Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaHafta Hafta Gebelik13. Hafta Gebelik13. Haftada Yorgunluk Ve Üşüme Hissi Normal Midir?

13. Haftada Yorgunluk Ve Üşüme Hissi Normal Midir?

13. Hafta, ilk üç aylık dönemin bitişini ve hamileliğinizde yeni bir aşamanın başlangıcını işaret eder. İkinci trimester, hamileliğin dört, beş ve altıncı ayları boyunca sürer. Bu haftadan itibaren kendinizi daha rahat hissetmeye başlamalısınız.

Hamileliğinizin bu aşamasında, aşağıdakiler gibi fiziksel semptomlar yaşamaya devam edebilirsiniz:

  • meme değişiklikleri ve hassasiyet
  • tükenmişlik
  • mide ekşimesi veya gaz
  • yiyecek istekleri, isteksizlikler veya her ikisi
  • hazımsızlık veya kabızlık
  • görünür damarlarda artış

Hamilelik sırasında, özellikle ilk 13 haftada, yorgun ve hatta bitkin hissetmek yaygındır. Mide bulantınız varsa, yorgunluk da mide bulantısını daha da kötüleştirebilir. Yorgun hissetmek size veya bebeğinize zarar vermez, ancak özellikle insanlara hamileliğinizi söylemeden önceki ilk günlerde hayatınızı daha da zorlaştırabilir.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, taşıdığınız ekstra ağırlık nedeniyle kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe, iyi bir gece uykusu almak zor olabilir. Yatarken rahatsızlık duyabilirsiniz veya tam rahatladığınızda tuvalete gitmek için kalkmanız gerekebilir.

Hamileyken uyku düzeniniz değişir ve muhtemelen daha az derin uykuya sahip olursunuz ve gece boyunca daha sık uyanırsınız.

Tek cevap mümkün olduğunca dinlenmeye çalışmaktır. Gün boyunca ayaklarınız yukarıda olacak şekilde oturmak için zaman ayırın ve ailenizden gelen her türlü yardım teklifini kabul edin.

Çoğu hamile kadın hamilelik sırasında normalden daha sıcak hisseder çünkü hamilelik metabolizmanızı hızlandırarak ısı üretir. Vücudunuz nefes alma hızınızı hızlandırarak, terleyerek, kollarınıza ve bacaklarınıza daha fazla kan akışı sağlayarak soğumaya çalışabilir. Bazı kadınlarda, bu soğutma çabaları aşırı hızlanabilir. Bu sebeple üşüme hissi bu dönemde görülebilir.

Her zaman üşümek, hipotiroidizmin bir belirtisidir, bu durum, tiroidin az çalışmasına neden olur. Hipotiroidizm ciddi bir hastalık değildir, ancak varsa tedavi olmanız önemlidir. Basit bir kan testi hipotiroidizmi doğrulayabilir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et