Salı, Nisan 23, 2024
Ana SayfaGenelYaraları İyileştirmenin Üç Yolu

Yaraları İyileştirmenin Üç Yolu

Günlük hayatta çeşitli nedenlerden dolayı ya da ameliyat sonrası vücudun farklı yerlerinde yaralar meydana gelebilir. Yaraların daha hızlı iyileşmesi için çeşitli yöntemler kullanılır. Yara bölgesini nemli tutmak, yara jeli kullanmak ve yaralara pansuman yapmak bunlardan bazılarıdır.

Derin ve Büyük Yaralar İçin Doktora Gitmek Şart

Düşme, kesik ya da yanma gibi çeşitli nedenlerden dolayı vücudun belirli bölgelerinde yaralar meydana gelebilir. Bu yaralar büyük bir şekilde oluşmuş ya da sürekli kanaması devam ediyorsa, mutlaka bir doktora gösterilmelidir. Evde uygulanacak yanlış bir yara iyileştirme metodu, yaranın daha fazla büyümesine ve iltihap kaparak farklı hastalıklara dönüşmesine neden olabilir.

Yara Bölgesi Nemli Tutulmalı

Doktora gitmeye gerek duymayacak şekilde meydana gelen bıçak kesiği ya da yanma gibi çeşitli yaralar evde uygulanacak metotlar ile kendiliğinden iyileştirilebilir. Bunun için öncelikle yaranın nemli tutulması gerekir. Yaranın ne tam kuru ne de tam ıslak olmaması gerekmektedir. Nemli kalmasını sağlamak ve dışarıdan gelebilecek mikroplara karşı korumak için pansuman malzemeleri tercih edilmelidir. Yara temizlendikten sonra bu pansuman malzemeleri ile sarılmalı ve nemli kalması sağlanmalıdır. Nemli bir şekilde tutulan yara daha hızlı iyileşme süreci gösterir.

Yanlış Tedavi Yöntemlerinden Sakının

Halk arasında yara tedavi etmek için kullanılan bazı yanlış yöntemler vardır. Yaraya diş macunu, yoğurt sürülmesi gibi oldukça tehlikeli ve yanlış uygulamalar görülmektedir. Bu tarz yapılan yanlış uygulamalar, yaranın iyileşme sürecine katkı vermediği gibi daha derin yaraların oluşmasına da neden olabilir. Yine sürekli kaşınan yaralara da dikkat edilmesi gerekir. Sürekli kaşınan yaralar enfeksiyon kapmış olabilir. Bu tür yaraların da hemen doktora gösterilmesi gerekir.

Yara Jeli Kullanarak Tedavi Mümkün

Ameliyat ya da yaralanmalar sonrası oluşan yara izlerini önlemek ve iyileştirmek için yara jeli kullanılabilir. Sadece eczanelerde satılan ve içerisindeki özel inovatif formülü ile kızarık ve kabarık yara oluşumunu önlemeye yardımcı olan yara jeli, masaj yöntemi ile uygulandığı yara bölgesini nemli hale getirir. Jel, su kaybını önlemek için yara yüzeyinde silikon bir film tabaka oluşturarak, kolajen birikimini de azaltır. Eczacınızın önerisi ile kullanılacak yara jeli, yetişkinlerde ve çocuklarda yara izlerinin kızarık ve kabarık görüntüsünü de ortadan kaldırır, kaşıntı oluşmasını engeller. Yara jeli, oluşturduğu nemlilik sayesinde nem dengesini koruyarak, yeni oluşan derinin kurumasını da önler.

Yara jeli tüm yaralar için kullanılır mı?

Eczanenize danışarak alacağınız yara jeli, bir aydan kısa süredir kapalı olan yaralar ve bir aydan uzun süredir kapalı olan yaralar için farklı şekillerde kullanılmalıdır. Bir aydan kısa süredir kapalı olan yaraların tedavisi için uygulanacak yöntemde, yaranın tamamen kapalı olduğundan emin olunmalı ve yıkanmış elle, dairesel hareketlerle jel sürülmelidir. Yara jeli, günde iki kez olmak üzere en az iki ay boyunca kullanılmalıdır.

Bir aydan uzun süredir kapalı olan yaralar için de, yara jelini kullanırken, masaj topundan yardım alınabilir. Önce masaj topu ile yara bölgesine hafif masaj yapılmalı ve ardından jel uygulanmalıdır. Bu uygulama da günde iki kez olacak şekilde en az iki boyunca devam etmelidir. Doğru ve etkin bir yara jeli kullanımı sayesinde yaralarınızdan ve yara izlerinizden rahatlıkla kurtulabilirsiniz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et