Çarşamba, Kasım 20, 2024
Ana SayfaBebekBebek Sağlığı ve HastalıklarıSu Zehirlenmesi Belirtileri Ve Tedavisi

Su Zehirlenmesi Belirtileri Ve Tedavisi

Basitçe söylemek gerekirse, su zehirlenmesi birisi çok fazla su içtiğinde ortaya çıkabilecek bir durumdur. Aşırı tüketildiğinde, su, sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi vücuttaki serum elektrolit konsantrasyonunu seyreltebilir. Özellikle küçük çocuklarda, çok fazla su almak hiponatremi veya sodyumun azalmasına neden olabilir. Bu gerçekleştiğinde, vücuttaki hücrelerin su ile şişmeye başlamasına neden olabilir. Bebeğinizin beynindeki hücreler şiştiğinde, sorun başlar. Zaman içinde düzeltilmezse beyin hasarına, kafa içi basıncın artmasına neden olabilir.

Bebeklerde su zehirlenmesi belirtileri

Bebeğin su zehirlenmesinden muzdarip olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bebeğiniz aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa, derhal çocuk doktorunuza başvurmanız önemlidir:

  • Şişmiş yüz
  • Olağandışı sinirlilik
  • Olağandışı uyuşukluk
  • Baş ağrısı
  • Kaslarınızda kramp, spazm veya zayıflık
  • Mide bulantısı ya da kusma

Yukarıda belirtildiği gibi, bebeğin beslenmesindeki çok fazla su elektroliti dengesizliğine neden olacaktır, çünkü fazla su bebeğin sistemindeki sodyumu seyreltir. Bu dengesizlik beyin aktivitesinin değişmesine ve hatta bebeğin nöbet geçirmesine neden olabilir. Ciddi durumlarda, bebeklerde su zehirlenmesi komaya bile yol açabilir.

Bebeğinize ne zaman su verilmeli?

Genel bir kural olarak, bebeklere 6 aylık olana kadar su verilmemelidir. O zamana kadar, bebeğiniz tüm sıvı ihtiyacını anne sütü ve mama ile alır. Bir bebek su içtiğinde, anne sütünde veya mamada bulunan besinleri emme yeteneğini engelleyebilir. İçme suyu da tam bir his uyandırabilir ve bebeğin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için gereğinden az yemesine neden olabilir.

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda bile suyunun çoğunu anne sütü ve mama yoluyla alır. Bir yudum su almasına izin vermek iyidir, ancak yaklaşık bir yaşına gelene kadar beslenmesine su eklemeden önce katı yiyecekler yiyip, süt içene kadar beklemek en iyisidir.

Tavsiye edilen su tüketimi

Genel bir kural olarak, bebeklerde ve küçük çocuklarda su tüketimi için aşağıdaki kurallar önerilir:

  • 0-6 aylık bebekler: Sadece anne sütü veya mama verilmelidir. Sade su verilmemelidir.
  • 6-12 aylık bebekler: Anne sütü veya mama ile az miktarda meyve suyu ve günde çok az su verilmelidir.
  • Yeni yürümeye başlayan çocuklar: Küçük çocukların beslenmesine su ile birlikte düşük şekerli içeceklerin bir karışımını ekleyin. Su içeriği yüksek taze meyve ve sebzeleri de içerir.

Su zehirlenmesi tedavisi

su zehirlenmesi

Küçük çocuğunuzun gerçekten çok fazla su içtiğini ve anormal davrandığını hissettiğinizde, en iyi eylem, onu derhal tıbbi yardım almak için doğrudan acil servise yöneltmektir. Su zehirlenmesi tedavisi, bebeğin sodyum seviyelerinin ne kadar düşük olduğuna bağlı olarak değişecektir. Hafif vakalar tüm su alımını durdurarak kolayca yönetilebilir, çünkü sağlıklı böbrekler fazla suyu ortadan kaldırabilecektir. Daha ciddi vakalarda, hastalar idrara çıkma ve su eliminasyonunu arttırmak için diüretiklerle tedaviye ihtiyaç duyabilir. Başka seçenek ise vücuttaki sodyum seviyelerini arttırmak için bir tuz çözeltisi vermektir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et