+1 oy
161 göst.
önce Diğer kategorisinde (2,362 puan) tarafından

Bır kaç şey soracam. 

4 Cevaplar

+2 oy
önce (2,096 puan) tarafından

Ben yapmadım ama eşim yaptı.

Az çok bilgim var anlattıklarindan

-Reklam-
+1 oy
önce (5,513 puan) tarafından

Şöyle cnmm yardımcı olayim

önce (2,362 puan) tarafından

Öncelikle teşekkür ederim. 

1 .  Lisans okuduğun bölüm üzerine yapılıyor değil mı? 

2 .  Ben lisans okurken tez yazmadım bitirme ödevi verdim. Tez yazmayan başvuru yapabiliyor mu? 

3.  Eğer ales ile başvuru yaparsam en az kaç doğru yapmam lazım Türkçe ve matematik te. 

4.. Matematik temelım hıc yok . En pratik nasıl öğrenebilirım. 

5   eğer yeterli puan alırsam hangi üniversitesi de yüksek lısans yapacağıma kendım karar  verebiliyor muyum.  Yoksa sistem otomatik atıyor. 

6.   Ve yanlış değilsem 2 yıl mı sürüyor. 

7. Bitirdikten hemen sonra  iş bulabilme durumum ne olur

Biraz fazla oldu ama cevaplarsan çok sevinirim:) 

Sen şimdi hangi bölüm üzerine yapacan cnm onu söyle   çünkü her bölüm aynı degil ben sana göre soyliyeyim

Ben felsefe okudum ama yüksek lisans hakkında hıc bilgim yok

önce (13,760 puan) tarafından

tez yazıp yazmaman önemli değil 

bitirdiğin lisansla alakalı kendi bölümünden istediğin ilanda tezli lisansa başvurabilirsin. 

tezsiz lisansa ise sözelci olduğun için sözel alandan her konuda yapabilirsin ama ücretli bu

istediğin üniversiteye başvurabilirsin. ales+mülakat ile seni alıyorlar. bazıları dil şartı da isteyebilir

2 sene sürüyor, ilk sene ders (devam zorunlu) ikinci sene tez aşaması

iş bulma işi kısmet.

ales puanı da sanırım 70 üstü olması gerekiyor. bol bol pratik yapman lazım. kurslar da var

Kendi bölümün üzerine  yapıyorsun cnm bitirme ödevi yapmışsın zaten  tezli ya telsiz başvuru yapabiliyorsun ben tezli mezun oldum  zaten sözelcisin mat fazla önemi değil kendi alanında  yapmaya bak kaç doğru yapman gerektiğini bilmiyorum ama sözelden iyi yapmaya bak  ALES soruları genelde  hep aynı sorulara yakın çıkıyor eskiden çıkmış sorulara bak matematik istediğin üniversite  yüksek lisans yapabiliyorsun  bizde dil şartı aranıyor  bazı ünv ALES puanın belirler onu doğru iki yıl soruyor ilk sende ders devamlı ikinci sene tez  asamasi sonra mezun oluyorsun iş bulma işte biraz zor oluyor  senin bölümün ataması az ve alım puanı yüksek cnm ancak avantajın bu olur yüksek lisansli olup özel  başvuru yapınca seni alma ihtimalari yüksek olur  

0 oy
önce (1,002 puan) tarafından

Ben yaptım yardımcı olabileceğim birşey varsa olurum 

Öncelikle teşekkür ederim. 

1 .  Lisans okuduğun bölüm üzerine yapılıyor değil mı? 

2 .  Ben lisans okurken tez yazmadım bitirme ödevi verdim. Tez yazmayan başvuru yapabiliyor mu? 

3.  Eğer ales ile başvuru yaparsam en az kaç doğru yapmam lazım Türkçe ve matematik te. 

4.. Matematik temelım hıc yok . En pratik nasıl öğrenebilirım. 

5   eğer yeterli puan alırsam hangi üniversitesi de yüksek lısans yapacağıma kendım karar  verebiliyor muyum.  Yoksa sistem otomatik atıyor. 

6.   Ve yanlış değilsem 2 yıl mı sürüyor. 

7. Bitirdikten hemen sonra  iş bulabilme durumum ne olur

Biraz fazla oldu ama cevaplarsan çok sevinirim

Bunları merak ediyorum canım

önce (1,002 puan) tarafından

1. Bölümünle ilgili bir alanda da yapabiliyorsun. 

2. Ben de tezsiz mezun oldum lisanstan, o fark etmiyor. Yüksekte tezli tezsiz olayı var. 

3. ALES i çok hatırlamıyorum, yanıltmak istemem. 

4. ALES kitapları olabilir, ya da YouTube da hatta instada bile konu anlatımları var, özel ders olabilir.

5. Ben kendi üniversitemde yapmak istemiştim, yani sistem atamıyor seni. Tamamen senin tercihin. Uygun bölüm olması, kontenjan, ALES puanı ve varsa diğer şartları sağlaman yeterli. Hocanı da yine kendin seçiyorsun. He ama şu var, çalışmak istediğin alana göre hoca seçmelisin. Kendimden örnek vereyim ben misel çalıştım ama başka bir hoca polimer çalışıyordu. Kendi hocamla polimer çalışamazdım. Ama bakınca iki hoca da fizikocuydu. Umarım anlatabilmişimdir. 

6. 2 yıl sürüyor evet. Sonrası doktora 

7. Ah ahh.. O tamamen bölümüne, istediğin işe ( öğretim görevlisi vs olursa işler daha karmaşıklaşıyor), puanına, çalıştığın konuya vs vs bağlı. Bazı işlerde yüksek göz korkuturken bazı işlerde şart koşuluyor. 

Umarım yardımcı olabilmişimdir ☺️

0 oy
önce (731 puan) tarafından

Ben yaptım canim ama tezsiz yaptım. Tezliyi akademik kariyer düşünüyorsan yap ama özel sektörde tezsiz yeterli bence. Ben mali müşavirlik stajını kısaltmak için yaptım tezsiz yeterli oluyordu o yüzden tezsiz yaptim. Tezsiz yüksek lisansda ales istemiyor. Uniden çıkarken aldığın diploma notuyla başvurabiliyorsun. Ben konya Selçuk da maliye bölümünden yaptim. Kendi alaninda yapmak zorunda değilsin diye biliyorum ayrıca iş bulmaya da öyle ahım şahım bir etkisi yok maalesef. Okuduğun bölümle alakalı daha çok iş olanağı. Mesela arkadaşım sağlık kuruluşları işletmeciliği okudu aynı bölümden y.lisans yaptı hala işsiz 

İlgili sorular

+1 oy
14 cevap 439 göst.
0 oy
6 cevap 192 göst.
14 Nisan 2021 Kültür-Sanat kategorisinde Cngls (899 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 193 göst.
25 Ocak 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 137 göst.
28 Eylül 2024 Diğer kategorisinde Zeynepagd (436 puan) tarafından soruldu