"✨️İnsan fıtrat üzere, en mükemmel şekilde yaratılmıştır. Bu yaratılışın ve ibâdetle geçen bir ayın ardından bayrama erişmenin şükrü niteliğini taşıyan fıtır sadakası (fitre), bir lütuf ya da sair zamanlarda yapılan bir bağış değil; zekât gibi ihtiyaç sahiplerinin, dinen zengin sayılan kimselerin malı üzerindeki hakkıdır.
Dolayısıyla fitre verme yükümlülüğünü taşıyan kimseler bunu vermedikleri takdirde dinen mesul sayılırlar.
Mü’minler arasında dayanışmayı sağlayan önemli unsurlardan biri olan bu mâlî ibâdet, asr-ı saadetten beridir muhafaza edilerek günümüze kadar gelmiştir.
✨️2024 yılı için fitre bedeli 130 liradır.
✨️Fitre Nedir? Fitrenin Hükmü;
Ramazan bayramı sabahına dinen zengin sayılabilecek bir birikimle erişen kimselerin fitre vermeleri Hanefî mezhebine göre vâcib; diğer üç mezhebe göre ise farzdır.
Dolayısıyla fitre, aslî bir vazife olarak yerine getirilmelidir.
✨️ÖNEMLİ! Fitre ile yükümlü olmak için elde bulunan birikimin üzerinden bir yıl geçmiş olması gibi bir şart aranmaz. Dinen zengin sayılan aileler çocukları için de fitre vermekle yükümlüdürler.
✨️Fitrenin Vakti ve Vaktinde Verilemeyen Fitreler;
Fıtır sadakası yani fitre, Ramazan Bayramı’nın birinci günü imsak vaktinin girişiyle vâcib olur. Bunu bayram sabahından önce vermek daha güzeldir. Geçmiş yıllarda verilmemiş olan fitreler en kısa zamanda verilerek bu mükellefiyet yerine getirilmelidir.
✨️Fitre Kimlere Verilir? Hayır Kurumlarına Fitre Verilir mi?
İhtiyaç sahiplerinin hakkı olup da onlara ulaştırılması gereken fitrenin verilebileceği sınıflar Tevbe Sûresi’nin 60. âyet-i kerimesinde belirtilmiştir. Fitrelerinizi ihtiyaç sahiplerine doğrudan verebileceğiniz gibi âyet-i kerîmede belirtilen sınıflara ulaştırma konusunda hassasiyet sahibi kuruluşlara da bağış yoluyla iletebilirsiniz.
✨️Fitre Kimlere verilmez?
Bir kimse anne, baba, dede, büyükanne gibi büyüklerine ve evlatları torunları gibi neslinden gelenlere fitre veremez."