Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaHamilelikHamilelikte BeslenmeKış Aylarında Hamilelere Beslenme Önerileri

Kış Aylarında Hamilelere Beslenme Önerileri

Kış aylarında hamilelik fikri birçok anne adayı için çeşitli soru işaretlerini barındırıyor. Aslında alacağınız belli başlı önlemlerle kışın hamile olmanın keyfini rahatlıkla çıkabilirsiniz. Anne adaylarınıkış aylarıyla ilgili genel olarak soğuk hava ve buna bağlı olarak gelişebilecek olan viral enfeksiyonlar huzursuzluklarının temel sebebi olarak görülmektedir. Böyle bir riske rağmen kış ayları aynı zamanda yeşil sebzeler ve yüksek C vitamini barındıran meyveler açısında oldukça zengindir. Bu dönemde hamilelerin beslenme programlarına dikkat etmeleri onları rahat bir hamilelik geçirmesine yardımcı olacaktır.

Kış Aylarında Hamilelerin Mutlaka Tüketmesi Gereken Besinler

Hamile kadınların hem kendi sağlıkları hem de bebeklerinin gelişimi için besin değeri yüksek olan ve mevsimine göre sebze meyve tüketmeleri oldukça önemlidir. Kış aylarından hamile olan kadınların soğuk havanın etkisiyle nispeten daha hareketsiz olmalarından ötürü fazla kilo alımına sebep olabilecek karbonhidrat ağırlıklı beslenme şeklinden de uzak durmaları gerekmektedir. Bu yüzden de özellikle kış aylarında beslenme programlarını karbonhidratlardan ziyade kalsiyum ve vitamin ağırlıklı besinler tüketmelidirler.

Kış Aylarında Hamile Beslenmesi
Kış Aylarında Hamile Beslenmesi

Kış aylarının vazgeçilmez sebzeleri olan pırasa, ıspanak, brokoli, lahana ve kereviz gibi sebzelerle yüksek C vitamini oranına sahip turunçgiller, nar ve elma gibi meyvelerin tüketimini öncelikleri arasına almaları onların ve bebeklerinin sağlığı için oldukça önemlidir.

Anne adaylarının hayvansal gıda tüketiminin de haftada iki kez olacak şekilde beslenme programına dahil edilmesi bebeğin ve annenin protein, demir ve B vitamini ihtiyacı için oldukça önemlidir. Kış aylarında hamile olmanın güzel yanlarından biri de şüphesiz balık sezonundan dolayı anne adaylarının rahatlıkla balık tüketebilecek olmasıdır. Hamilelikte balık tüketimi bebeğinizin Omega-3 desteği için çok önemlidir. Vejetaryen ya da et tüketemeyen anne adaylarının ise B12 vitamini takviyeleriyle bu durumu dengelemeye çalışmaları önerilmektedir.

Anne ve bebek için hayati olan diğer bir element ise kalsiyumdur. Anne adaylarının hamileliklerinin sekizinci haftasından itibaren kalsiyum tüketimlerini iki katına çıkarmaları gerekmektedir. Çünkü bebeğin kemik ve kas gelişimi için son derece önemliyken bunu direkt annenin vücudundan sağlayacaktır. Bu durumda annenin kalsiyum eksikliği çekmemesi çok önemlidir.

Kış ayları dolayısıyla çok fazla su ihtiyacı hissetmiyor olabilirsiniz ama buna kesinlikle aldanmamalısınız. Anne adaylarının tüm hamilelik dönemleri boyunca su tüketimleri bebeğinizin sağlığı için fazlasıyla önemlidir. Suya ek olarak ıhlamur gibi bazı bitki çaylarının tüketimi de bağışıklık sisteminize yardımcı olmaları açısından tüketilmelidir.

Kış Aylarında Beslenme
Kış Aylarında Beslenme

Kış Aylarında Hamilelerin İhtiyacı Olan Ek Vitaminler

Her ne kadar anne adayları için yaş sebze meyve tüketmenin oldukça önemli olduğunu söylesek de günümüzde mevsiminde tüketilenlerin bile besin değerleri azaltılmış durumda olabiliyor. Bunun için de doktorunuzun da yönlendirmesiyle bazı besleyici multivitaminler gıdalara ek olarak tüketilmelidir.

Özellikle kış aylarında olunması sebebiyle yeterli D vitamini alamayan anne adaylarının bu açığı kapatma amacıyla doktorlarının önerdiği bir D vitaminini kullanmaları bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Diğer bir önemli nokta ise annenin demir eksiği yaşamaması için gerekli besin ve ilaç takviyesinin yapılmasıdır. Vücuttaki demir eksikliği anne ve bebeğin sağlığı için en az kalsiyum kadar önemlidir. Gebelik döneminde demir eksikliği olan anne adaylarında baş dönmesi, nefes darlığı ve aşırı yorgunluk gibi belirtilere sık rastlanmaktadır. Ayrıca bu durum bebek için de gelişim bozukluğu, erken doğum ve hatta bebeğin kaybına yol açabilecek ciddi sorunlar meydana getirebilir.

Kış aylarında sağlıklı bir hamilelik geçirmek isteyen anne adaylarının beslenme programlarında yaş sebze ve meyve tüketimine, D vitamini ihtiyacının karşılanmasına ve demir eksikliğine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kış aylarında hamilelik ile ilgili diğer anne adaylarımıza buradan sorular sorup yardım alabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et