Hepatit C, enfekte bir kişinin kanıyla temas yoluyla yayılan bir virüsün neden olduğu bir karaciğer enfeksiyonudur. Hamilelikte hepatit C ile ilgili detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Hepatit C başka türlü bulaşabilir mi?
Hepatit C ayrıca enjeksiyonlu ilaç kullanımı (iğne ile enjekte edilen ilaçlar) yoluyla veya kötü sterilize edilmiş (kötü temizlenmiş) iğneler veya mürekkepler kullanılarak dövmeler oluşturarak da bulaşır.
Çok nadir durumlarda, hepatit C, virüs bulaşmış biriyle korunmasız cinsel ilişki yoluyla bulaşır.
Çocuklar nasıl hepatit C alır?
Çoğu çocuk bunu doğumda annelerinden alır. 1991’den önce çocuklar bazen kan naklinden hepatit C’ye yakalanırlardı. Günümüzde, kan arındırıldığı için bu durum neredeyse hiç yaşanmıyor.
Belirtileri nelerdir?
Çoğu insanın semptomları yoktur. Bazı insanlar, enfekte olduktan hemen sonra mide bulantısı ve sarılık ( sarı cilt ve gözler) yaşarlar .
Hepatit C’nin uzun vadeli etkileri nelerdir?
Bazen vücut virüsten kendi kendine kurtulur, ancak virüs genellikle karaciğerde kalır. Virüsü karaciğerde 6 aydan fazla tutan kişiler, hepatit C’nin taşıyıcılarıdır. Çoğu taşıyıcı, büyük sağlık sorunları olmadan uzun yıllar yaşar, ancak bazılarında ciddi karaciğer sorunları (siroz) veya şiddetli karaciğer hastalığı gelişir. Genellikle bu komplikasyonlar, hepatit C enfeksiyonunun başlamasından yıllar sonra gelişir.
Hamilelikte Hepatit C için test edilmeli miyim?
Genellikle, hepatit C’yi kontrol etmek için, doktorlar yalnızca enfeksiyona karşı savunmasız hastalarda kan testi yaparlar. Daha önce enjeksiyon ilaçları kullandıysanız, bir kez bile olsa, test yaptırmayı istemelisiniz.
Hepatit C’ye sahipsem ne olur?
Hepatit C hastası olduğunuz için sezaryen yaptırmanıza gerek yoktur. Hepatit C’niz varsa, bu enfeksiyonu tedavi eden uzmanlara yönlendirilmelisiniz. Tedaviler mevcuttur, ancak tedavinin gerekliliği ve zamanlaması bebeğiniz doğduktan sonra değerlendirilebilir.
Bebeğim hepatit C için test edilmeli mi?
Hepatit C hastasıysanız, bebeğinizin hepatit C için test edilmesi gerekecektir. Test bazen 2 aylık gibi erken bir zamanda yapılır, ancak o yaşta henüz tam olarak doğru değildir. Daha sonra 18 aydan sonra tekrar test yaptırmak gerekecektir.
Hamilelikte Hepatit C’ye yakalanmaması için bebeğimi nasıl koruyabilirim?
Hepatit C hastasıysanız, enfeksiyonu bebeğinize geçirme olasılığınız yaklaşık 20’de 1’dir. HIV de taşıyorsanız ve tedavi edilmiyorsanız risk daha yüksektir. Ne yazık ki, hepatit C’nin bebeğinize geçmesini önlemenin bir yolu yoktur.
Hepatit C’ye sahipsem emzirebilir miyim?
Araştırmalar, bebeğinize hepatit C’yi emzirerek geçirme olasılığınızın çok düşük olduğunu göstermektedir. Böylece, hepatit C hastasıysanız ancak HIV yoksa bebeğinizi emzirebilirsiniz.
Bununla birlikte, hepatit C hastasıysanız ve bebeğiniz doğduktan sonra hastalık şiddetlenirse ve sarılık varsa, emzirmemelisiniz. Eğer meme uçlarınız çatlamışsa veya kanıyorsa, emzirmeyi de bırakmalı, meme uçlarınız iyileşene kadar sütünüzü sağmalı ve atmalısınız.
Çocuğumda hepatit C varsa ne yapmalıyım?
Hepatit C’li 5 çocuktan yaklaşık 1’i virüsten kendi kendine kurtulur. Diğerleri taşıyıcı olur. Virüs taşıyıcı olan çocukların karaciğerinde kalsa da çoğu yetişkinliğe kadar sağlıklı kalır.
Hepatit C taşıyıcısı olan çocuklar doktorlarını görmeli ve düzenli kan testleri yaptırmalıdır. Çoğunun herhangi bir ilaç almasına gerek yoktur, ancak bazılarına ciddi karaciğer problemlerini (siroz) veya karaciğer kanserini önlemek için antiviraller verilecektir.