Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGenelKordon Dolanması Nedir?

Kordon Dolanması Nedir?

Kordon dolanması, göbek kordonunun bebeğin boynuna dolanmasına tıp uzmanları tarafından verilen bir terimdir. Kordon dolanması hamilelikte veya doğum sırasında ortaya çıkabilir.

Göbek bağı bebeğinizin yaşam kaynağıdır. Onlara ihtiyaç duydukları tüm kanı, oksijeni ve besinleri verir. Bebeğinizin göbek kordonu ile ilgili herhangi bir sorun çok endişe verici olabilir, ancak kordon dolanması çoğu zaman tehlikeli değildir.

Kordon dolanması oldukça yaygındır. 3 bebekten 1’i boyunlarına sarılan kordon ile sağlıklı bir şekilde doğar.

Kordon dolanmasına ne sebep olur?

Aşağıdaki durumlarda kordon dolanma olasılığı daha yüksek olabilir:

  • İkizlere hamileyseniz
  • Aşırı amniyotik sıvınız varsa
  • Kordon bağı uzunsa
  • Kordonun yapısı zayıfsa

Kordon dolanmasından kaçınmanın bir yolu yoktur ve asla annenin yaptığı bir şeyden kaynaklanmaz.

Ense kordonları neredeyse hiç tehlikeli değildir. Kordon dolanması varsa, bir komplikasyon ortaya çıkmadıkça muhtemelen bebeğinizin doğumu sırasında bir problem olmayacaktır. Bebek kordonu birden çok kez boynuna sarılıp tekrar normale dönebilir.

Kordon dolanması belirtileri

Ense kordonunun belirgin semptomları yoktur. Vücudunuzda veya hamilelik belirtilerinizde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Bir annenin bebeğinin kordon dolanması olup olmadığını anlaması imkansızdır.

Kordon dolanması teşhisi

Enseye kordon dolanması yalnızca ultrason kullanılarak teşhis edilebilir ve o zaman bile tespit edilmesi çok zor olabilir. Doktorlar, ense kordonunun bebeğiniz için herhangi bir risk oluşturup oluşturmadığını ultrasondan belirleyemez.

Hamileliğin erken döneminde ense kordonu teşhisi konulursa paniğe kapılmamak önemlidir. Kordon doğumdan önce çözülebilir. Aksi takdirde, bebeğiniz yine de güvenle doğabilir. Doktorunun doğum sırasında olası bir ense kordonunun farkındaysa, bebeğinizin herhangi bir komplikasyon geliştirip geliştirmediğini hemen anlayabilmeleri için ekstra izleme önerebilirler.

Kordon dolanması önlenebilir mi?

Ense kordonunu önlemenin veya tedavi etmenin bir yolu yoktur. Doğuma kadar bu konuda hiçbir şey yapılamaz. Doktorlar, doğan her bebeğin boynunda bir kordon olup olmadığını kontrol eder ve genellikle, bebek nefes almaya başladığında bebeğin boynunun etrafında sıkışmaması için kordonu nazikçe çıkarırlar.

Hamilelik sırasında teşhis edilen bir kordon dolanması varsa, başka bir işlem yapmanız gerekmez. Doktorunuz bebeğin acil doğumunu önermeyecektir. Eğer kan akışını engelleme durumu söz konusu ise ve doğum yaklaşmışsa doğumu tavsiye edebilir.

Kordon dolanması komplikasyonları

Kordon dolanmasından kaynaklanan herhangi bir komplikasyon oldukça nadir görülür. Stres seviyenizi yönetmek önemlidir. Herhangi bir endişeniz varsa kadın doğum uzmanınızla görüşün, böylece zihninizi rahatlatmanıza yardımcı olabilirler.

Genellikle ense kordonlarında ortaya çıkan komplikasyon doğum sırasında ortaya çıkar. Göbek kordonu kasılmalar sırasında sıkışabilir. Bu durum, bebeğinize pompalanan kan miktarını azaltır. Bu, bebeğinizin kalp atış hızının düşmesine neden olabilir.

Doğru izleme ile doktorunuz bu sorunu tespit edebilir ve vakaların çoğunda bebek ense kordonundan herhangi bir komplikasyon olmadan doğar. Bebeğinizin kalp atış hızı düşmeye devam ederse ve daha etkili pozisyonlarda doğum yapmayı denediyseniz, doktorunuz acil sezaryen doğum önerebilir.

Nadir durumlarda, bir kordon dolanması ayrıca fetal hareketin azalmasına, gebeliğin erken döneminde ortaya çıkması durumunda gelişimin azalmasına veya daha zor bir doğuma neden olabilir.

Vakaların çoğunda enseye kordon dolanması anne veya bebek için hiçbir şekilde tehlikeli değildir. Komplikasyonların meydana geldiği nadir durumlarda, sağlık ekibiniz bunlarla başa çıkmak için fazlasıyla donanımlıdır. Bebekler genellikle güvenli bir şekilde doğarlar.

Kordon dolanmasının önlenemeyeceğini unutmamak önemlidir. Hamilelikte anneden kaynaklanan bir kordon dolanması söz konusu değildir. Bebeğinize kordon dolanması teşhisi konduysa, en iyisi bu durum için endişelenmemektir. Eklenen stres sizin veya bebeğiniz için iyi değildir. Kordon dolanması teşhisine ilişkin endişeleriniz varsa, doktorunuzla mutlaka konuşun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et