Pazartesi, Eylül 30, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik33. Hafta GebelikNormal Doğum Mu, Sezaryen Mi Yapmalıyım?

Normal Doğum Mu, Sezaryen Mi Yapmalıyım?

Anne ve babaların yapması gereken birçok seçenek var. Normal doğum mu sezaryen mi, Bebeğin adı ne olacak? Bebek arabası nasıl olmalı? Bu makalemizde ebeveynler için önemli bir karar olan “normal doğum mu sezaryen mi” sorusunu açıklayacağız.

Bebekler bu dünyaya iki yoldan biriyle girebilir: Hamile kadınlar, normal doğum veya cerrahi olarak doğum yapabilir, ancak her iki doğum yönteminin de nihai amacı güvenli bir şekilde, sağlıklı bir bebek doğurmaktır.

Doğum sırasında annenin ve bebeğin güvenliği önceliklidir. Vajinal doğum genellikle tercih edilmekle birlikte (her üç doğumdan ikisi normaldir), vajinal doğum tıbbi bir nedenden dolayı aşırı derecede riskliyse, doktorunuz aşağıdaki durumlarda sezaryen ile doğum yapmanızı tavsiye edebilir:

  • Ebeveynler ikiz gibi birden fazla bebek bekliyorsa veya anne diyabet, yüksek tansiyon, HIV, aktif herpes enfeksiyonu gibi bir duruma sahipse, sezaryen önerilebilir.
  • Bebek baş aşağı konumda değilse ve yeniden yerleştirme çabaları başarısız olmuşsa, sezaryen önerilebilir.
  • Annenin herhangi bir rahatsızlığı varsa, önceki doğumlarında problem olmuşsa sezaryen doğum istenebilir.

Sezaryen, bebeğin veya annenin hayatını tehdit eden acil tıbbi bir durum olduğunda istenebilir. Örneğin bebeğin yeterince oksijen alamaması veya doğumun ilerlememesi gibi durumlar.

Vajinal (Normal) Doğum

Doğum için en yaygın seçenek olan vajinal doğumun, bir sezaryenden daha az risk taşıdığı bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre, doğum eylemine giren gebelerin %70 ile %80’i düşük risk altındadır ve muhtemelen vajinal olarak doğum yapabilir. Belki de bu yüzden vajinal doğum genellikle “normal doğum” olarak adlandırılır. Aynı zamanda doğal doğum prosedürü olarak da kabul edilir, çünkü doğum kendi başına başlar ve bebeğin dünyaya gelmeye hazır olduğunu gösterir.

Bununla birlikte, normal doğumların tümü güvenli olmayabilir. Avantajların yanı sıra dezavantajlı durumlar olabilir.

Anne için normal doğumun faydaları nelerdir?

  • Anne ve bebek etkileşimi: Anneler normal doğumdan sonra hızlı bir şekilde bebeğini kucağına alıp onunla ilgilenebilir.
  • Emzirme: Normal doğum, anne sütünün gelmesini hızlandırdığı için, hemen bebeğini doyurabilir.
  • Hızlı iyileşme: Doğum sonrası iyileşme süresi sezaryen doğumuna göre vajinal doğumda daha kısadır. Normal bir doğumdan sonra iyileşmek sadece bir veya iki gün sürer. Günlük aktiviteleri genellikle iki hafta içerisinde yapılabilir.

Anne için normal doğumun dezavantajları nelerdir?

Normal doğum sırasında, vajinanın etrafındaki cilt ve doku uzar, bebek doğum kanalından aşağı doğru hareket ederken yırtılabilir. Yırtılma olursa annenin dikişe ihtiyacı olabilir. Dikiş olmazsa idrar ve bağırsak fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyebilir.

Normal doğumun bebek üzerindeki etkileri

Anne ve bebek normal doğumdan sonra birbirleriyle daha erken iletişim kurabilirler.  Vajinal bir doğum, bebek için solunum problemlerini azaltır.

Normal doğum sırasında bebeğe iyi bir bakteri bulaşır. Bu, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve bağırsak kanalını korur.

Normal doğumun potansiyel ancak nadir bir dezavantajı, bebeğin (özellikle büyükse) doğum sırasında başında geçici morarma veya köprücük kemiği kırılması gibi yaralanma yaşayabileceğidir.

Anne için Sezaryen Doğumun Avantajları

Sezaryen olmanın avantajları sınırlıdır. Bunun bir yararı, doğumun önceden kontrol edilip öngörülebilir olmasını sağlayacak şekilde planlanabilmesidir.

Sezaryen Doğumun Dezavantajları

Normal doğum mu sezaryen mi
  • İlk sezaryenden sonra, diğer doğumlarda da büyük ihtimalle aynı şekilde doğum gerçekleşir. Bazı anneler sezaryen sonrası bazı çalışma ve tedavilerle normal doğum deneyebilir.
  • Sezaryenden sonra hastanede kalış süresi normal doğuma göre daha uzundur. Bir sezaryenden sonra iyileşme süresi uzundur. Doğum sonrası rahatsızlık riski, insizyon boyunca normaldir. Cerrahi operasyon sebebiyle karın ağrıları daha uzun sürer. Bu rahatsızlıklar birkaç ay devam edebilir.
  • Plasental anormallikler için de risk artışı vardır.
  • Sezaryende annenin kan kaybı ve enfeksiyon riski daha yüksektir. Bağırsaklarda veya mesanede kan pıhtılaşması ve yaralanma riski daha yüksektir. Kanın pıhtılaşması, anestezi kaynaklı enfeksiyon ve komplikasyonlar nedeniyle annenin hayati riski 3 kat daha fazladır.

Sezaryen ile doğumun bebek üzerine etkileri

Sezaryen ile ilişkili ölü doğum riskinde artış vardır.

Astım gibi solunum problemleri riski bebeklikten itibaren çocukluk çağına kadar yüksektir.

Araştırmalar, sezaryen doğan bebeklerin çocukluk çağında, obez olma durumunun daha yüksek olduğunu tespit etmiştir.

Sezaryenden sonra normal doğum mümkün mü?

Evet, sezaryen sonrası normal doğum mümkündür. Bir araştırmaya göre, bu vakaların %75’i başarılı olmuştur. Ancak, bunun hakkında doktorunuzla konuşmanız ve ardından sağlık durumunuza göre bir karar vermeniz çok önemlidir.

Kaç sezaryen doğumuna izin verilir?

Genellikle halk arasında bilinen sezaryen ile doğum sayısı 3’tür. Ancak bu yanlış bir bilgidir. 3’ten fazla sezaryen ile doğum yapılabilir fakat bazı riskleri taşır. Bu sebeple üç veya daha fazla sezaryen için hamilelik öncesi doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz.

Normal doğum mu sezaryen mi sorusuna en iyi cevabı siz ve doktorunuz verecektir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et