Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaDoğum ve SonrasıDoğuma HazırlıkBebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Çocuk sahibi olmanın en heyecan verici şeylerinden biri bebeğin cinsiyetini öğrenmektir. Birçok insan mümkün olan en kısa sürede öğrenmeyi seçerken, diğerleri bunu bir sürpriz yapmaya karar verir. Bir sonogramda cinsiyet organlarını haftalarca göremeseniz de, bebeğin cinsiyeti dünyaya gelmeden çok önce belirlenir.

Cinsiyet, döllenme sonrasında hemen belirlenir. 23. çift kromozom bebeğin cinsiyetini belirler. Annenin yumurtası bir X kromozomu içerirken, babasının sperminde başka bir X veya Y kromozomu bulunur. XX kombinasyonu bebeğinizin kız ve XY kombinasyonu bebeğinizin erkek olduğu anlamına gelir. 

Bebeğin cinsiyeti ultrasonla ne zaman öğrenilir?

Birçok hamile kadın, genellikle 16 ila 20 hafta arasında yapılan gebelik ultrasonlarında bebeklerinin cinsiyetini (bilmeyi seçerlerse) öğrenir. Bununla birlikte, doktor bebeğin cinsel organlarını net bir şekilde göremezse, kesin olarak söylemek mümkün olmayabilir.

Bir bebeğin penisi veya vajinası 6 hafta gibi kısa bir sürede oluşmaya başlasa da, erkek ve kız bebekler yaklaşık 14. haftaya kadar ultrasonda çok benzer görünürler ve bundan sonra birkaç hafta boyunca bunları ayırmak zor olabilir. 18. haftaya kadar, bir ultrason uzmanı büyük olasılıkla cinsiyeti söyleyebilecektir. Eğer bebek cinsel organların görülmesine izin veren bir konumda ise öğrenebilirsiniz. Aksi takdirde, hamileliğinizde daha sonra başka bir ultrasonunuz olup olmadığını öğrenmelisiniz. Diğer ultrason muayenesinde belli olma ihtimali her zaman vardır.

bebeğin cinsiyeti

Amniyosentez ile cinsiyet nasıl belirlenir?

Prenatal tarama testleriniz genetik bir bozukluk için pozitif çıkarsa, doktorunuz muhtemelen bu sonuçları doğrulamak ve kromozomal bozuklukları (Turner sendromu veya nöral tüp defektleri gibi) test etmek için bir amniyosentez (veya “amnio”) isteyecektir. Amnios genellikle hamileliğin 15-20. Haftaları arasında yapılır ve onlarla birlikte bir doktor bebeğinizin cinsiyetini de belirleyebilmelidir. Bununla birlikte, bu testler maalesef bazı riskler taşımaktadır, bu nedenle sadece cinsiyet belirleme uğruna bu yönteme çok başvurulmaz.

Koryonik Villus Biyopsisi

Koryonik villus örneklemesi (CVS), doktorunuzun örnek koryon villerini plasentadan çıkardığı, kistik fibroz ve Down sendromu gibi bazı genetik anormallikler açısından incelediği invaziv bir tanı testidir. Bu test gebeliğin 10. haftası kadar erken bir zamanda yapılabilir.

Amniyosentezde olduğu gibi, CVS genellikle prenatal taramalarınız sırasında pozitif test ettiyseniz yapılır. Ayrıca bebeğinizin cinsiyetini % 99’a kadar doğrulukla ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, amnio gibi, aynı zamanda riskleri de vardır (uterus enfeksiyonu veya düşük). Sadece bebeğin cinsiyetini belirlemek için bu test yapılmamalıdır.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et