Hiç şüphe yok ki, susuz kalmamak için yeterince su içmek, yorgunluğu önlemek, kan basıncını düzenlemek ve hatta açlığı kontrol etmek gibi birçok nedenden dolayı önemlidir. Peki çok fazla su içmek su zehirlenmesi yapar mı?
Cevap evet, kesinlikle yapar. Aslında, su zehirlenmesi (ağır bir hiponatremi türü), ciddi komplikasyonları önlemek için derhal teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gereken yaşamı tehdit eden bir acil durum olarak kabul edilir. Aşağıda çok fazla su içmenin tehlikelerine ve optimum hidrasyon için günlük olarak ne kadar su tüketilmesi gerektiğine bakacağız.
Su zehirlenmesi nedir?
Su zehirlenmesinin tanımı şudur: ” Yeterli sodyum replasmanı olmaksızın fazla su tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan, kandaki sodyum konsantrasyonunun düşmesi ( hiponatremi )”.
Su intoksikasyonu, hiponatremi, su zehirlenmesi, hiperhidrasyon veya aşırı su alımı dahil olmak üzere birkaç farklı şekilde ifade edilir.
Hiponatremi, kandaki düşük sodyum seviyeleri anlamına gelir (Latince ve Yunanca kökleri olan terim, kelimenin tam anlamıyla “kanda yetersiz tuz” anlamına gelir). Su zehirlenmesi veya hipo natremi, dehidrasyon (düşük vücut suyu seviyeleri) nedeniyle oluşan durum olan hiper natreminin tersidir.
Su zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Su zehirlenmesi, sıcak çarpması veya bitkinliğe benzer semptomlar üretebilir. Belirtiler aşağıdaki gibidir:
- Baş ağrısı
- Sıcak basması
- Genel halsizlik
- Mide bulantısı ve kusma
- İshal
Arıtılmamış su zehirlenmesi, ciddi sağlık sonuçlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Vücutta artan su, hızlı beyin şişmesine, nöbetlere veya komaya neden olabilir.
İşte çok fazla su içmenin bazı zararları:
1. Çok fazla su tüketiminin vücutta aşırı sıvı yüklenmesine ve vücutta dengesizliğe yol açabileceği söylenir. Fazla su vücutta daha düşük sodyum seviyelerine yol açabilir ve bu da mide bulantısı, kusma, kramplar, yorgunluk vb. Bu durum su zehirlenmesi olarak bilinir.
2. Baş ağrısı hem aşırı sıvı alımının hem de dehidrasyonun belirtileridir. Çok fazla su içtiğinizde kanınızdaki tuz tüketimi azalır ve vücudunuzdaki organlardaki hücrelerin şişmesine neden olur.
3. Çok fazla su içtiğinizde elektrolit seviyeniz düşer ve denge bozulur. Düşük elektrolit seviyeleri kas spazmları ve kramp gibi semptomlara neden olabilir.
4. Aşırı su tüketimi halsizliğe ve yorgunluğa neden olabilir. Böbrekleriniz, içtiğiniz suyu vücudunuzda filtrelemekten ve kan dolaşımınızdaki sıvı seviyelerinin dengelendiğinden emin olmaktan sorumludur. Çok fazla su ile böbrekleriniz daha da fazla çalışmak zorunda kalabilir, vücudunuzu terk eden, stresli ve yorgun hormonlarınızdan stresli bir reaksiyon yaratır.
5. Aşırı su tüketimi, temel besin maddesi olan potasyumun tükenmesine neden olabilir. Bu, bacak ağrısı, tahriş, göğüs ağrısı ve diğerleri gibi semptomlara neden olabilir.
6. Ayrıca çok fazla idrara çıkmaya neden olabilir. Çok fazla idrara çıkmak, vücudunuzun sıvıyı emmemesine neden olur.
Vücudunuzun susuz kalıp kalmadığını kontrol etmenin en iyi yolu idrarın rengini kontrol etmektir. Koyu sarıysa, daha fazla suya ihtiyacınız olabilir. Çoğu sağlıklı insanda uzmanlar, susuzluğun su alımı için yol gösterici faktör olduğunu ve insanların bu faktöre göre hareket etmesi gerektiğini söylüyor. İhtiyaç kişiden kişiye değişir. Su ihtiyacınızı bir doktordan öğrenmek en iyisidir. Çok fazla su içmediğinizden emin olun, bu su zehirlenmesine neden olur. Doğru seviyede su içmek vücut için önemlidir.
Yaz mevsiminde yeterince su içtiğinizden emin olmanız gerekir. Bununla birlikte, aşırı su tüketiminin iyi etkileri tersine çevirebileceğini bilmek de önemlidir. Sadece vücudunuz susuzluk gösterdiğinde su içmeniz tavsiye edilir.