Soluk alıp vermede burun önemli bir organımızdır. Orta kulağın havalandırılmasında, koku alma fonksiyonlarında havanın ısıtılıp nemlendirilmesinde buruk aktif görev alır. Burun tıkanıklığına mevsim geçişlerinde ve boğaz rahatsızlıklarında sıklıkla rastlanır. Burun tıkanıklığı hem çocuk hem de yetişkinlerde hayat kalitesini bozan ciddi bir sağlık sorunudur. Hamilelikte burun tıkanıklığı durumu anne adaylarına en çok sıkıntı veren durumlardan birisidir. Burun tıkanıklığı başlı başına bir sağlık sorunuyken özellikle gebelik döneminde sıkıntısı daha büyük olmaktadır.
Hamilelikte burun tıkanıklığı neden olur?
Hamilelikte burun tıkanıklığının birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında; soğuk algınlığı, grip ve alerji durumları da yer alır. Bu gibi durumlara ateş yükselmesi ve baş ağrısı gibi belirtiler de eşlik eder. Bu durumların dışında herhangi bir belirti oluşmadan da burun tıkanıklığı yaşanabilir. Hamilelik döneminde burun tıkanıklığına etki eden en önemli husus vücutta hızlanan kan akışı ve östrojen hormonunun burun mukozalarını şişirmesidir. Hamilelikte burun tıkanıklığı solunum yollarını daraltır. Böylece hasta nefes alıp vermede güçlük çeker. Burun dokusunun yumuşaması, burun kanamasına karşı burunu hassas hale getirir. Gebelikte burun kanamasının en önemli sebebi burun tıkanıklığıdır. Hastada burun kemik eğrilik sorunu varsa hamilelik döneminde bu durum burun tıkanıklığına neden olur. Aşırı kilo durumu da burun tıkanıklığını tetikler.
Hamilelikte burun tıkanıklığı ne zaman başlar?
Hamilelik dönemin ilk ve son aylarında Progesteron ve östrojen hormonu ciddi artış gösterir. Bu zaman aralığında burun tıkanıklığı sorunu çok sık görülür.
Hamilelikte burun tıkanıklığı zararları nelerdir?
Hamilelik döneminde yaşanan burun tıkanıklığının birçok zararı vardır. Burun tıkanıklığına bağlı olarak hastada uyku sorunu, ağız kuruluğu, öksürük, bağ ağrısı gibi durumlar görülür. Doğum sürecinin zor ve sıkıntılı geçmesine neden olur. Burun tıkanıklığı şiddetlenirse bebeğe ulaşan oksijen miktarı azalabilir. Bu yüzden hamilelik döneminde burun tıkanıklığı sorunu mutlaka çözülmelidir.
Hamilelikte burun tıkanıklığına ne iyi gelir?
Hamilelikte burun tıkanıklığı için birçok çözüm yolu vardır. Bu süreçte burnun içinin nemli kalması gerekir. Bu yüzden kişinin yaşadığı ortamın nem dengesi önemlidir. Evin içinde mutlaka bir buhar makinesi kullanmalısınız. Bol sıvı tüketmek de burun tıkanıklığını giderir. Özellikle günde en az 2 litre su tüketilmelidir. Uyurken başınızın altına bir yastık koyarak başınızı yüksekte tutmalısınız. Böylece gece burnunuz fazla tıkanmaz, rahat bir nefes almış olursunuz. Buhar solumak burun tıkanıklığını kısa sürede giderir. Bunun için kaynamış suyu bir kabın içine koyarak çıkan buhar solunur. Havluyu sıcak su ile nemlendirip yüze koyup buharından faydalanmak da burun tıkanıklığına iyi gelir. Burun tıkanıklığını açmak için sigara koklamak, boya, alkol ve parfüm gibi kokulardan uzak durmalısınız. C vitamini burun tıkanıklığına iyi gelir.
Hamilelikte burun spreyi kullanılır mı?
Hamilelik döneminde özellikle ilk 3 ayda alerji önleyici burun spreylerinin kullanılmasını uzmanlar önermiyor. Bu dönemde doktor tavsiyesine bağlı olarak serum fizyolojik damlalar kullanabilirsiniz. Burun tıkanıklığı için tuzlu su çekebilirsiniz. Tansiyon sorununuz varsa dikkatli olmalısınız.
Burun tıkanıklığının bitkisel çözümü
Hamilelik döneminde burun tıkanıklığı için bazı bitkisel ürünler tavsiye edilir. Hamilelik döneminde burun tıkanıklığını gidermek için soğan koklamak, zencefil çayı tüketmek, burun deliklerine okaliptüs yağı sürmek, portakal, limon, dolmalık biber gibi C vitamini içeren besinler tüketmelisiniz.