Işık festivali olarak da bilinen Diwali nedir, nasıl ve ne zaman kutlanır diye merak ediyorsanız tüm detayları bu yazımızda paylaşacağız.
Genellikle ışık festivali (Güney Hindistan’da Deepavali) olarak adlandırılan Diwali, dini ritüellerin ve geleneksel hikayelerin paylaşıldığı bir zamandır. Aynı zamanda evi süslemek, yeni giysiler almak ve tabii ki partilerin, ziyafetlerin ve hediye alışverişinin tadını çıkarmak için bir fırsattır.
Diwali nedir?
Diwali nedir sorusu en çok merak edilen konulardan biridir. Hindistan’daki her bölgenin bu festivali anmak için kendine özgü gelenekleri vardır. Diwali’nin kötülüğe karşı iyinin, karanlığa karşı ışığın ve cehalete karşı bilgeliğin zaferini temsil ettiği konusunda bir fikir birliği vardır. Krallığından mahrum bırakılan ve 14 yıllığına sürgüne gönderilen Lord Rama’nın efsanesiyle bağlantılıdır. Diwali, Rama’nın kötü ruh Ravana’yı yenmesi ve evine muzaffer dönüşünü kutlanmasıdır.
Festival Hindu Yeni Yılı’na denk geldiği için iş dünyası, yeni girişimlere başlamak için uygun bir zaman olduğunu düşünüyor. Ayrıca, ailenin her iki tarafı da bir araya gelebileceğinden, ilk Diwali’lerini kutlayan evli çiftler ve bebekler için özel bir öneme sahiptir.
Hindistan’da, her gün farklı törenlerin yer aldığı beş günlük bir festivaldir ve üçüncü gün ana etkinlikler yapılır.
Diwali gecesinde çoğu Hindu, zenginlik tanrıçası Lakshmi’ye ve gelecek yıl için iyi talihi ve bilgeliği temsil eden tanrı Ganesh’e dua eder.
Dini tören sona erdiğinde, tanrıların önüne şekerleme adakları konulur ve evlerin içinde ve dışında da diyas olarak bilinen küçük kil kandiller yakılır. Amaç, Lakshmi’nin dikkatini çekmek ve onu önümüzdeki yıl için kutsama ve refah bahşetmek için bu parıldayan lambalara doğru yönlendirmektir.
Diwali ne zaman?
Diwali, Hindu ay takvimini takip eder ve tarihi her yıl değişir. Ekim veya Kasım aylarında bir gecede kutlanır.
Diwali nasıl kutlanır?
Diwali’ye denk gelen haftalar geleneksel olarak evi yeniden dekore etme, yeni giysiler ve mücevherler satın alma, şekerleme, kuru meyve ve kuruyemiş gibi hediye alışverişi yapma zamanıdır. Akşam yemeği partileri, açık hava yemek festivalleri ve el sanatları fuarlarının mevsimidir ve hepsi de ana Diwali kutlaması öncesinde heyecan yaratmaya yardımcı olur.
Kumar, özellikle kuzey Hindistan’da, geleneksel kutlamaların bir parçasıdır ve kart oyunları, Diwali’den önceki haftalarda gece geç saatlere kadar oynanır. Genellikle kebap tabakları, kızarmış tuzlu atıştırmalıklar, tandır ızgaraları ve baharatlı tatlılardan oluşan bu partilerde içecekler tüketilir.
Diwali’nin beş günü
Ana festival gününden iki gün önce, çelik kepçe gibi metalik bir mutfak aleti veya bütçe izin veriyorsa daha abartılı bir mutfak aleti satın almak iyi şans olarak kabul edilir.
Diwali’den önceki gün ‘chotti Diwali’ (‘küçük Diwali’) olarak bilinir. Geleneksel olarak, büyük gün için hazırlıklara başlama günüdür. Aynı zamanda, renkli tozlar, pirinç unu ve çiçek yaprakları kullanılarak zeminlerde ‘rangoli’ olarak bilinen karmaşık çiçek ve geometrik tasarımların oluşturulduğu bir zamandır.
Üçüncü gün, ana Diwali kutlamasıdır. Güneş batarken, Lakshmi ve Ganesh’e dualar edilir, ardından evin etrafına düzinelerce kil kandil yakılır. Havai fişek gösterileri yapılır ancak son yıllarda bunlar gürültü ve hava kirliliği endişeleri nedeniyle azaltılmıştır. Yine de bu, parti ruhunu azaltmaz.
Diwali’den sonraki gün yapılan etkinlikler farklı bölgelere göre değişecektir. Örneğin Kuzey Hindistan’da sabah saatlerinde iş aletlerine tapınma yapılır. Şefler mutfak gereçlerine saygılarını sunacaklar, iş adamları defterlerine saygı gösterecek ve sanatçılar boyaları ve paletleri için şükranlarını sunacaklar.
Diwali kutlamalarının beşinci ve son gününde, kız kardeşler kardeşlerinin iyiliği için dua ederler ve karşılığında şekerlemeler ve hediyeler alırlar.