+3 oy
532 göst.
Diğer kategorisinde tarafından

― TAHARET (TEMİZLİK)

GUSÜL

1. Sünnete uygun gusül abdesti nasıl alınır?

― Gusül; cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinden kurtulmak için yapılması gereken dinî temizlik demektir.
 ― Kur’an-ı Kerim’de, “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ, 4/ 43; Mâide, 5/ 6) buyurulmaktadır.
 ― Hz. Peygamberin (s.a.v.) sünnetinde de, ihtilam olma (rüyalanma) veya cinsel ilişki sonucu cünüplük hâlinde veya hayız ve nifas sonrasında gusletmek emredilmiştir. (Buhârî, Gusül, 22, 28; Müslim, Hayız, 87, 88; Ebû Dâvûd, Taharet, 127).

― Gusül abdesti:
1 ― Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak,
2 ― Burna su çekmek
3 ― Ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır.
     Burada sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Şafiilerde aynıdır, tek fark şafiilerde niyet etmek farzdır.
Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur.
Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır. Sünnetleri de yerine getirilerek gusül şöyle yapılır:
 ― Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar.
Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar.
Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.

* * * *

2. Gusülden sonra tekrar abdest almak gerekir mi?
― Gusül, abdesti de içerdiğinden ayrıca abdest almaya gerek yoktur.
― Zira, Hz. Âişe, Resûl-i Ekrem’in (s.a.v.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir. (Tirmizî, Tahâret, 79).

― Abdullah b. Ömer de, “Hangi abdest gusülden daha umumidir ki!” diyerek gusülden sonra abdeste ihtiyaç olmadığını belirtmiştir. (Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebir, XII, 371).

* * * *

3. Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır?
― Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.
― Ancak gusletmesi gereken bir kimse ihtiyaç hâlinde, herhangi bir namazın geçmesine sebebiyet vermemek kaydıyla, avret mahallinin temizliğini yaptıktan sonra abdest alarak ya da sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir ve başka işlerle meşgul olabilir.(Buhârî, Gusül, 27; Müslim, Hayız, 21, 22, 24).
Çünkü cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir.

― Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir. (Buhârî, Gusül, 23).
― Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.

Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça insan hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.

* * * *

4. Sezaryen yöntemi ile doğum yapmak guslü gerektirir mi?
― Sezaryen yöntemi ile çocuk dünyaya getirmek lohusalık açısından normal doğum hükmündedir. Sezaryenden sonra rahimden kan gelmezse kadın ilk fırsatta guslederek lohusalık (nifas) hâlinden temizlenir.
Rahimden kan gelirse, kanın kesilmesinden sonra gusletmesi gerekir. (Serahsî, el-Mebsût, III, 210; Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 60, 108).

* * * *

5. Abdest veya gusül alırken konuşmanın sakıncası var mıdır?
― Abdest veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir.
Abdest veya gusül almaya başlayan kişi, yaptığı ibadete odaklanmalı, dünyevi meşguliyet, duygu ve düşüncelerden mümkün olduğunca uzaklaşmalıdır. (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, I, s. 44).

11 Cevaplar

0 oy
(8,870 puan) tarafından

Dogru yapiyormusum saolun tekrar hatırlattığıniz için <3

-Reklam-
0 oy
tarafından
Allah razı olsun inşallah ❤️ Ellerine kollarına sağlık , sünnetleri ile birlikte hepsini yapıyorum çok şükür ❤️
0 oy
(376 puan) tarafından
Çok çok tessekur ederim Allah razı olsun öğrenmem lazım artık bugünde 40cikti  ekran aldim
tarafından
Canım yanlış,anlama ama sen hiç gusül abdesti almadın mı daha önce
(376 puan) tarafından
Kağıda yazıyordum hep ama normal gibi abdest yazmayı unutum yinede allah kabul etsin bimedigim zamanlarda(2yil önce eşim bana şu dökiyordu o söyledi ozm bana sıra bunda onda falan
0 oy
(1,122 puan) tarafından
Allah razı olsun bende gusülden sonra abdest alıyorum şimdi ağza burna su verdik"den sonra normal abdest alınıyor yazıyor orda kafam karıştı  gerekmez de diyor??Hanifi mesebiyim bu arada ben mesle bı ara normal abdets gibi alıyordum sonra gusül aliyordum tekrar çıktığım zaman abdest aliyordum 
tarafından
Sünnet olan odur, azaları temizlemek suretiyle bir abdest alınır. Oldu ki kovaya su doldurup banyo yapacağız, suyun derecesini kontrol etmek gerekirse eğer gusül almadan cünüp halde elimizi kovaya sokarsak o kovadaki suyla gusül olmaz.
O sebeple önce abdest almak güzel görüşmüştür, Rasulullah'ın (sav) sünnetidir. FARZ DEĞİLDİR SÜNNETTİR. Yani yapılmazsa gusül geçersiz olur diye bir kaide yok. Yapılması ihtiyaten güzel görülmüştür demek.
0 oy
(17,764 puan) tarafından
Peki ya Şafii mezhebinin farzları nelerdir
(6,361 puan) tarafından
Beklediğim yorum
tarafından
Her şeyi aynı ama sadece şafiilerde niyet de farzdır. Ekstra niyet etmeniz gerekiyor.
0 oy
(299 puan) tarafından
Niyet etmek lazım güzel paylaşım olmuş ama niyet yazılmamış 
tarafından
Şafiilerde sadece, hanefilerde farz değildir. Ağza Burna su verip denize de girseniz guslünüz olur hanefilerde.
0 oy
(52,788 puan) tarafından
ben niyet gusul abdestine niyet ediyorum ağza burna su sonra gene niyet edip normal abdest alıyorum ikinci niyete gerek yok o zaman 
tarafından
Gusül abdesti zaten adı üstünde bir abdesttir. Öncesinde alınması da erken temizlik babında sünnettir. Niyet hanefilerde değil, şafiilerde farzdır.
(52,788 puan) tarafından
Hanefiyim de hani tekrar niyet etmem de sakinca var mi yoksa birakayim mi ben agza burna su alip tekrar normal abdest icin niyet edip baştan agza burna su alip devam ediyodum .
tarafından
Yok yok niyet hanefilerde sünnettir, sevabı vardır. Normal abdestte yüzünüzü yıkarken niyet alın. Abdestinizi aldıktan sonra gusül alın. Bitti.
0 oy
(2,103 puan) tarafından

Ben guslün farzlarını yerine getirdikten sonra birde namaz abdesti muhakkak alırım çünkü öyle yapmazsam eğer sanki eksik gibi hissediyorum bir nevi:)

Sorum şu ki gusülden sonra çıkarken abdest alıyorum ya o abdestle de namaz kılıp kuran okuyorum kabul oluyur mu acaba yoksa ekstra abdest almak gerekir mi? 

Bir diğer sorum ise banyodan çıkarken abdestli oluyorum ama genital bölgesini ellememeye çalışıyorum kurularken çünkü abdest bozulacağını falan düşünüyorum acaba abdestli iken üst taraflara el değince abdest bozulur mu

Son 1 tane daha :D

Ben şafi idim Hanefi oldum. 

Abdestten sonra koltuk altına deodorant sürmek

Ya da parfüm sıkmak abdesti bozar mı .

Çok uzun oldu hakkını helal et lütfen  

tarafından
3 tane abdest alıyorsun demektir, daha nasıl olmasın o namazlar? Gusül abdesti adı üstünde abdesttir. Aldıktan sonra tekrar abdest almaya lüzum yoktur, önceden almak sünnettir.
Hanefi mezhebine göre; avret mahalline el sürmek abdesti bozmaz. El sürülen, ister kadının avret yerleri olsun, isterse erkeğin, farkı yoktur, yalnızca el sürmekle abdest bozulmaz.
Şâfiîlere göre, bir erkek veya kadın, kendisinin veya başkasının ön veya arka avret yerini elinin içi ile tutsa, abdesti bozulur. Artık mezhebiniz değiştiğine göre bozulmayacağını öğrenmiş oldunuz.
Abdest, kaba tabirle içeriden dışarı çıkan şeylerle bozulur. Tükürük, sümük, göz yaşı, kulak kiri hariç. Deodorant veya parfüm abdesti bozmaz, ancak alkollü parfümlerle namaz da sakata düşer. Mümkün mertebe alkolsüz kullanmalı.
(2,103 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim canım. Allah razı olsujn
0 oy
(14,874 puan) tarafından
Ben bir hocadan görmüştüm 

Niyet edip normal abdest alıp sonra gusüle geçiyorum yanlış mı okuyordu yani gusülden sonra mı Mora o abdest almalıyız 
tarafından
Yok doğru yapıyorsunuz. Hanefiyseniz niyet farz değil, Sünnet olur. Böyle yapmaya devam edin. Şaffilerde niyet farzdır.
(14,874 puan) tarafından
Hanifiyim öyle alıştık ya niyet etmeden olmuyor ama öğrendiğim de iyi oldu teşekkür ederim ❤️
0 oy
tarafından
Tam da bu ara bu konu hakkında kafamın karıştığı dönemde çok iyi denk geldi. Ben önce avret yerlerini yıkayıp, sonra normal abdest alıp daha sonra da normal abdest gibi gusül alıyorum. Ama birçok yerde farklı geçince kafam karışmıştı. Allah razı olsun
tarafından
En doğrusunu yapıyorsunuz. Hanefilerde niyet sünnettir, şafiilerde niyet farzdır. Bunu da bilerek hareket etmekte fayda var, düzenleyip onu da yazayım.
tarafından
Rabbim yolunuzu açık eylesin. Böyle faydalı bilgiler verdiğiniz için de tekrardan teşekkür ederim
0 oy
(260 puan) tarafından
niyet nasıl yapılıyor alaska hanım? 
(260 puan) tarafından
böyle bir şey söylemedim dediniz de yukarıda bunun kalp ile ya da dil ile yapın diye bir şey demediğiniz için ben direkt olarak söz ile söylenmesi gerektiğini anladım mesela. bunu belirtmediğiniz için böyle bir söylemin/niyetin sünnette yeri var mı diye sordum. doğru anlaşılması adına güzelce izah edeyim de yanlış anlamayalım inşaAllah
tarafından
Ben niyet etmeyi bilmediğinizi düşünerek en kısa cevabı verdim.  Ayrıca bid'at nedir biliyorum, size "söz ile, dil ile, lisan ile böyle söyleyin" diye hiçbir yerde demedim. Niyet etmenin ne demek olduğunu biliyorsanız neden sordunuz? Eğer lisansa söyleyin demiş olsaydım haklıydınız sormakta, ben de olsam ben de delil ararım. Bazen sorularınız test amaçlı oluyor ve diyorum ki madem biliyor neden soruyor? Bunun onlardan biri olduğunu bilmiyordum, eğer bir yanlış gördüyseniz yazdıklarımda o zaman bana kanıtıyla direkt atın. Böyle sorgu sual yaparak ancak yanlış anlaşılmalar oluyor. Kötü niyetli olmadığınızı da biliyorum, hakkı korumak için olması gereken şekilde konuşuyorsunuz. Ama sorgu sual test eder gibi sormanız insanı ufaktan bir üzüyor.
Bak güzel kardeşim şöyle demişsin esasında bu budur diye kanıtıyla sunsanız elinizi ayağınızı öpmediğim kalır sadece, bir yanlışımı düzelttiiğiniz için. Ancak böyle hadi ispatla, delilin nedir kanıtla minvalinde sorgulamanız daha da açıklama yapmak istemememe sebep oluyor.
tarafından
Yanlış anlaşılmak veya yanlış anlaşıldığınızı ima etmek istemem. Ben de, siz de kuluz. Benim bildiğimi siz bilemeyebilirsiniz, sizin bildiğinizi de ben bilemeyebilirim. İslam neticede direkt şahsımıza, beynimize doğuştan dahil olmadı. Yavaşça öğreniyoruz. O sebeple tenkit etmek değil de doğru bildiğim bu bak kanıtı da bu şeklinde söyleyebilirsiniz. Bu sadece tavsiye tabi. Üstelik dil ile veya kalp ile gibi meseleleri de yazacak olsaydık bu sayfalar sürerdi. Edepleri de yazmam gerekirdi, mekruhlarını da. O zaman okunmaya çok müsait olmaz, insanların ilgisini çekmezdi. Sizin sorunuz gibi bilmeyen biri sorsa ona yorumlarda cevap verilse daha sağlıklı olurdu. Aksi türlü tüm meseleyi yazacak olsam kitap gibi uzun olurdu.
(260 puan) tarafından
hayır niyet ile alakalı bir hadis var mı yok mu onu merak ettiğim için bu soruyu sordum. bunu sormamın diğer bir amacı da niyeti ne ile izah edeceksiniz onu merak ettim. eğer direkt niyet böyle böyle dil ile söylenir deseydiniz zaten kardeşim burda hata vs ettin ya da konuyu yanlış biliyorsun diyerek delillerimi atardım. ama meselenin böyle olmadığını görünce de mutmain oldum. amacım test etmek değildi yanlış anlaşıldıysam kusura bakmayın. gebesiniz üzmek kırmak istemem. yanlış anlaşılma olduysa da şimdi çözülmüştür diye düşünüyorum. tekrardan teşekkür ederim
(260 puan) tarafından
ilk söylemlerinizde meseleyi yanlış anladığım için belki üslubum değişik gelmiş olabilir  tekrardan kusura bakmayın

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 108 göst.
0 oy
8 cevap 217 göst.
0 oy
3 cevap 116 göst.
15 Aralık 2024 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Nnnnnn (266 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 260 göst.

Kategoriler

1,440,692 soru

23,683,125 cevap

310,401 kullanıcı

...