Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBebekPrematüre BebekPrematüre Bebekler Bakımı

Prematüre Bebekler Bakımı

Gözlerini yeni açan her bebeğin özel bir bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyduğuna şüphe yoktur. Ancak kimileri var ki onların yaşama şansını arttırma adına daha özenli davranılması gerekiyor. Bunlar anne karnında normal süre olarak tarif edilen 38.-42. Haftalarını tamamlayamadan doğmak zorunda kalmış olan bebeklere  prematüre bebekler denir Anne karnında gelişimlerini tamamlayamadan dünyaya gelen bu prematüre bebeklerim bakımında da özellikle dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır.

Prematüre Bebeklerin Evde Bakımı

Prematüre bebekler erken doğdukları haftaya göre gelişimlerini tamamlayabilmeleri için hastanelerin yeni doğan ünitelerindeki özel kuvözlerde bir süre misafir edilirler. Bu süreçte dikkat edilen noktalar bebeğin solunumu, emme refleksinin gelişmesi ve büyüme hızıdır. Eğer prematüre bebeğiniz solunum cihazına ihtiyaç duymuyorsa, emme ve yutma refleksi gelişmiş ve de kilo alıp fizyolojik ve zihinsel gelişimini kazanmaya başladıysa onu eve götürme vaktiniz gelmiş demektir.

Prematüre bebeklerin evdeki bakımı da en az kuvözdeki kadar zorlu ve özen gösteren bir süreçtir. Bu duruma hazırlık olarak hastaneden taburcu edilmeden önce anneye gerekli pratikler yeni doğan hemşireleri tarafından kazandırılmaya çalışılır. Ayrıca ev ortamının bebek için uygun hale getirilmesi amacıyla aileye zaman tanınır.premature bebekler

Prematüre Bebekler : Cilt Bakımı ve Temizliği

Yeni doğan prematüre bebeğinizi evinize götürdükten sonra en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de onun cilt bakımı ve temizliğidir. Bağışıklık sistemi tam olgunlaşmadan doğduğu için normal bir bebeğe göre daha hassas olacaktır. Bu da sizin ayrıca özeninize ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.

Prematüre bebekler de bez değişimine dikkat edilmelidir. Bebeğin uzun süre aynı bezle kalması onun için ciddi enfeksiyon riskleri yaratabilir. Bağışık sisteminin de zayıf olduğunu hesaba katarak bu süreyi mümkün olduğunca daraltmak gerekmektedir. Ayrıca cildi çok çok hassas olduğundan ilk aylarda sadece su ve pamukla temizlemeye özen göstermelisiniz. Vücudunun pH dengesini bozacak kimyasallardan kesinlikle uzak tutulmalıdır. Aynı şekilde bebeğinizin kordon bölgesinin temizliği de çok önemlidir. Kordon temizliğini ısıtılıp soğutulmuş bezle yapmalı ve temizliği sonrasında o bölgenin kuru kalmasına dikkat etmelisiniz. Prematüre bebeklerin gözlerinde oluşacak çapakları temizlerken de aynı özeni göstermeli ve iki gözü için de ayrı bez kullanmanız tavsiye edilmektedir. Prematüre bebekler çok daha minik ve narin oldukların banyolarını yaptırırken de hem tutma pozisyonuna hem de banyonun steril ve banyo suyu sıcaklığının 37 derece olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi halde kolaylıkla hastalanabilir ve yanlış tutuş pozisyonuyla ona zarar verebilirsiniz. Bu konular için yeni doğan hemşirelerinden yardım alabilir, gerektiğinde uzman doktorundan bilgi isteyebilirsiniz.premature bebekler

Prematüre Bebeklerin Yaşam Alanında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eve gelişi sizin için büyük bir mutluluk kaynağı olan bebeğinizin evdeki koşulları da onun gelişi açısından oldukça önemlidir. Prematüre bebekler normal doğan bebeklere göre çok daha fazla uyku ihtiyacı duyarlar, hatta ilk 6 aylık periyotta günün 15-22 saatini uyuyarak geçirebilmektedirler. Büyüme hormonunu da uyurken salgıladıklarını düşünürsek ne kadar sağlıklı uyku onlar için çok önemlidir. Bebeğiniz için mümkün olduğunca sessiz ve 25-26 derece sıcaklıkta bir ortam yaratmanız önemlidir. Prematüre bebekler daha çok üşüdükleri için oda sıcaklığına dikkat etmeli ve gerekirse iki kat giydirilebilirler. Özellikle pamuklu kıyafetler tercih etmeniz daha sıcak olmasını sağlayacaktır. Prematüre bebeklerin kıkırdak yapıları tam oluşmadığından uyku sırasında belli aralıklarla pozisyonları değiştirilebilir. Ayrıca prematüre bebeklerinin yaşam alanlarının düzenli temizlenip havalandırılması ve çok kişi tarafından ziyaret edilmiyor olması da bebeğin enfeksiyon kapmaması açısından dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et