Şükür imtihanı daha zordur çünkü Azazili şeytan eden sabırsızlığı değil, şükürsüzlüğüdür.
Şükürsüzlüğü kanaatine mani oldu, kanaatsizliği de açgözlülüğü doğurdu. Açgözlü olduğu için kendini üstün gördü, kibirlendi. Şükür imtihanında olanlar da varlıkla sınanır. Çünkü varlık kibir getirir. Para insan nefsine göre güçtür ve güç, azgınlık sebebidir. Varlığın şükrünü eda etmek imkansızdır. Her zaman nefse en zor olanla imtihan olunurlar. Cimriliğe nazaran cömertlik daha zordur misal. İsrafa nazaran tasarruf daha zordur.
Çoğu zaman aile, koca, evlat, dost gibi manevi zenginliğe sahip olan insanlar da hep nankörlük ve vefa arasında imtihan olunurlar. 2 dakikanızı ayırıp tüm insanları 3.gözle dışarıdan izleyin, hepsinin hayatı sizin bakış açınızla belki çoğu şeye sahip gibi görünebilir ama en ufak örneği verelim, belki de o ihtişamlı görünen hayatın arkasında istismar vardır, taciz, tecavüz, psikolojik şiddet, hor görülme, dışlanma veya menfaat uğruna birlikte olan arkadaş çevresi...
Halbuki sabır imtihanı daha kolaydır. Çünkü yüzeysel bakıldığı zaman ayette Allah şükredenlerle beraber değil, Allah sabredenlerle beraberdir buyurmuş. Şükredenlere ise şükredin ki arttırayım buyurmuş.
Ki altını çizelim, Allah belayı sevdiği kuluna verir ki nidasını işitsin. Duasını dinlesin.