+2 oy
279 göst.
önce Aile & Aşk kategorisinde (4 puan) tarafından
Uzun zamandır sabır imtihanındayım çok fazla anlatamam yaşadıklarımı 3 4 senedir çekiyorum çareyi ibadet , şükür,tövbe ,zikir, istediklerime dua etme, iyi niyetle davranma, sadaka vs.bunları yapmaya gayret ediyorum. 

Bir tanıdığımla konuşurken dayanamayıp bu her işi yolunda gidenlerin imtihanı nedir diye sordum. Fazla bilgim yoktu ve artık çektiğim acılar yüzünden üzüntüden dolayı ne dediğimi bilemediğim zamanlardı. Çünkü senelerdir her işi yolunda olan hayatının çoğu şeyine şahit olduğum insanlar var.Şükür imtihanındalar onlarda dedi. Şükür edip ibadete devam edip insanlara hava atmamaları sadaka vb vermeleri doğru olan diye de ekledi. Yalnız bu bana çok az bir çaba geldi.  Sabır imtihanını geçmek için daha çok şey gerekli gibi. Birinde mutluyken geçmeye çalışıyorsun birinde dibine kadar acı çekerken..Yani dereceler veya mükafatlar hangisinde daha fazla hiç anlayamıyorum. Yargılayanlar değil gerçekten bu konuda bir fikri olanlar cevaplarsanız sevinirim. Gerçekten fazla bir bilgim yok. Öyle insanları gördükçe sabrımı devam ettirmekte zorlanıyorum ve hayatım elimden gidiyor... bunun hikmeti nedir.

13 Cevaplar

+11 oy
önce (162 puan) tarafından
Şükür imtihanı daha zordur çünkü Azazili şeytan eden sabırsızlığı değil, şükürsüzlüğüdür.

Şükürsüzlüğü kanaatine mani oldu, kanaatsizliği de açgözlülüğü doğurdu. Açgözlü olduğu için kendini üstün gördü, kibirlendi. Şükür imtihanında olanlar da varlıkla sınanır. Çünkü varlık kibir getirir. Para insan nefsine göre güçtür ve güç, azgınlık sebebidir. Varlığın şükrünü eda etmek imkansızdır. Her zaman nefse en zor olanla imtihan olunurlar. Cimriliğe nazaran cömertlik daha zordur misal. İsrafa nazaran tasarruf daha zordur.

Çoğu zaman aile, koca, evlat, dost gibi manevi zenginliğe sahip olan insanlar da hep nankörlük ve vefa arasında imtihan olunurlar. 2 dakikanızı ayırıp tüm insanları 3.gözle dışarıdan izleyin, hepsinin hayatı sizin bakış açınızla belki çoğu şeye sahip gibi görünebilir ama en ufak örneği verelim, belki de o ihtişamlı görünen hayatın arkasında istismar vardır, taciz, tecavüz, psikolojik şiddet, hor görülme, dışlanma veya menfaat uğruna birlikte olan arkadaş çevresi...

Halbuki sabır imtihanı daha kolaydır. Çünkü yüzeysel bakıldığı zaman ayette Allah şükredenlerle beraber değil, Allah sabredenlerle beraberdir buyurmuş. Şükredenlere ise şükredin ki arttırayım buyurmuş.

Ki altını çizelim, Allah belayı sevdiği kuluna verir ki nidasını işitsin. Duasını dinlesin.
önce (162 puan) tarafından
Vaktim olursa inşallah diyelim. :)
önce (2,328 puan) tarafından
Bazen bu konuyu ben de düşünüyorum. Sorsanız dışarıdan ben de imtihansız biri gibiyimdir. Tatlı bir ailesi var, anlayışlı beyefendi bir eşi var, karı koca çok iyi çalışıyorlar evlatları sağlıklı. Ama dışarıdan şahane görünen şeylerin hiçbiri de tıkır tıkır olmadı bugüne kadar. Sürekli ama sürekli bir imtihan halindeyiz. Kendi kök ailem mükemmel insanlardan oluşuyor. Çok şükür herkesin artık hali vakti kendine yetecek kadar yerinde. Ama 15-20 sene önce böyle değildi. Yokluğun her zerresini yaşadık. Kız kardeşlerim evlendi, ama hiçbirinin evliliği kolayca tıkır tıkır olmadı. Ben keza öyle. Kaç kere evlenmeye niyet ettik birinde kayınpederim hastalandı ertelendi, tam toparladı derken vefat etti adam. Nurlar içine yatsın, yasını tuttuk, tamam haydi dedik başka bir aile büyüğü vefat etti eşimin. Onu da atlattık pandemi patladı. 6 ay ileri attık her şeyi. Evlendik bu sefer başka dertler bitmedi. Eşimin babasından kalan yerleri satalım ev alalım dedik. Deprem oldu :) Evler gitti, hala daha ne olacağı meçhul. Ve ev alma konusunda şu an öyle bir dardayız ki, acilen taşınmamız lazım ama hamle yapamıyoruz. Kiralar saçma sapan rakamlarda artık. Kardeşlerimin işleri ve eşleri sürekli bir zorluk çekerek oldu. Mesela ben de her işi tıkır tıkır giden, grip bile olmayan insanlara gıpta ediyorum zaman zaman. Çok şükür Allah'ın verdiklerine ve vermediklerine. Bir noktaya geldim, geldik ama hiçbiri de tıkır tıkır olamadı. Muhtemelen bizim genetik kodumuz da böyle, bir şeyleri yapabiliyoruz ama canımızın çıkmasına ramak kala elde etmiş oluyoruz :D
önce (592 puan) tarafından
Alaskaya fazlasıyla katılıyorum ama Indigo kısmen beni anlattın bende dışardan çok iyi görünürüm ablamın eşi kaynanası çocukları hep sorunlu bana hep sen iyisin eşin iyi sen iyisin kaynana derdin yok fln der hep ama çok ağır yaşadıklarımı o bile bilmez hastane kapılarında çocuk için yıllarca sürünmem ona gelmez mesela derdi ki yok diye üzülme bak ben çekiyorum eşimle boşanma noktasından döndük ki bunu kimse bilmez toki çıktı pandemi girdi başka sorunlar oldu 5 senedir bekledik ki asgari altı alırdı eşim. şuan elimde olan herşey için tırnaklarımla kazıdım ama ne kadar yakın da olsalar dışardaki göz göremez
Evet, bir şeyler oluyor benim hayatımda da ama öncesinde hep bir güçlük oluyor. Kabullendim artık, benim ve ailemin hayatında hiçbir şey tıkır tıkır oluvermeyecek :)
önce (592 puan) tarafından
Olduktan sonra herşey güzel olsun ona şükür ☺️
-Reklam-
+4 oy
önce (316 puan) tarafından
Yani şöyleki belki senin 4 4 luk gördugun kişilerin arka planda bir süru imtihanlari var. Ilk başta şu düsunceyi birakman lazim her zaman senden üst seviyedekileri degilde senden daha kötu durumda olanlari düsun ki daha çok şükur edesin 

Bence her kulun bir imtihani var kimi evlat ile kimi eş ile kimi yokluk ile mutlaka var 

Bide Allah her kuluna kaldirabilecegi kadar yük veriyor senin kini ben benimkini sen taşiyamazsin belki rabbim hepsini çok iyi ayarlamis 

Hayatimisda ne kadar imtihan lar olsada şukur edecegimiz bir süru nimet var en õnemlisi saglikli olmamiz her azamizin olmasi  cocugunuz varmi bilmiyorum ama bu bile coookkk buyuk bir nimet 

Sana kücuk bir olay anlatayim 

Bizim burda doktorasin da cok buyuk sıkintisi olan insanlar oldu gayet mutlular 

Ama bir kisi cok hafif bir sıkintisi oldu malesef bunu kaldiramadi intihar etti  

O yuzden herkezin imtihani kaldirma derecesi bir degil 

Hayatinizda hep olumlu olan seylere odaklanin 

Genel olarak konusuyom tabiki ne yaşadiginizi bilmiyorum rabbim feraha cikarsin insallah 
+2 oy
önce (463 puan) tarafından
Sabır imtihanını geçmeden şükür imtihanına kavuşmak olmaz derlerdi tanıdığım eski büyükler 
+2 oy
önce (763 puan) tarafından
Sabır ve şükürden önce Rabbimden her zaman hayırlısını istemek. Sürekli dua etmek . Allah bir gün mutlaka mükâfatını verecektir
+2 oy
önce (1,037 puan) tarafından

İmtihan, sabır ve şükür arasında gidip gelmektedir. İnsan için bazen hayat sıkıntılı olur. Bu durumda ondan istenen sabırdır. Kimi zaman da rahata kavuşur. Bu durumda da ondan istenen şükürdür.

Şüphesiz sabır zordur ve mükâfatı da çok fazladır. “Ancak sabredenlere ecirleri hesapsız ödenir” (Zümer 10). Bununla beraber bir belaya müptela olan şahsın sabır dışında yapabileceği çok fazla bir şey yoktur. Eğer bu şahsın Allah inancı güçlüyse çoğunlukla bu bela onu Allah Teâlâ`ya daha fazla yöneltir. Dua ve yakarışını arttırır. Bu açıdan sabırla imtihan dünyevi olarak zor olmakla beraber, insanı Allah Teâlâ`ya daha fazla yaklaştırır.

Genişlik ve bol nimetlerle imtihan ise şüphesiz dünyevi olarak güzeldir. Ama insanın refah ve bolluk içinde Allah`ı hatırlaması, sahip olduğu nimeti Allah`tan bilmesi, Allah`ın verdiği malı çevresi ile paylaşması, eğer güç ve iktidar sahibi olmuşsa tevazusunu koruması ve nefsi için intikam almaması oldukça zordur. Bu açıdan bakılınca şükürle imtihanın daha zor olduğu görülmektedir. Bundan olsa gerek Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Kullarımdan şükredenler azdır.” (Sebe 13)

Bununla beraber elbette ki Allah Teâlâ`dan bela ve sabır istenmez. Kendisine bir dua öğretmesini istediğinde Resulullah (sav), Abbas (ra)`ya “Ey Peygamberin amcası! Allah`tan afiyet iste” diye buyurmuştur.

Biz de Rabbimizden af ve afiyet istiyoruz. “Ey Rabbimiz! Bizi genişlikle imtihan ettiğinde şükretmeyi ve darlıkla imtihan ettiğinde de sabretmeyi nasip et.”

0 oy
önce (702 puan) tarafından
Tam da sabrımın tahammül ümün tükendiği bir anda sanki ben açmışım bu postu. 
0 oy
önce (1,650 puan) tarafından
Ne yaşadığını bilmiyorum  ama bazen biz sabri da yanlış anlıyoruz. Sabır bizim elimizden gelmeyen şeyler için gereklidir. Elimizden geleni sonuna kadar yapıp sonrasında Allaha tevekkül etmektir. Pasif bir Sabır olmaması gerekiyor. Genel bir yanlış anlaşılma var diye bunu söylemek istedim. Mesela Hz Hacer örneği anlatılır. Çaresiz kaldı ama 2 tepe arasında tam 7 kez gitti geldi 1 kez değil, pasif kalmadı koştu çırpındı Allah ta ona zemzemi verdi 
0 oy
önce (3,054 puan) tarafından

Basimiza turlu imtihanlar gelince iyi olan insanlarin dereceleri makamlari artirilir 

Kusuru olanlarin ise gunahlarina kefaret olur 
Hic imtihan olmayanlar ise yuzunu dunyaya donmus Yaradan la arasinda genelde mesafe koymustur 
Hic imtihani olmamasi da bana kalirsa korkulacak durumdur 
Hep serkeslik relax halde olan insanin nefsini dusunun diledigi hersey oluyo neden onun da nedeni var
Allah ayet i kerimesinde ne demis 
Andolsun, Biz sizi; biraz korkuyla (doğal ve sosyal afetler ve düşman saldırılarıyla), açlık (ve kıtlıkla) ve bir parça da mallardan, canlardan ve semerat (ürün ve evlatlar)dan noksanlaştırmakla (hastalık ve sakatlıkla) imtihan edeceğiz.
Imtihan edilmeyen daha zor durumda bence acik ve secik yemin var bu ayette bu yeminjn disinda kalan guruh Allah in rahmetinden uzaklasmis demek degil midir tabi bu yorum bana gore herseyjn en iyisini Allah bilir 
Insan insanin imtihanidir oyle yada boyle sanaryonin icindedir kimi birinin canini yakar sebepli (gunahlisi) kimi de cektigi skntini sonucunda ya affedilir yada yuksek makamlara lutuflusu olur 

0 oy
önce (24 puan) tarafından
Ben yıllardır imtihandayim çocuğum olmadı sonra hamile kaldım sevindim erken doğum oldu üzüldüm 13 gün yasadi dedim yaşayacak umut oldu ama kaybettik sonra yine hamile kaldım düşük oldu sonra yine hamile kaldım 7 ay neler yaşadım korku sevinç derken hipoplastik sol kalp sendromu tanısı konuldu yani kalbinin sol kısmı gelişmemiş doğunca 3 zorlu ameliyat olacak yaşam oranı çok düşük dediler 2 ay zehir oldu bana 3 gün önce doğum yaptım o kadar nurlu o kadar güzel bir bebeğim oldu ki şükrettim sevindim ama ertesi gün ameliyatta öldü dün de defnettik abisinin yanına 3 günlük lohusayim ve bitmiyor imtihanim acılarım kaygılarım 
Dua eder misiniz diye post açmıştın, hatırladım. Çok üzüldüm şu an :'( Yaşadığın şeyler hiç kolay değil. Keşke elimden bir şey gelseydi.
önce (316 puan) tarafından
Ahh canim ah rabbim sana katindan en guzellerini nasip etsin peygamberimise komsu etsin seni
Arkadasa da onu dedim hayatimisda şukredecek çok seyimis var
Allah sanada cok sabir versin insallah birgun saglikli bir sekilde evladini kucagina almayi da nasip etsin
önce (9 puan) tarafından
Bir arkadaşım var hamile kalamıyor rahmime düşsün yeter ki kadın olduğumu hissedeyim bende hamile kalabiliyorum diyebileyim demişti.böyle düşük yapan arkadaşımıza da sen en azından hamile kalabildin ben onu bile kalamıyorum demişti . Herkesin derdi kendine göre ağır. Gerçekten çok ağır şeyler yaşamışsın ama sakın pes etme Allah sana hayırlı sağlıklı bir evlat nasip etsin ömür boyu
0 oy
önce (44 puan) tarafından
Sanki yaziyi ben yazmisim allahtan baska kimsesi olmayan biriyim yanliz bir anneyim ve zulum altindayim bu zulm icinde sabirla imtehan ediliyorum bazen intizar ediyorum ya rab diyorum hem kimsem yok hem sucum yok zulm goruyorum hem hakkim yenildi hem zulum goruyorum elbet herseyin bir bitisi vardir bekliyorum ama allahtan umidimi kesmiyorum 
0 oy
önce (17,816 puan) tarafından

Yorumları okudum iyi geldi bana da :) hepimizin sıkıntıları var canım bende hep sabır imtihanindayim lohusayim şuan daha cok bosluga düşüyorum ama yorumlar iyi geldi

0 oy
önce (90 puan) tarafından

Sabretmek tam 7 yılımı da bu süreç beni çok yordu beklemek sabretmek aklımı kalbimi ağır bir acı bıraktı şükür de 7 seneden sonra geldi hem ayrı eve çıktım hem hamile kaldım bin şükür :)<3

0 oy
önce (9 puan) tarafından
Bu posttaki bazı arkadaşların cevabı bana da iyi geldi

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 206 göst.
28 Haziran 2022 Aile & Aşk kategorisinde Evrim.34 (564 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 552 göst.
29 Aralık 2020 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 503 göst.