0 oy
127 göst.
Kültür-Sanat kategorisinde (56 puan) tarafından
Öncelikle bir konuyu anlatıp soruma öyle cevap isteyeceğim. Pandemi zamanında anonim olarak kullandığım bir Twitter hesabım vardı ve oradan kitaplığımı paylaşmıştım. Hamile bir hanımefendi evde çok sıkıldığını kitap istediğini söylemişti bende gönderirim dedim ama fırsat olmamıştı sürekli kapanmalar oluyordu. Aradan bir zaman geçti hanfendi bana tekrar yazdı birşey söyleyeceğim ama çok utanıyorum diye. Bende sormasını istedim. Bayrama 3-4 gün kalmıştı. Bebeği doğmuştu. Bebeğinin 1 gün yetecek maması kaldığını, mamayı fazla suyla yaptığı için bebeğin kilo almadığını, eşinin Pandemi sebebiyle işten çıkarıldığını söyledi. Belediyeden yardım istemişler ama onaylanmamış. Bende araştırma yaptım belediyeyi aradım gerçekten söyledikleri doğruydu. Kaç defa bez mama desteği için başvurmuş reddedilmiş. Kendim için bişey istemiyorum dedi ama evindede birşey yoktu belliydi. Bende doğru olduğunu anlayınca eş, dost, arkadaş, kim varsa sosyal medya hesabımdan paylaştım. Kadının adresini aldım, bilgileri aldım. Akşama kadının evine aylarca yetecek kadar mama, bez, et, tavuk, erzak gönderildi. Yardım edenlerden biri para göndermek için kadının numarasını aldı. Kadın o kadar sevinmiştiki ilk defa bayram yaşayacağım, kaç aydır eve erzak girmiyordu diye söylemiş. Belediyeden de bir aracı bulup kadının evine gidip muhtaçlık durumunu onaylayıp 1 yıllık bez ve mama desteği sağlandı. Bu yardımı yapan kişi bana yazdı ve şöyle dedi. Güya muslüman olacağız haberimiz olmasa bu kadına herkes ufak bir poşette et götürcek kalanında buzluğuna atıp bütün sene yiyecek. Bu kadının o kadar ihtiyacı varken et öncelikli ihtiyacı mı demişti. Şimdi soruma ibadet gözüyle bakmadan mantıklı bir cevap istiyorum. Sizce bu kadar ihtiyacı olan insan varken kurban kesilmeli mi? Zaten insanlar doğruda yapmıyor bu ibadeti. Azını dağıtıp çoğunu buzluğa atıp 1 sene boyunca yiyorlar.  Bir bebek et yiyemez. Mama yer. Yardım et olarak değilde hastaya ilaç olarak, bebeğe mama olarak, fakire para olarak verilse daha doğru olmaz mı? Kurban meselesi bence amacından çıktı insanlar kendilerine göre bir ibadet uydurup buzluğa et atma bayramı yaptılar kurbanı. Dağıttıkları kişilerde buzlukta biriktirip 1 sene boyunca kullanıyorlar. Linç etmeden mantıklı şekilde bilgisi olan cevap versin lütfen. Düşüncelerinizi merak ediyorum. 

7 Cevaplar

+1 oy
(6,311 puan) tarafından
Arkadaşım sen ne diyorsun ne demek böyle yapılmalı? Evet kurbanın asıl amacını bilmeyen senin dediğin gibi yapıyo ama bu demek değildir ki bütün Müslümanlar aynı şeyi yapıyor. Kurban Bayramı dini bir bayramdır. Buna kendi düşüncenizle bakış açısı getiremezsiniz..
(6,311 puan) tarafından
Evet bak diyorum ya senin dediğin gibi yapan çok ama o da Allah ile kul arasında kurbanın asıl vazifesini bilmeden kesip yiyen çok fakat böyle diye dini olan bir bayrama kendimizce yorumlar getiremeyiz bu bizim boyumuzu aşar
(2,939 puan) tarafından
Canım benim bayan şu konuda haklı bence
Çok azını dağıtır
Gerisini dolaba atar bir yıl yer
Yada hiç dağıtmaz
Bitmesin diye
Ama normalde kurban kesilir sadece eve gelicek misafirler için ayrı alırsın gerisini dağıtır sın

Evet müslüman kurban kesmeli ama kendine yemelik değil
İhtiyacı olana vermeli
(6,311 puan) tarafından
Bu konuda hem fikiriz zaten elbette ki çoğunu dagitmalı ama post sahibi şöyle olsa daha iyi olmaz mı diye sormuş bende ona nispeten cevap verdim.
(2,675 puan) tarafından
Eve bir pişirimlik ayırmak değil kurban. 3 e böleceğimiz etimizi. 1 ini dağıtıp 1 ini misagirlerine yedirip 1 ini de ev haklı yiyecek. Et de en az 7 hanelik dağıtılır.
(2,939 puan) tarafından
İşte bunu yapmayan çok aslına
Bende üzülüyorum
Hiç dağıtmadan dolaba atarlar
Dini bilmeyenler
-Reklam-
0 oy
tarafından
Simdi güzel bacim senin görüşüne saygım varda allahin varlığına birliğine inanıyorsan kurbanda dinimizde yerine getirmemiz gerekn  bir vazife sen yapma yardım et kimide hem kesip dağıtıp hemde yardım yapıyor herkesin sevabına günahına kendine..
(56 puan) tarafından
Teşekkür ederim cevap için. Ben kurbana karşıyım gibi anlaşılmış ama değil. Derneklere bağışlayıp o kurban hiç buzluğa girmeden dağıtılması en doğrusu geliyor.
tarafından
O derneklerine nereye gittiği belli degilki bacim en iyisi yakinindakini gözlemek degilmi zaten herkes yakinindaki vermesi yeterli benim düşüncem bu yönde
0 oy
(2,761 puan) tarafından
canım kurban vacip bir ibadet bunun kaçışı yok. zaten gerçekten islamin gereği yapılsa,o kadında muhtaç,durumda bırakılmaz. ama kurban vazifesi her şekilde görülmeli. senin dediğin hesapla zaten kurbanlar kurban hükmüne geçmiyor. insanların ibadet değil de et için yapmalarindan dolayı. müslüman gerekirse kendi yemeyip başkasına yedirir. kendinde olmayanı başkasına alır. müslüman kardeşinin sıkıntısı için çabalar. yani her ibadet yerini bulur. et için kurbanı kullananlarda zaten et için yapıyor onlara da kime nasıl yardim yapacağını söylemek zaten manasız olur.
(56 puan) tarafından
Evet cevap için çok teşekkür ederim. Çoğunluk o zaman ibadetin amacını bilmiyor
0 oy
(6,360 puan) tarafından
Dinen ne kadar doğru bilmem, onu diyanete sormak lazım ama zaten çevremde de çok kişi görüyorum sırf millet laf etmesin diye borcu harcı varken kredi çekip kurban alıyor. Allah için kesmiyor, millet ne diyecek diye kesiyor. Günah diyenler çıkacaktır belki ama ben kurban bayramını sevmiyorum çünkü temiz değiliz. Her yer kan, sakatat kokusu. Herkes yolun ortasında falan kesmeye çalışıyor. Pislik yani. Git belediyenin gösterdiği yerlerde kes yok illa yolda kesecek. Tabii ki düzgün yapanlar da var ama koca sokakta 1-2 tanesi böyle pis kesse ortalık mahvoluyor. Böyle kesenlerin bağış yapması bana daha mantıklı geliyor. Yakın çevre olur, birilerinin bilgisi dahilinde ihtiyacı olana o para verilse ya da o para değerinde erzak yardımı yapılsa daha hayırlı gibi geliyor. Zaten çoğu kurum kurban bağışı alıyor, kurban kesmeyen, kesemeyen o kurumlara bağış yapıyor 
(56 puan) tarafından
Aslında tam olarak şöyle düşünüyoruz. Kurban amacından çıkartıldı insanlar tarafından. Madem çıktı doğru yönde çıksın. İki türlüde yanlış ibadet yapılıyor olacak ama biri en azından yardıma muhtaç insanların işine yarıyor olacak. Maalesef bizim insanımızda çok pisleşti o ayrı bir konu. Buda ibadetin güzelliğini alıp götürüyor ve bizleri böyle düşünmeye itiyor.
(6,360 puan) tarafından
Evet, ortalıkta kan, işkembe pisliği görmekten gına geliyor, hay sizin kurbanınıza diye sövesim geliyor. Zaten dediğiniz gibi eti dağıtan da çok azaldı. Benim bildiğim zaten kurban kesildikten sonra ortalık temizlenir, etler pay edilir ve dağıtılır. Ama gerçekten böyle yapan sayısı çok çok azaldı. Dini açıdan boyutunu bilemem ama bildiğim birine yardımcı olmak da faydalı olur. Bu dediğim tipteki insanlar da kesmesin zaten
0 oy
(7,880 puan) tarafından
Şimdi ben dini olarak değil de tıbbi olarak bile açıklamak istiyorum bunu. Bizim ülkemizde et yeme oranı öyle düşük ki vitaminlerde özellikle belli oluyor. Yiyen çok güzel yiyor. Yemeyen de hiç yemiyor. Ben mesela geçen sene de kesemedim bu sene de kesemiyoruz. Ama alacak paramız da oluyor çok şükür ara sıra. Hiç alamayan insanlar oluyor. Çevremde var. Onlara yardım yapılsın diye elimden geleni de yaparım. Fitre, zekat da zaten senin dediğine geliyor. Kurban farklı bir ibadet senin dediğin farklı bir ibadet. İnsanın ete ihtiyacı olmaz mı canım? O anne beslenecek ki çocuğuna faydası dokunsun. Tek çocuk için bakılmaması lazım
(56 puan) tarafından
Mimar anne evet seninkide bir bakış açısı. Benim anlatmak istediğim insanların çoğu kurban adı altında olmayan bir ibadeti yapıyor. Kurbanı değiştirdiler. Amacına uygun yapan çok az var. 1 yıl et yemek için kurban kesilmez. Doğru yapan çok kişi görmedim çevremde. Doğru yapanlarıda ayırıyorum bu konudan.
(7,880 puan) tarafından
Evet canım ben seni anladım zaten. Bak eşimin aile tarafının bir çoğu dışarıya gönderiyor kurbanı daha uygun diye. Bak bunun altını çiziyorum. Daha sonra da kalan paraya da eve et alıyorlar kasaptan. Bol bol yiyelim diye. Şimdi bu kurban mı?
0 oy
(4,429 puan) tarafından
Bence her ikisinin yeri de ayri olmali. Kurbani ibadet amaciyla bir pay kadina verilip yaninde birde ufak bir  ihtiyaci icin ya bir bez ya bir mama ya bir erzak ilistirilebilir . Yada kurban zamani kadina et verilir bir sonraki ay ginlunden. Pirinc kopar iki kilo princ alir goturursun yada yollarsin. Biri yardim sevabi yazar digeri kurban bereketi. Dini yokden de mantikende ikis i de ayri degerlendirilmeli.
(56 puan) tarafından
Doğru böyle de olabilir ama bunu yapan çok yok malesef. Kurbanı genelde az dağıtıp çoğunu buzluğa atıyorlar. İbadeti amacına uygun şekilde yerine getirenler çok az ve onlar eminim bu şekilde yapıyordur. Cevap için teşekkür ederim
0 oy
(13,998 puan) tarafından
Her ibadetin yeri ayrı kurban da kesilmeli zekat da verilmeli. Bence ikisini birbirine kariştirmamak gerek. Evine bayramdan bayrama et giren insanlar var. 6 aylik bir bebek et yiyemez ama daha büyük çocukların da ihtiyaci var. Kurban kesiyoruz diye başkasina yardim etmemize engel bir durum yok. 
(56 puan) tarafından
İbadeti bu şekilde doğru yapan kişiler çok az maalesef. Bunu anlatmak istemiştim
(13,998 puan) tarafından
Doğrusunu söylemek gerekirse etrafimda bende dahil hiçkimse layıkıyla yapmiyor. Gerçek anlamda ibadet olarak yapanlarin sayisida azdir bence.

İlgili sorular

0 oy
8 cevap 152 göst.
30 Mart 2022 Aile kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
15 cevap 186 göst.
3 Temmuz 2021 Diğer kategorisinde Gulsah6640 (1,762 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 607 göst.
27 Temmuz 2020 Aile kategorisinde Alyakus (2,379 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 72 göst.
23 Temmuz 2022 Diğer kategorisinde Bayannn1 (1,141 puan) tarafından soruldu

382,956 soru

11,463,272 cevap

35,056 kullanıcı

...