Her vakit kılınabilir, yalnızca kerahatlerde, sabah namazının sünneti hariç olmak üzere imsak vakti girdikten sonra, güneş doğuncaya kadar olan sürede, İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar olan sürede ve Akşam namazı vakti girdiğinde farz kılınmadan önce kılınmaz. Diğer türlü her vakit serbest, istersen 100 kere bile kılabilirsin. Ve istediğin her sureyi okumak da serbest.
Bu namazın sırrı Bilal-i Habeşi (ra) bir gün namaz kılarken Efendimiz (sav) onu cennette kendisinin önünde yürürken görüyor. Ve mübareğe soruyor "Hangi amelin seni bu hale getirdi?" Diye.
Hz. Bilal, mahcup bir edayla "güvendiğim hiçbir amelim yok ya Rasûlallah. Yalnızca ben abdest aldıktan hemen sonra abdest alabildiğime bir şükür olarak 2 rekat namaz kılarım" der.
"Her kim abdest alır, abdesti güzel yapar, sonra kalkıp iki rekat namaz kılarsa ve bu iki rekata kalbiyle yönelirse, o kimseye cennet vacib olur." (Buhârî, Vüdû, 24; Müslim, Tahâre, 5, 6,17; Ebû Dâvûd, Tahare, 65).
“İçinizden her kim, abdest suyunu hazırlayıp ağzına burnuna su verir ve burnunu temizlerse, mutlaka yüzünün, ağzının ve burnunun günahları dökülür! Sonra Allah’ın emrettiği gibi yüzünü yıkarsa, yüzünün günahları su ile birlikte sakalının etrafından dökülür. Sonra dirsekleriyle birlikte ellerini yıkarsa, elinin günahları su ile beraber parmak uçlarından akar gider. Sonra başını meshederse, başının günahları su ile birlikte saçlarının ucundan dökülür. Sonra topuklarıyla beraber ayaklarını yıkarsa, ayaklarının günahları su ile beraber ayak parmaklarının ucundan akar. Eğer (böylece abdest alan) bu adam, kalkıp namaz kılar, Allah’a hamd ve senâ eder, onu layık olduğu vasıflarla yüceltir ve gönlünü tam anlamıyla Allah’a bağlarsa, mutlaka anasından doğduğu günkü gibi günahlarından arınmış olur.” (Müslim, Müsâfirîn 294)
Böyle günahsız olanların dualarını kabul edeceğini beyan eden yine Allahtır.