Cuma, Kasım 8, 2024
Ana SayfaGenel SağlıkKarnabaharın Faydaları ve Yan Etkileri

Karnabaharın Faydaları ve Yan Etkileri

Karnabaharın faydaları oldukça fazladır. Kanser, kalp ve beyin rahatsızlıkları riskini azaltmaya yardımcı olur. Gözlerinizi iyi durumda tutar, hormonal dengeyi korur, kilo vermenize yardımcı olur ve vücudunuzdaki toksinleri atar.

Karnabahar, vücudunuzu ultraviyole radyasyon, diyabet, kolit, solunum problemleri ve hipertansiyonun zararlı etkilerinden korur. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidanlar içerir.

Karnabahar nedir?

Karnabahar, adını Latince çiçekli lahana anlamına gelen caulis kelimesinden almaktadır.  Brokoli ve lahana gibi karnabahar da Brassicaceae familyasına ait bir bitkidir. Karnabaharın başında lor olarak da bilinen çiçekleri vardır. Sıkıca kümelenirler ve merkezi bir sapa bağlı olgunlaşmamış çiçek tomurcuklarından oluşurlar.

Karnabahar, klorofil pigmentinin gelişmesini ve aşırı olgunlaşmasını önlemek için güneş ışığından korunur. Bu durum, onun lezzetini ve yumuşaklığını korur.

Karnabaharın Besin Değeri

Karnabahar, size birçok sağlık yararı sağlayan besinle doludur. Normal bir porsiyon karnabahar, önerilen günlük C vitamini değerinin yüzde 77’sini içerir.

Karnabahar ayrıca K vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, manganez fosfor, lif, B6 vitamini, folat, pantotenik asit, potasyum ve manganez için iyi bir kaynaktır. Yağlarda çok düşüktür ve bu doymamış yağlardan ve Omega-3 yağ asitlerinden gelir. Ayrıca az miktarda doğal şeker içerir.

Karnabaharın faydaları

Karnabaharın Faydaları Nelerdir?

  • Karnabahar kansere iyi geliyor

Karnabaharda sülforafan adlı bir kükürt bileşiği bulunur. Kanser kök hücrelerini öldürebilir ve böylece tümör büyümesini yavaşlatabilirler. Karnabahar ayrıca kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olan kemoprevntif ve anti-östrojen etkileri olan izotiyosiyanatlara sahiptir.

Karnabahar tüketimi akciğer kanseri, mesane kanseri, meme kanseri, prostat kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin risklerinin azalmasına yardımcı olur.

  • Kalp hastalarına iyi gelir

Karnabaharda bulunan sülforafan, kan basıncını ve böbrek fonksiyonlarını artırmaya yardımcı olur. Bilim adamları tarafından sülforafanın faydalarının gelişmiş DNA metilasyonu ile ilgili olduğuna inanılmaktadır. Bu, özellikle endotelyum olarak bilinen arterlerin kolayca zarar gören iç astarında normal hücresel işlev ve uygun gen ekspresyonu için çok önemlidir. Daha sağlıklı arterler, daha iyi işleyen bir kalp anlamına gelir.

  • Karnabahar, kardiyovasküler sisteminizin genel sağlığını iyileştirir

Karnabahar, kan damarlarının korunmasına yardımcı olan ve sağlıklı kan dolaşımını sağlayan glukofafanin ve K vitamini içerir. Glukorafanin, anti-inflamatuar aktiviteleri kolaylaştıran ve kan damarlarınızda lipid birikimini önleyen izotiyosiyanatlara dönüştürülür. Bu durum, kanın engellenmeden akmasına yardımcı olur ve ateroskleroz gibi durumların riskini azaltır ve kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirir.

  • Karnabahar oksidatif stresi önler

Brassica kategorisine ait diğer sebzeler gibi karnabahar da vücudunuz için gerekli beslenmeyi sağlayan C vitamini, manganez ve diğer güçlü antioksidanları içerir. Karnabahar ayrıca kanser engelleyici enzimleri uyaran ve vücut hücrelerini oksidatif stresten ve serbest radikallerin neden olduğu hasardan koruyan fitokimyasallar içerir.

  • Karnabahar vücudunuzu detoksifiye etmeye yardımcı olur

Karnabaharın faydalarından biri de vücudunuzun detoks yapmasına yardımcı olmasıdır. Tiyosiyanatlar ve glukozinolatlar, enzimlerle birlikte karnabaharın çiçekleri vücuttaki toksik maddeleri nötralize etmeye yardımcı olur. Ayrıca kanserin başlamasını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur.

  • Karnabahar mide rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur

Karnabahar, sindirime yardımcı olan ve toksinlerin vücudunuzdan atılmasını kolaylaştıran yüksek lif içeriği içerir. Ayrıca mide astarını koruyan ve Heliobacter pylori bakterilerinin büyümesine direnmeye yardımcı olan glukosinolat, glukorafanin ve sülforafan içerir.

Karnabahar ayrıca içerdiği diyet izotiyosiyanatları nedeniyle mide ülseri ve kolon kanseri gibi çeşitli karın rahatsızlıklarıyla başa çıkmanıza yardımcı olur.

  • Karnabahar solunum problemlerine karşı savaşır

Solunum papillomatozisine insan papilloma virüsü neden olur ve gırtlak, soluk borusu, akciğerler ve bronşlardaki ses tellerini etkiler. Karnabahar, indol-3-karbinol içerdiği için bununla etkili bir şekilde başa çıkmaya yardımcı olur. Turpgillerden sebzelerin tüketimi, solunum yolu papillomatozunun şiddetini azaltmaya yardımcı olur.

  • Karnabahar kemiklere iyi gelir

Lahanayı diyetinize dahil etmek, C vitamini içerdiğinden kemikleriniz için faydalı olabilir. Bu vitamin, kemikleri ve eklemleri iltihaplı hasarlardan koruyan kolajen üretimine yardımcı olur. Lahana ayrıca erkeklerde ve kadınlarda kemik kaybını önleyen K Vitamini içerir.

  • Karnabahar yemenin cilde faydaları

Karnabahar, ultraviyole radyasyonun zararlı etkilerine karşı cildi korumaya yardımcı olan sülforafan içerir. Sülforafan ayrıca vücudunuzu iltihaplardan, cilt kanserinden, UV kaynaklı eritemden ve hücresel hasardan korur.

  • Karnabahar sinir bozukluklarını tedavi eder

Nörodejeneratif hastalıkların ilerlemesi, karnabaharda bulunan sülforafanlar ve indoller tarafından durdurulur. Bu bileşikler, glutatyon seviyesini yükselten, Alzheimer ve Parkinson hastalıklarında iltihaplanma ve oksidatif stresin neden olduğu nöronal yaralanmaları tedavi eden detoksifikasyon enzimlerini aktive etmeye yardımcı olur.

Karnabaharın faydaları

Karnabaharın Yan Etkileri

Karnabahar tüketiminin birkaç yan etkisi vardır. Sindirim sisteminde tamamen parçalanmayan kompleks karbonhidratlar içerir. Bu karbonhidratlar bağırsak bakterileri tarafından beslenir. Bu sebeple şişkinliğe ve gazların salınmasına neden olabilir.

Karnabahar pürin içerir ve bu sebzenin aşırı tüketimi vücudunuzda ürik asit birikmesine neden olabilir. Bu da böbrek taşı ve gut gibi hastalıklara yol açabilir.

Karnabahar, bir maddeye karşı vücudun alerjik reaksiyonu olan şiddetli anafilaksiyi tetikleyebilir. Antikoagülan kullanan kişilerin K vitamini içerdiğini sadece doktor tavsiyesi üzerine tüketmeleri tavsiye edilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et