Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte SağlıkHamilelikte Bakteriyel Vajinozis (BV)

Hamilelikte Bakteriyel Vajinozis (BV)

Hamilelikte bakteriyel vajinozis vajinanın hafif bir enfeksiyondur. Vajinada iyi bakteri ve kötü bakteri vardır ve genellikle iyi bakteri her şeyi dengede tutar. Kötü bakteriler hâkim olduğunda, bakteriyel vajinoz özellikle hamilelik sırasında kadınlar için bir sorun haline gelir. Bakteriyel vajinoz enfeksiyonlara yol açar ve kontrol edilmediği takdirde daha sonra ciddi sorunlara neden olabilir.

Hamilelikte bakteriyel vajinozis belirtileri nelerdir?

Bakteriyel vajinozisin en belirgin ve çoğu zaman en rahatsız edici semptomu, güçlü bir vajinal kokudur, ancak BV’li bazı kadınlar da gri renkli artan miktarlarda akıntı görülür. İdrar yaparken yanma hissi, vajinal bölgede kaşıntı ve cinsel ilişki sırasında ağrı, bakteriyel vajinozun diğer belirtileridir.

Hamilelikte bakteriyel vajinozis sebepleri nelerdir?

Bakteriyel vajinozun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak vajinanızdaki bakteri türü değiştiğinde bu olur. Vajinanızda bir bakteri karışımı vardır. Bu, lactobacilli adı verilen ‘dost’ veya ‘iyi’ bakterileri içerir. Dost bakteriler ölürse, diğer bakteri türleri büyümeye başlar. Bunlara anaerobik bakteri denir. Bakterideki bu değişiklik vajinanızın asit dengesini bozar. Bu, daha ‘düşman’ anaerobik bakterilerin büyümesine ve BV’ye neden olabilir.

Bakteriyel Vajinoz (BV) Hamileliği Nasıl Etkiler?

Hamilelikte bakteriyel vajinozis

Bakteriyel vajinozis (BV) nedeniyle hamileliğiniz aşağıdaki durumlardan etkilenebilir:

  • BV nedeniyle karşılaşılan ana sorun erken doğumdur. Doğumunuzun zamanı da etkilenebilir.
  • Doğumdan sonra uterus enfeksiyonları ve zarların yırtılması, BV’li kişiler için hamilelik sırasında karşılaşılan yaygın sorunlardır.
  • BV’li hamile kadınlarda ikinci trimesterde düşük yapma olasılığı yüksektir.

Bakteriyel vajinozis genellikle hamilelikten sonra kendiliğinden düzelir. BV’li kadınların tamamen normal gebelikleri de olabilir. Ancak, BV’ye sahip olmanın, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve HIV gibi hamilelikten sonra bazı hastalıklara karşı duyarlı hale getirebileceğini unutmamak önemlidir. Hamile olmayan ancak BV’si olan kadınlar pelvik inflamatuar hastalığa duyarlı olabilir.

Hamilelikte bakteriyel vajinozis için tedavi seçenekleri nelerdir?

Bakteriyel vajinozis için genellikle Metronidazol (aka Flagyl), klindamisin ve tinidazol gibi antibiyotikler reçete edilir ve bakteriyel vajinoz semptomlarına neden olan bazı bakterileri yok eder. Ancak, antibiyotiklerin iyi bakterileri ve enfeksiyona neden olan bakterileri öldürdüğü iyi bilinmektedir ki bu da vajinal sağlık üzerinde potansiyel olarak uzun vadede olumsuz bir etkiye sahiptir. 

Vajina sağlığı, iyi bakterilerin varlığıyla bağlantılı olduğundan, antibiyotikler yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda kullanılmalıdır. İyi bakterileri kötülerle birlikte öldürmek vajinal dengesizliğe ve tekrarlayan BV vakalarına yol açabilir. Araştırmalar, BV için tedavi edilen kadınların yüzde 50’den fazlasının 12 ay içinde bir nüks yaşayacağını göstermiştir. BV tipik olarak bir antibiyotik kürünü takiben tekrar eder.

Bakteriyel vajinozis tedavisi söz konusu olduğunda kolay bir cevap olmadığı göz önüne alınmalıdır. En iyi eylem yolu, iyi bakterileri tekrar görevlendirerek vajinamızın kendini iyileştirmesine yardımcı olmak olabilir. Antibiyotik yerine, sağlıklı bir vajinal ekosistem (demir, çinko ve manganez gibi) için gerekli olan sağlıklı mikrobesin dozlarına sahip vajinal bir probiyotik alınmalıdır.

Hamilelikte bakteriyel vajinozisi tedavi etmenin doğal yolları

Bakteriyel vajinozu tedavi etmek için de çeşitli doğal yolları vardır. Hamileyken BV’den nasıl kurtulacağınızı merak ediyorsanız, aşağıda listelenen doğal ilaçları deneyebilirsiniz.

  • Yoğurt

Yoğurt, laktik asit gibi dost bakteriler tarafından fermente edildiği için vajinal bölgede iyi veya sağlıklı bakterilerin oluşmasına yardımcı olur. Bu, bakterileri önleyebilir ve zamanla BV durumunuzu iyileştirebilir. Günde bir porsiyon önerilen tüketim miktarıdır. Ancak işlenmiş yoğurt her zaman canlı probiyotik içermeyebilir. Evde yoğurt hazırlamak, aktif ve canlı kültürlerden yararlanmanın en iyi yoludur.

  • Probiyotik Takviyeler

Hamilelik sırasında probiyotik takviyelerin kullanımı konusunda doktorunuza danışın. BV’niz varsa, doktorunuz bunları kendisi reçete edebilir. Bunlar sıvı ve ayrıca kapsül / tablet formunda gelir.

  • Sarımsak Takviyeleri

Sarımsak takviyeleri almak, hamilelikte bakteriyel vajinozis ile mücadelede yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında sarımsak takviyelerinin kullanımı veya alternatif olarak diyetinize sarımsak ekleyip ekleyemeyeceğiniz konusunda doktorunuza danışın.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et