriliği gibi istenmeyen durumlara yol açabilir. Toksit olan indirekt bilirubin karaciğerdeki bir enzim ile direk bilirubine çevrilir. Direk bilirubin, indirekt bilirubine göre daha zararsızdır. Direk bilirubin safra ve idrar yolu ile kolayca dışarı atılabilir.

Bebeklerde Sarılık Hastalığı Belirtileri

Bebeklerde Sarılık Ne Kadar Devam Eder ?

Yenidoğan bebeklerin yaklaşık olarak %60’ı doğumdan 2-3 gün sonra sarılık geçirmektedir. Ayrıca yenidoğan bebeklerin %80’i doğumdan ilk birkaç gün içinde sarılık yaşamaktadır. Normal zamanında doğan bebeklerde sarılık iyileşme süresi 4-7 gün sürmektedir. Bu durum prematüre yani erken doğum yapan bebekler için 10 günü bazen geçebilmektedir.. Bebeklerde bilirubin değeri 1 mg/dl seviyesinde olmalıdır. Eğer bilirubin seviyesi artarsa bebekte kafadan, gövdeye oradan da ayaklara doğru yayılmaya başlar.

Sarılık Hastalığı İçine Hangi Bölüme Gidilmelidir ?

Bebeklerde sarılık için Çocuk Gastroenterolojisi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümlerinden birine gidilmesi gerekmektedir. Eğer yukarıdaki belirtilerden birden fazlasını bebeğinizde gözlemlerseniz doktora gitmeniz gerekmektedir.

Yenidoğan Bebeklerde Evde Sarılık Tedavisi Nasıl Olmalıdır ?

 Yenidoğan bebeklerin çoğunda sarılık görülür. Doktora gittikten sonra özellikle bebekleri günde 15 dakika güneşe çıkarmak oldukça faydalı olacaktır. Bebeğin sık sık emzirilmesi de bebeğin vücudunda sıvı birikimine neden olacağını için mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca anne karahindiba çayı, karakafes yaprağı ve kasırga gibi takviyeler almalıdır. Bu takviyeler vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olan bazı maddeler olduğu için sarılık ile mücadele edecektir.

Bebeklerde Sarılık Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Eğer sarılık tedavi edilmezse kandaki bilirubin seviyesi artar. Bilirubin seviyesi 25 miligramı aşarsa beyne zarar verebilir. Sarılık tek başına bebeğe zarar vermez ancak sarılık altta yatan başka bir hastalığın belirtisi ise bu durum bebek için zararlı olabilir. Bebekte sarılık belirtisi çok fazlaysa ve tedaviye yanıt vermiyorsa kan değişimi gerekli olabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et