Doğum kusurları, doğumda var olan ve bir bebek annesinin vücudunda geliştiğinde ortaya çıkan bir sorundur. Doğum kusurlarının çoğu hamileliğin ilk 3 ayında meydana gelir çünkü bu sorun, organların geliştiği zaman ortaya çıkar.
Doğum kusurları, vücudun görünüşünü, çalışma şeklini veya her ikisini de etkileyebilir. Bazı doğum kusurlarının (dudak yarığı gibi) görülmesi kolaydır, ancak diğerleri (kalp kusurları veya işitme kaybı gibi) özel testler kullanılarak bulunur. Doğum kusurları hafiften şiddetliye kadar değişebilir.
Bebeğiniz doğum kusurları veya başka bir sağlık durumuyla doğarsa, doğumda ve daha sonra yaşamda özel bakıma ihtiyaç duyabilir.
Kusurlu doğmuş bir çocuk yine de normal ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilir. Bu çocuklar diğer insanların sahip olmadığı zorluklara sahip olsalar da, çoğu insanın yaptığı her şeyi yine de yapabilirler.
Doğum kusurlarının türleri
Araştırmacılar binlerce farklı doğum kusuru tespit ettiler, ancak bazıları diğerlerinden çok daha yaygındır. İki ana doğum kusur kategorisi vardır: yapısal (vücudun nasıl oluştuğu) ve işlevsel (vücudun nasıl çalıştığı). Bazı durumlarda, doğum kusurları hem yapısal hem de işlevsel sorunlara yol açan bir sürü faktörden kaynaklanır.
Yapısal doğum kusurları
Yapısal doğum kusurları, vücudun bir kısmının nasıl oluştuğu ile ilgili problemlerdir. Daha yaygın veya ciddi sorunlardan bazıları şunlardır:
- yarık dudak veya yarık damak
- eksik veya şekilsiz valfler gibi kalp kusurları
- PEV gibi anormal uzuvlar
- spina bifida , anensefali gibi nöral tüp kusurları veya beyin ve omuriliğin büyümesi ve gelişmesiyle ilgili diğer problemler.
- yarık dudak veya yarık damak
- eksik veya şekilsiz valfler gibi kalp kusurları
- PEV gibi anormal uzuvlar
- spina bifida , anensefali gibi nöral tüp kusurları veya beyin ve omuriliğin büyümesi ve gelişmesiyle ilgili diğer problemler.
Fonksiyonel doğum kusurları
Fonksiyonel veya gelişimsel doğum kusurları, bir vücut parçası veya vücut sisteminin nasıl çalıştığı ile ilgili bir problemle ilgilidir. Zihinsel ve gelişimsel engelliliğe yol açabilirler ve ciddi sorunlardan bazıları şunlardır:
- Sinir sistemi veya beyin problemleri, örneğin Down sendromu ve Prader-Willi sendromu
- Körlük veya sağırlık gibi duyusal problemler
- Metabolik bozukluklar, vücuttaki bazı kimyasal reaksiyonlarla ilgili problemler, fenilketonüri ve hipotiroidizm
- dejeneratif bozukluklar, bu koşullar ilk başta fark edilmeyebilir, ancak zamanla, örneğin kas distrofisi , giderek kötüleşebilir .
Doğum kusurlarına ne sebep olur?
Çoğu doğum kusurunun nedeni bilinmemektedir, ancak aşağıdaki nedenlerden biri olabilir:
- Genetik – bir veya daha fazla gen, kistik fibrozda olduğu gibi düzgün çalışmamasına neden olan bir değişiklik veya mutasyona sahip olabilir .
- Kromozom sorunları – Down sendromunda olduğu gibi bir kromozom veya bir kromozomun bir parçası eksik olabilir veya fazladan bir kromozom olabilir.
- Yeterince belirli besinleri alamama. Örneğin, hamilelik öncesinde ve sırasında yeterli folik asit almamak, nöral tüp kusurlarına neden olan önemli bir faktördür.
- Alkol, sigara veya bazı ilaçlar gibi zararlı maddelere maruz kalma.
- Kızamıkçık gibi hamilelik sırasında enfeksiyonlar.
Doğum kusurları nasıl belirlenir ve tedavi edilir?
Doğum öncesi testlerle hamilelik sırasında bazı doğum kusurları teşhis edilebilir. Diğerleri bebek doğana kadar bulunmaz. Bazen kusur hemen belli olurken, diğer zamanlarda bir sorun gelişene kadar keşfedilemeyebilir. Doğum kusurlarının çoğu yaşamın ilk yılında ortaya çıkar.
Tedavi, belirli doğum kusurunun neden olduğu semptomlara ve sorunlara bağlı olacaktır. Tedaviler, ilaçlardan, ameliyatlara ve yardımcı cihazlara kadar uzanır.
Doğum kusurları nasıl önlenebilir?
Tüm doğum kusurları önlenemez. Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve hamile kalmadan önce sağlık koşullarını yöneterek sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı artırabilirsiniz.
Aşağıdaki faktörler doğum kusuru olan bir bebek sahibi olma riskinizi artırır: folik asit eksikliği, hamileliğinizin hemen öncesinde ve gebelik sırasında alkol alma, sigara içme, uyuşturucu kullanma ve hamilelik sırasında bazı ilaçları kullanma, bazı enfeksiyon türleri, obezite ve kontrolsüz diyabet.
Hamile kalmayı planlıyorsanız, aşağıdaki önlemleri almak için kendi kendinize bir plan yapın:
- Öncelikle her gün 800 mcg folik asit alın. Bu, gelişmekte olan beyin ve omurgada oluşabilecek büyük doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir.
- Alkol, sigara ve diğer uyuşturucu maddeler ve gıda kaynaklı olmak üzere zararlı maddeler bırakılmalıdır. Bunların hepsi hamilelikte komplikasyonlara ve doğum kusurlarına neden olabilir.
- Sağlıklı bir kiloyu korumak ve diyabeti kontrol altında tutmaya çalışın. Obezite ve zayıf diyabet kontrolü, gebelikte doğum kusurları ve diğer sorunların görülme olasılığını artırır.
- Aldığınız herhangi bir ilaç ve ihtiyacınız olabilecek her türlü aşılar hakkında sağlık kuruluşu ile irtibata geçin. Bazı ilaçlar hamilelik sırasında alınırsa ciddi doğum kusurlarına neden olabilir. Aşıların çoğu hamilelik sırasında güvenlidir ve grip aşısı gibi bazı aşılar özellikle hamilelik sırasında tavsiye edilir.
Hamilelik heyecan verici bir dönemdir, ancak aynı zamanda stresli de olabilir. Hamileliğe hazırlanmak için elinizden geleni yapmak, hamilelik sırasında sağlıklı kalmak içinizin rahat etmesine yardımcı olacaktır. Bu sayede doğum kusurlarını da en aza indirmiş olursunuz.