Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik19. Hafta GebelikHamilelikte Deride Oluşan Karartılar Normal Midir?

Hamilelikte Deride Oluşan Karartılar Normal Midir?

Hamilelik, bir kadının hayatında birçok duyguyu beraberinde getirir. Zaman zaman bunaltıcı olabilen birçok duygusal ve fiziksel değişiklik yaşayabilirsiniz. Yaşayabileceğiniz değişikliklerden bazıları cildinizde koyu lekeler, çatlaklar, akne vb. hormonal değişiklikler, kan akışındaki değişiklikler ve diğer çeşitli nedenler bu değişikliklere katkıda bulunur. Bu değişikliklerden dolayı rahatsız ve stresliyseniz, tedavi ettirebileceğinizi bilin.  Cildin koyulaşması hamileliğin her aşamasında oldukça yaygındır. Bazı hamile kadınlar burunlarında, alınlarında, yanaklarının üst kısmında ve dudaklarında koyu renkli düzensiz lekeler görebilirler. Melazma veya hamilelik maskesi olarak da adlandırılan kloazma olarak bilinir. Bu yazımızda hamilelik sırasında melanin veya cilt kararmasını nasıl azaltabileceğinizi ve sizin için faydalı olabilecek hayati ipuçlarını ele alacağız. 

Hamilelikte cildin koyulaşmasına neden olan sebepler nelerdir?

  • Hamilelik sırasında cilt koyulaşması, vücudunuzdaki hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir ve bu da (geçici) melanin üretiminin artmasına neden olabilir. 
  • Melanin saçınıza, gözlerinize ve teninize renk veren maddedir.
  • Güneşin UV ışınlarına aşırı maruz kalmak da melazmaya neden olabilir.
  • Ailesinde melazma öyküsü olanlar da bunu alabilir.
  • Hipotiroidili kadınlarda melazma gelişebilir.

Hamilelikte cilt koyulaşması ne zaman başlar?

Hamileliğinizin herhangi bir döneminde cilt renginin değiştiğini fark edebilirsiniz. Ancak çoğunlukla 1. veya 2. trimesterde ortaya çıkar. 

Hamilelikten sonra cildiniz normalleşecek mi?

  • Cilt koyulaşması ve diğer değişikliklerin çoğu doğumdan sonra normale döner. Bunun bir gecede olmayacağını unutmayın, sabırlı olmanız gerekebilir.
  • Koyu noktalar, bebeğiniz doğduktan birkaç ay sonra veya bir yıl içinde kaybolabilir, ancak bazen değişiklikler asla kaybolmaz.
  • Kadınların östrojen içeren kontraseptifler nedeniyle melazma olabileceği durumlar vardır.
  • Kullanmanız gereken uygun cilt bakım ürünlerini daima dermatoloğunuza danışın. Bazıları emzirme döneminde bile kullanılmalarının güvenli olduğunu gösterebileceğinden rastgele ürünler satın almaktan kaçının. 

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et