+1 oy
544 göst.
önce Diğer kategorisinde (1,283 puan) tarafından

2 bucuk yaşında hic kelimesi yok konusmasi için cok uğraştık hep konuştuk ama konusmadi bde hep ekran tv telefon verdik dunden beri sfr ekranla devam ediliyorz kumandayı getirip acmami istiyor kumandayı sakladim ne olur düzelir mi konuşur mu oğlum sayılari 10a kdr sayıyor şarkı mirildaniyor okdr 

26 Cevaplar

+3 oy
önce (1,139 puan) tarafından

Böle olunca varya çok.kiziyorum yanlış anlama lütfen önce dursun diye yesin diye açıyoruz sonra bağı koparmaya çalışıyoruz lütfen sakin ol bence otizmli değil sadece alışkanlıklarını değiştirmek gerekiyor olabilir sen doktora git muhakkak üstesinden azminle geliceksin unutacak senle ilgilencek oyun oynamak istiycek bak ona kadar sayıyor Muş belirtisi bile değil sen içini ferahlat git canm hepimizin başından geçti 

önce (1,283 puan) tarafından

Doktirq gttik böyle dedi sfr ekran olcak dedi

Bence geç kalma açma TV telefon verme parka götür ilerleme kaydet . Video çektir mesela sende çek taklit yaptır bol bol pazara götür 

Yeni doğum yaptim 10 gun oluyor cnm

Bence bu engel olmamalı büyük çocuğa ihmal olur o zaman kaderine mi bırakacaksın mecbur yardım alman gerekiyor eşinden aileden 

-Reklam-
+1 oy
önce (20,283 puan) tarafından

İlla ki düzelir Allah'ın izniyle. Ama normalden fazla cabalamaniz gerekebilir. Bu noktaya gelene kadar ihmal edilmiş çünkü. Sadece konuşmak değil. Bol bol kitap okuyun. Parka götürün. Diğer çocuklarla iletişim kursun. Şarkı söyleyin. Yaptığın yemeğin tarifine kadar anlat. Aklına gelen herşeyi anlat. Muhabbet et. Çocukluk anılarını anlat. Ama baktın bir kaç ay hiçbir gelişim yoksa doktora götür bence. 

+1 oy
önce (551 puan) tarafından

Canım öncelikle kuzenimin oğlu otizmli oldugundan az çok bildiğim kadarıyla otizm sonradan olan birşey olmuyor oğlun sadece ekrana fazlaca maruz kaldığı için uyaran eksikliği yaşıyor olabilir ama dikkat etmezsen durum ciddi boyuta geçebilir geç olabilir yani. Mesela oğlunda kelime yok ama ismine bakıyor mu onu cagirdiginizda veya birşey söylediğinizde yapıyor mu komut alıyor mu şunu bunu getir dediğinizde getirmesi gibi. Çevresiyle bı ortamda nasıl mesela bağ kurabiliyor mu insanlarla kendini sevdiriyor mu ? Bunlara zaten doktora gittiyseniz o da size sorup bilgilendirmistir diye düşünüyorum. 

Ayrıca önlem olarak benim memnun kaldığım oğlumun çok sevdiği kitaplar var hem ince motor becerilerini geliştiren hem ilk başlangıç için kısa kısa hikayeleri olan. Ona bol bol kitap okumalısın ve sürekli konusmalisin. Tabiki sıfır ekran olmalı. Ben mesela yalnız da yaşıyorum artık konuşmaktan çenem ağrıyor evin içinde sürekli şimdi yumurta kiriyorum bak bu domates şimdi şunu yapcaz falan gibi kısa cümleler kullanıyorum.

image

Bu takip cikarmali puzzle şeklinde  kitap

image

Boyle hareketli, fenerli kitap çeşitleri var.

Bide ben en son şu seti almıştım çok memnunum oğlum yanından ayirmiyor 

image

Şimdi konuşma vakti şeklindeki üç kitap gerçekten çok güzel canım. Umarım bian önce oğlun konuşur❤️

Allah razı olsun inşallah bzde konuşuruz sifr ekranla devM ediyoruz bakalim

+1 oy
önce (7,793 puan) tarafından

El kadar bebegi ekrana maruz bırakanlari hiç anlamıyorum anlamayacagim da . Geçmiş olsun 

Cok.hklsin gerçekte bzmki.cahillik

+1 oy
önce (2,102 puan) tarafından

Neden bu kasar çok ekran veriyorsunuz helede tek cocuksa butun ilgi odağı o olmalı su saatten itivaren ekran süresini çok çok azaltın ve etkinlik yapın çocuğunuzla oyun oynayın şarkılar dinleyin çocuğunuza kitap okuyun başka belirtiler olmadan da bu tanıyı çocuğunuza yakistirmayin ensielenmeniz normal ama önce doktora gidip tanı almadan kendi kendinize böyle yakıştırmalar yapmayın 

+1 oy
önce (681 puan) tarafından

Canım benim oğlumda geç konuştu ve kelimeleri anlaşılmıyordu 4 yaşında anaokuluna gönderdim. Onların vesilesi ile dil terapistine başladık. Şimdi düzeldi. Kitap oku bol bol kitap oku. Kitabı öyle dümdüz okuma ama. Her sayfada özellikle dur çocuğun incelemesine izin ver, yavaş yavaş tane tane anlaması için. Sonra soru Sor kitapta olanlarla ilgili yada resimlerle ilgili. Karşılıklı etkileşim olsun konuşmak zorunda kalsın. 

0 oy
önce (2,726 puan) tarafından

Doktora götürmenizi tavsiye ederim tek bu sebep otizm belirtisi değil 

Götürdük cnm oyke dedi

0 oy
önce (10,191 puan) tarafından

Benim oğlum 5 yaşında yeni bu sene konuştu her geç konuşan otizm değildir tek bir nedene bağlama önce çocuk pskologuna götür 

Götürdüm cnm oyie dedi :(

0 oy
önce (12,947 puan) tarafından

Bol bol bol konuş herşeyi anlat. Kitap okuyun bol bol. Ay benim dilimde tüy bitiyo valla akşama kadar küçük olan tam 2 yaşında benimde. Herseyi konuşuyoruz her dakka. Kuşun kanadından tutta yerdeki solucana sümüklü böceğe kadar 

0 oy
önce (3,074 puan) tarafından

Benim oğlum iki ay sonra iki yaşına girecek,baba,gel,mama bazı ****** seslerini taklit ediyor cümlesi hiç yok, mesele baba gitti yerine ba gi diyor çoğu kelimenin baş harflerini söylüyor 

Keske bzmde az kelimesi olsaydı 

10 kadar sayıyor demişsiniz bu bile kelime sayılır korkmanıza gerek yok herşeyi otizme bağlamayın 

önce (21 puan) tarafından

Benimde 2 yaşında ve dediğiniz gibi çogunlukla kelimelerin başlarını söylüyor bi sebebi varmı hiç araştırdınızmı

Araştırmadım, bence onlara böyle daha kolay geldiği için baş harflerini söylüyorlar , inşallah biran önce konuşurlar bazı insanların çenelerini kapatmasını istiyorum artık ,benim çocuklarım biraz geç konuşuyor, büyük oğlum üç yaşında konuştu

önce (21 puan) tarafından

Benim tek çocugum ama söylediginize çok katılıyorum bişeylerde geri kalınca inanılmaz farklı tepkiler veriliyor sağlık olsun 

0 oy
önce (619 puan) tarafından

Oğlumda geç konuştu seni anlaması önemli oglumu çok gezdırdım 3 yaşa kadar sıfır kelime ama o kadar ugrastım ki hep bir yere gittik köye başka şehirlere falan telefon televızyon olmasına rağmen asırı iyi dereceye geldık şuan hem çok konuşur hemde özgüveni çok markete gideriz bişey arasam hemen kasıylere gidip sorar gelir stres yapma bol bol gezdır evinde hep birileri olsun yasıtları falan lâ hep takılsın

Şansa akrabam pek yok burda

önce (619 puan) tarafından

Ailen falan varsa bir iki ay yanlarına git canım vala evet telefon televızyon etkiliyo ama evin içinde yanlız olmaları da çok etkiliyo

0 oy
önce (1,507 puan) tarafından

Kaynımın kızı 4 yaşında hala konuşamıyor. Telefon ve televizyonla büyüdü çocuk. Asla yemek yemiyor gününü ya cici bebeyle ya da makarnayla geçiriyor. Otizmden supheleniyorum bende ama beni yanlış anlamasınlar diye birşey diyemiyorum. Aylar sonra çocuğu gördüm hiç bir gelişim sağlayamamış. Çok mazlum çok uzuluyorum böyle durumuna.

Iste bzde ilk çocuk nsil olsa konusur eder dedik tv suan hayatımzdan çıkardık inşallah faydasını görürüz cok üzülüyorum keske en bsta tv  olmasaydı 

0 oy
önce (1,301 puan) tarafından

Bebeklerin gelişim basamakları var 1 yaşında 3-4 kelime 18 aylık 15-20 kelime haznesi beklenir. 18-24 ay ikili kelime dönemidir 2 yaşını geçmiş bir bebekten ikili cümle kurması beklenir. 3 yaş olmuş nerdeyse akıcı konuşma döneminde. Tvyi de çok önceden kesseniz daha etkili olurdu ama şuanda da oldukça faydasını görürsünüz. Dediğiniz gibi 5-10 kelimesi var hiç cümle kurmuyor ise gelişimi 1.5 yaş ile uyumlu demektir bu durumda da bir doktor kontrolünü yaptırın. Çocuk psikiyatriye götürün o sizi gerek görürse konuşma ve dil terapistine yönlendiriyor ve size de tavsiyeler veriyor. Otizm sadece dil gelişimi etkileyen birşey değil doğuştan gelen bir rahatsızlık. Bunun yanında kendi etrafında fonem ismine tepki vermeme ekolali farklı takıntılar amaç dışı oyuncak kullanmak vs bir çok şey eşlik eder. Sizinkisi muhtemelen uyaran eksikliği. Buna da çoğunlukla duyu bütünleme sorunu eşlik eder. O yüzden önce çocuk doktoruna danışın ama her halükarda çocuk psikiyatriden bir görüş almanızı tavsiye ederim. Kimisinin ki 4 yaşına kadar konuşamaz normaldir kimisininkinin başka bir sıkıntısı vardır bilemezsiniz o yüzden önemseyin mutlaka. Nasıl olsa konuşur diye boslamayin çünkü konuşma eylemi oturma yürüme gibi bebeklerin kendi keşfedip hazır hissettiğinde yaptığı birsey değil. Karşılıklı etkileşim bebeğin etki tepki ölçerek öğrendiği birsey. Evde tek başına düzelmeye calismayin yaşıt görsün mutlaka, oyun alani vs götürün akrani akrabası varsa birkaç gün yanında kalsın çok fayda eder. Çocuk çocuğu gördükçe daha hızlı öğrenir. Bu aylarda halen akıcı konuşmayan bir çok çocuğum kitap vs alışkanlığı zaten olmuyor o yüzden kitaplardan ziyade dokun hisset gibi gerçek hayatla ilişkili kitaplar tercih edin, gunluk hayatınızdan orneklemeler yapın. Düz kitap okumak gelişimini bunlar kadar hizlandirmax

0 oy
önce (5,532 puan) tarafından

Ekranı sıfırlamisin gerekirse evini b,k gotursun bir is yapma cirtli kitaplar var buyuk sorularim kitabi konusmaya basliyorum yukselen zeka bunlari edin hergun goster ve disari cikin hafta iki defa da oyun grubuna gotur faydasi olur akranlariyla vakit gecirsin 

0 oy
önce (384 puan) tarafından

Aynı hatayı bizde yaptık o kadar pişmanım ki benimki de 25 aylık 2 hafta oldu bırakalı dört gözle konuşsun diye bekliyorum sürekli de kendime kızıyorum böyle bir hatayı nasıl yaptım diye doktora gittiyseniz söylemistir de bize doktorun söylediğini anlatayım yine de bol bol kitap okuyun sohbet edin ekran kesinlikle yok telefon kesinlikle yok haberler dâhi açılmayacak dedi izlemese de etkiliyor dedi ki haberler bile dikkatini çekiyor sadece kitap okuyup geçmeyin orda ki karakterleri de söyleyin AA bak kedi ya da AA bak bebek gibi dedi 4 ay sonra da kontrole getirin konuşmada yönlendirme yapalım dedi bu arada parmak oyunlarının da çok faydası oluyormuş dil terapistlerin videosunu izleyin onlar da anlatıyor 

Kitabi okuyorum hic ilgisi yok o.dediginjz seyleri.nerden alabilrim

0 oy
önce (7,217 puan) tarafından

Bnm oğlan da 4 yaşında konuşmaya başladı erkek çocuk geç konuşur bence

İnşallah bzmkide konusur korkuyorum 

Canım YouTube bak parmak oyunları diye çıkıyor ekran göstermeden sen söyle hareketlerini yap çok oyalıyor ben yapıyorum kızıma oda beni taklit etmeye çalışıyor bide ben dün dil terapisti ile de görüştüm kendiniz de evde çok iyi yerlere getirebilirsiniz ama dil stratejilerini iyi bilmeniz lazım destek alsanız daha iyi olur dedi biraz yaşıtlarından geri de kalmış dedi imkanın varsa dil terapistiyle de görüş online olarak danisanlik veriyorlar 

Atabilirmsn acaba bn pek blmiyorum

YouTube Gülçin öğretmen yaz çıkıyor 

0 oy
önce (3,884 puan) tarafından

Canım sadece bu otizm belirtisi değil otizmli çocuklar ismine bakmazlar dönen şeylere ilgi duyarlar vs.vs .sadece konusmamasini oti,me baglayamayiz evet TV ve telefon azaltın bırakın ama otizm değildir mesela sıralı sayabiliyormus şarkı mırıldandı yormuş başka bir doktora da götür 

0 oy
önce (14,749 puan) tarafından

Kelimeydi olmayan çocuk nasıl 10 a kadar sayıyor demek ki var kelimesi senin de konuşmasına günlük daha çok teşvik etmen lazım 

Inanki heo.konusuyorum

0 oy
önce tarafından

Kızım da 16 aylık tek tük kelime söyler TV de istediği çizgi film olmazsa izlemez  bide Türkçe çizgi film kanallarını da izlemez Kürtçe zarok TV izler normal kanal açsam hayatta televizyona yaklaşmaz 

Baba

Kedi

Bay bay yapıyor 

Eliyle öpücük 

Anne

Bunları söylüyor 

Herşeyi anlıyor ama konuşmuyor 

0 oy
önce (769 puan) tarafından

Görümcen de senin gibi oğluna hep TV tablet verdi. Çocuk ana sınıfına gitti öyle anlaşılır konuşuyor. Lal gibiydi hiç bişey anlasilmiyordu

İlgili sorular

0 oy
15 cevap 466 göst.
0 oy
9 cevap 330 göst.
0 oy
6 cevap 282 göst.
+1 oy
3 cevap 95 göst.
7 Ocak 2025 Diğer kategorisinde Nisa17 (341 puan) tarafından soruldu

411,874 soru

12,399,131 cevap