0 oy
610 göst.
Diğer kategorisinde (1,442 puan) tarafından
Kızlar bugün ben kızımı psikiyatriye ve pedagoga götürdüm şimdi hepsini size teker teker anlatayım. İlk önce psikiyatriye götürdüm  kızıma birkaç soru sordu orada anlayıp anlamadığını test etmek istedi buraya gelip oturabilirsin masaya dedi gel burada resim falan çizelim dedi daha sonrasında kızım biraz utandı çok tepki vermedi ben de durumu anlattım tek tek kelime kullanıyor cümle kullanamıyoruz kullandığımız kelimelerin de yarısını kullanıyoruz dedim kelime eksikliği var dedim ondan sonra pedagog'a yönlendirdi orada pedagog birkaç test yaptı hangisi kedi hangisi köpek bu puzzle'ları birleştirebilir misin üst üste koyabilir misin dedi daha sonrasında ona göre bir kagit çıkardı biz de bu kağıdı psikiyatriye tekrardan götürdük doktorda otizm ya da herhangi bir gerilemesi yok algılaması çok iyi motor gelişimi çok iyi fakat 6 ay konuşma geriliği var TV telefon yasak dedi bende bunun için burada bir yer var devletin yine bünyesinde eğitim görecek terapistlerle beraber dendi onun harici de kreşe ya da oyun gruplarını gönderebilirsin dedi ve birkaç kitap önerisinde bulundu herhangi biri yayının ben de diyorum ki acaba bu terapiye doktorun yönlendirdiği terapiye gitmek yerine sadece kreşe ve oyun grubuna yönlendirsem mi çünkü 3 yaşına kadar rapor çıkaracaklarmış kızımda 2.5 yasinda ben de bu durumdan biraz korkuyorum yani eminim düzeleceğinden bir sıkıntı yaşamayıp gelişeceğinden beraber böyle takip edersek ama bir yandan da size bir danışayım dedim herhangi bir sıkıntı bir sorun oluyor mu eğer düzelmezse dahada farkilastirabiliriz dedi ona göre sizinle de bir konuşayım dedim bu arada size de çok teşekkür ederim sayenizde kızımı daha da geliştirebiliyorum ilk anneliğim ilk tecrübesizliğim o yüzden buraya gidip de soru sormam çok iyi oluyor sizlerden bin kere Allah razı olsun size danışa danışa kızımı büyütüyorum çok sağ olun burada birkaç arkadaşın demesiyle ben yonlendim ve konuşmamasinida anladım erkenden götüreyim dedim gelince çok ağladım kızımın böyle olması benim canımı çok sıkıyor ama dua ediyorum Allah'ım eminim emeklerimizin karşılığında vericektir.Sizce naplamiyim kızlar tekrardan teşekkürler hepinize.

13 Cevaplar

+1 oy
(3,666 puan) tarafından
Senin kızının hiçbir şeyi yok canını sıkma zamana bırak 
(1,442 puan) tarafından
Doktor bana dediki birde sen oyun gruplarina göturursen çocuk konuşmak mecburiyetinde kalır sadece çocuk çevre görmemiş başka bir sıkıntısı yok dedi ama evde de bir görseniz çok sıkılıyor bende napsam boş gibi geliyor dünya etkinlik yapıyoruz ama bakıyorum hep üzgün
(3,666 puan) tarafından
Benim kızımda Aynı öyleydi hatta sağlık ocağında bir hemşire dediki destek alın falan anneme söyledim abartma çocuğun hiçbir şey yok zamanla düzelecek dedi, Aradan bir yıl geçti inan şu an çocuk bülbül gibi susturamıyoruz aşırı konuşuyor bu sefer ☺️
Ve ozamanlar çocuk çok sıkılıyor diye ikinci çocuğu yaptım sırf büyüğüne arkadaşlık etsin diye, Sana tavsiyem ikinci çocuk . Artık kreş bizim evin içinde
(1,442 puan) tarafından
Canım bize de öyle söylediler 6 aylık dil gelişim geriliği var dediler yani dil gelişim geriliğini ben de anlayabiliyorum ama benden kaynaklı diye de düşünüyorum kimse bana tavsiye vermedi mesela kitap al aç oku ya da masal oku ben bu kelimeleri kimseden duymadım hani kimseden duymayınca da dedim ki herhalde Kendi kendine zaten biz nasıl büyüdüysek o da o şekil büyür konuşur diye düşündüm ama öyle değilmiş şimdi aklım başıma geldi ama şimdi de iş işten geçmeden düzelteyim diyorum o yüzden oyun gruplarına götüreceğim işte buraya da dedim götüreyim ama götürmemek arasında da kararsızım o verecekleri rapor çok önemli değil dedi az önceki yazı yazan arkadaş
-Reklam-
0 oy
(301 puan) tarafından
Aynı durumu yaşadım şuan oğlum 7 yaşında bizde de herhangi zeka yada otizm bulgusu yok çok şükür sadece ince motor becerisi yani konuşma buna giriyor zaten onda geriden geliyordu 1 yas dil ve konuşma terapisi aldık 3 yaştan 6 yasa kadar bu yıl 7 yaşında şuan konuşma olarak yasitlarini tam yakaladı mi dersen evet büyük olarak yakaladı ama biraz peltek gibi konuşuyor o da büyüdükçe düzelir dendi bizim bu konuşma raporumuzu bana çok gerekli görmedikleri için isteğe bağlı kıldılar ben terapiste özel götürdüm. Sadece geçen yıl yani 6 yaşta 1. Sınıf çıktı ve mecburi olarak ertelemek için geçen sene aldim ben gecikmiş konuşma raporumu

Bu yıl da iptal olacak bidaki ay rapor çok önemli değil yani iptal oluyor cocuk yasitlarini yakaladığı zaman canını sıkma.

Ama sana büyük görev düşüyor konuşmasında ki bu durum yuzunden büyük ozguven sorunu yaşıyorlar maalesef ve zorbalık da ne kadar engel olmaya çalışsak da görüyorlar ama merak etme bir şekilde kendilerini idare etmeyi öğreniyorlar Allah yardımcın olsun simdiden
(1,442 puan) tarafından
Canım konuşmayan çok çocuk var dediler bizimki her şey algılayabiliyor yetebiliyor istedikleri her şeyi yapabiliyor üst üste koyabiliyor oyuncakları ile oynayabiliyor gelişim olarak çocuklarla tam ama sadece dil konusunda dil konusunda nasıl desem anlayabiliyor her şeyi ben şunu yap bunu yap diyorum buraya gidelim böyle yapalım bana sarıl onları söyleyebiliyor ama ikisini beraber yan yana getiremiyor mesela lambayı aç demeyi bilmiyor sadece eliyle gösterip aç diyor
(301 puan) tarafından
Benin oğlum da öyleydi zaten gayet güzel ifade ediyordu sadece uzun cümleleri anlaşılır degildi.
Hatta örnek verdiğin lambayı aç gibi kısa cümleleri kurardi hikaye anlatımı diye örnek vereyim bende bu yoktu anlatırdı fakat anlaşılır olmazdi.
Konuşma sıkıntısı ince motor gelişimi yavasligi yüzünden oluyor zaten demişlerdir. O 6 ay gerilik dedigi zeka falan olmuyor sadece ince motor gelişim de vardır.
Bol bol oyun hamuru oynat ve kağıt kestir parmak ve dil koordineli ince motoru hızlandırır.
Burada ve disarda sana bosver zamanla konuşur diyenleri dinleme bu çocuk doktor tarafından bir tanı almış sonuçta artık ortada geçici ve basit bile olsa bir sorun var ama emin ol geçiyor yani sıkıntı yapma
0 oy
tarafından
Canım tv telefon izliyor muydu öncesinde. Ondan olmuş mudur. Oyun grupları ve kreş iyi olur tabiki.
(1,442 puan) tarafından
Canım tvyi sevmiyor kızım ama telefon için canını verir elimizde görsün saldırır hemen sarjim bitti diyorum başlar ağlamaya
tarafından
Çok vermemeye çalış canım. Ama küçük daha düzelir. Bazı çocuklar 4  yaşında tam konuşamıyor bile
0 oy
(6,233 puan) tarafından

e daha kucuk yeni yeni. benim kizim 18 aylik sen ben gibi konusuyordu. oglum suan 27 aylik yeni yeni biseyleri iki kelime birlestirio. on gundur falan. naba nerde diyorum işe gitti diyo okula gtti . su döktum . oyuncak topladm gibi gibi yeni yeni kelime dagarcigi da yeni yeni gelisiyor  bu ne bu ne herseyo soruyor bana.  kres ve oyin grubu yeter bence . 3 yaşta isademe goturcem bende istanbulda belediyeye ait oyun grubu   falan oluyor diyetisyeni pskolgu  cocuk ergen yetiskin hersey var. zaman gecirsin anaokuluna alissin diye goturcem. yoksa knusma zamanla

gelisiyor her cck farkli
0 oy
(5,073 puan) tarafından
Simdi durum şöyle sen büyük ihtimalle rapor aldırmak istemiyorsun kalıcılığından korktuğun için. Çözer raporu kalıcı olmuyor ama çocuğu devlet kreşine verirsen raporu RAM a gider ve raporun silinmesi noktasında sıkıntı yaşayabilirsiniz. O yüzden raporu çıkarıp eğitime gidin ama devlet kreşine değil de özel kreşe ya da oyun grubuna verin.
(1,442 puan) tarafından
Canım ben devlet kreşine vermek istiyorum yani biraz daha büyüyünce ama eğer böyle bir şey olacaksa şimdi özele götürüp özel kreşe özel terapiye götürüp ileride devlet kreşine vermek daha doğru olmaz mı
(5,073 puan) tarafından
Ben senin yerinde olsam şuan rapor çıkarmadan çocuğumu dil terapistine özel olarak kendim götürürüm ve yasi geldiginde devlet kreşine veririm.( eğer durumun varsa çünkü saatlik ortalama 1000 lira ve haftada en az iki saat önerilir)
Ama özel ders işi bizi zorlar diyorsan raporu çıkarıp öyle aldırabilirsin eğitimi  ve oyun gruplarina götürürsün.onda da dikkat etmen gereken devlet anaokuluna başlamadan önce raporun kaldırılmış olması.
0 oy
tarafından
Benim oğlum 29.aydan sonra konuşmaya başladı o zamana kadar kelime sayısı 10 bile yoktu çok kafaya taktım goturmedigim yer kalmadı algıları aşırı iyiydi bı sorun yok diyip gecistiriyorlardi sana önerilen şeyleri oneriyorlardi ve yapıyordum o ara kardeşi oldu ilgilenemedim 1 ay kadar kendiliğinden acildi 3-4 ay içinde ilerledi konuşması ve ondan sonra hiç ama hiç susmadı öyle ki bugün saglikocaginda hemşire dışarı çıkardı çok konuşuyor diye dikkati dağıldı :)
(1,442 puan) tarafından
İnan ben de öyleyim şu anda nasıl konuşur ne zaman konuşur yani bir de evde hiç gelişemez korkusu da var üzerimde yani bir şey de yaptığımız yok İnan ki hani aktivite yapmaya çalışıyorum ama sanki boş gibi bazen insan kendisiyle de baş başa kalmak istiyor yorulduğumu hissediyorum eşim çünkü sürekli nöbete gidiyor ben de bilmiyorum yani nasıl yapsam kafam o kadar karışık ki şimdi oyun grubu fiyatlarını sordum 90 dakikasına 2000 diyor bilmiyorum ne yapacağımı yani bir sefer götürsem 2000 sonra bir daha götür bir iki bin daha yani her şey o kadar pahalanmış ki çocuğun dilini bile nasıl açacağımı bilemiyorum devletin yerine götüreceğim onda da rapor çıkarırlar mı onun korkusu var üzerimde illaki bir gün karşımıza çıkacak diyorum yani rapor neden çıkarırsın yoksa yani ya da çıkarırlar mı çıkarmazlar mı hiç onu da bilmiyorum arayıp bir sormak istiyorum aslında yarın bir arayacağım rapor çıkarılıyor mu diye eğer çıkarılmazsa götüreyim diyorum ama çıkarılırsa büyük ihtimalle özele götüreceğim
tarafından
Sen daha iyi bilirsin ama endişe etmeden biraz daha beklesen mi acaba akışa bırakarak
0 oy
(636 puan) tarafından
Canım rapor çıkarmanın bir zararı yok korkma biz korkup erteledik oğlum kreş okul vs.etki etmedi konuşmasına. En sonunda yine rapor çıkardık 6 aydır gidiyor çok hızlı ilerledi ve düzeldi konuşması. Bizim de harfleri doğru telaffuz edemiyordu. Raporlar zaten bu tarz konuşma bozukluklarında 1 yıllık çıkıyor bir yıl sonra tekrar doktor kontrolünde düzeldi ise iptal ediliyor.
0 oy
(3,645 puan) tarafından
Kardeşim oğlu 3.5 yaşindayken konuşamıyordu 2.5 yaşında olan kardeşleri konuşuyordu sonra sizin gibi uzmana götürdüler algılalaması üst düzeyde tv tablet yasak dedi rapor hazırladı kreşe başaladı iki sonra birden konuşmayı söktü ve kardeşlerinide geçti ne derse çok iyi anlaşılıyor sizinde o şekilde olur merak etmeyin sorun olsa derlerdi size
0 oy
(713 puan) tarafından
Kızınızın yapısı bu demekki. Arkadaşımın kızı da öyleydi çok dedim çocuğun huyu bu diye birsuru doktora götürdü vs. Derken şimdi hiç susmuyor. 3.5, yaşında. 3 yaşında falan başladı konuşmaya 
0 oy
tarafından
Benim kızım 3ay sonra 4 yaş olucak daha atam serbest konuşmuyor bebek gibi konuşuyor yani nesneleri  aynısı gibi değilde  benzeterek konuşuyor suya tü ver anne bisiklete bittilte bimek itiyom diyor bunun gibi konuşuyo çoğunlukla.ve bazende anlaşılmıyor hiç dedikleri..bide  TV çok izliyor cani sıkılıyor açıyorum ama telefon vermeyorum.valla eşimin kardesinin çocukları  sabahtan akşama kadar tel ellernde bülbül gibiler..bende zamana bıraktım inşallah  daha açık konuşacak 
0 oy
(43 puan) tarafından
Kız daha küçük sıkma canını konuşcak tabii zamanla küçücük daha benim oğlan 3 yaşında konuştu bişe olmaz 
0 oy
(18,551 puan) tarafından
Bilmediğimden soruyorum çocuğun sorunu çözüldükten sonra dil terapisi aldı konuşma geriliği vardı şeklindeki rapor neyi olumsuz etkileyecek 
0 oy
(4,223 puan) tarafından
Dr tavsiyesini kulak ardı etme tabiki çok önemli.Bizler herbirimiz kendi çocuklarımız uzerinden deneyimlerimizi paylaşarak tavsiye ediyoruz Dr binlerce çocuk görerek tavsiye de bulunuyor.

Kreş için yasi kucuk,daha fazla icine kapnmasina duygularina kontrol edememesine sebebiyet verebilir eğer evdeysen ebeveynli oyun grupları olabilir ,park (ama parkta sende baskalarinin cocuklari ile oynayacagin konusacqgin sekilde ki minnosda senden kopayalasin)sosyalleşmek adına.

Birde hizli ve uzun cümleler ile iletişime geçmemeye çalış genelde iletişim şekli bu sekilde olan ebeveynlerde olabiliyor böyle şeyler.

Mesela her sabah günaydın, ne kadar güzel bir gün değil mi bir öpücük

Parka gidelim ,eve geldik ,su içer misin  aciktin mi ,bana yardim eder misin ,kirmizi kalemi getirir  misin ,resim yapalım vs gibi.

Bir de iş bankası kültür yayınlarının yasa göre resimli kısa kitapları var.3 tane temin etsen kitap yada başka bir yayın evide olur canlandırarak gunbicin de yada akşam yatarken okumayı alışkanlık etsen extra olarak da basit çocuk sarkkilari bedensel ve sesli dans ederek seslendirsen 1 ayda konuşmada ne kadar ilerlediğini görürsün.

Denemeye değer...
(4,223 puan) tarafından
Bu arada tv den uzak tut akış hizli ses ve görüntü olarak zaten bu yüzden çocuk yetisemiyor.

Bende izletiyorum 2 yas itibariyle ( benimki 3.5 yasinda) günde 2 saat ustelik Dr tavsiyesi ile(gozbtembelligi olmaması için tavsiye etti gözleri miyop astigmat 4.50 ) ama kendim seçiyorum izleyeceği şeyleri.

Mesela hop hop baykuş (internetten tvden aciyorum )akış yavaş, ve anlattığı eylemi hem görsel hem işitsel olarak sunan kısa bir çizgi film

İlgili sorular

0 oy
29 cevap 1,087 göst.
19 Eylül 2023 Diğer kategorisinde Meryemmozer (302 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 218 göst.
5 Nisan 2021 Diğer kategorisinde Elvinimm21 (1,264 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 186 göst.
9 Ekim 2023 Diğer kategorisinde Emine S (17,430 puan) tarafından soruldu
0 oy
10 cevap 290 göst.