tanrıları Yehova. ona inanıyorlar. incil okuyorlar ama Hristiyanlığı kabul etmiyorlar. genelde doğurarak değil dine kabulle çoğalıyorlar. başka dine ait biriyle evlenmiyorlar, yasak. alman, fransız, Türk hani farketmez evleniyorlar ama yehova şahidi olmak koşuluyla.
dediğim gibi boşanma ancak zina esnasında yakalanma olursa mümkün onunn dışında ölene kadar ayrı da yaşasalar boşanmıyorlar. şiddet, anlaşama boşanma sebebi asla değil.
kan, organ nakli yasak. bu yüzden bir ameliyat olacağı zaman önceden doktoru bilgilendirip kan nakli yapmadan ameliyat eden doktorları arayıp buluyorlar. başka kanın karışması yasak.
nerdeyse her şehirde toplantı salonları var. tepki çekmemek adına genelde inglizce kısaltma kullanıyorlar. tabelalarda jw. org yazıyor.
tarikat gibi bir nevi. resmi din olarak geçiyor mu bilmiyorum. sürekli toplantıları olur. bazen küçük küçük bazen istanbulda ankarada, yurt dışında büyük toplantı yaparlar.
online çok fazla toplantı yaparlar. incil okur dua ederler. fazla dindarlar.
insanların kendi dinlerine saygı göstermediğinden şikayetçiler ama onlar başka dinlere saygı göstermiyorlar 😅 sürekli başka dinleri aşağılama var, ama sorsan onlar saygı duyuyor başkaları duymuyor. (belki benim tanıdıklarım böyledir bilemiyorum😂)
bazıları din görevlisi, özellikle 20-25 yıldır yehova şahidi olanlar, ihtiyar olarak anılır ve cenazelerde falan onlar incil okur, konuşma yapar.
baya tayinleri çıkıyor, belirledikleri yere gidiyorlar. kalacakları evi yetkililerine sormak zorundalar, onlar tamam derse o evde oturabiliyorlar.
birbirlerine inanılmaz derece sahip çıkıyorlar. kardeş diye hitap ederler. ben bu konuda onları takdir ediyorum. biz Müslümanlar, bu kadar birbirimize sahip çıksak dünya Müslümanlar için çok daha güzel bir yer haline gelirdi.
3-5 sene öncesine kadar ben de böyle bir dinin varlığından haberdar değildim. daha doğrusu duymuştum hatta böyle bir film var ama detay bilmiyordum.
eşimin bazı akrabaları yehova şahidi. eşim de küçükken toplantılarına falan katılmış, bazı şeyleri kafasına yatmadığından uzak durmuş. Allahtan zorlamamışlar.
bazı şeyler saçma gelmiş. en basitinden ben düğünde kına yaptım. kınayı niyeyse İslamiyetle bağdaştırıp kına yapılmasını istemeyenler olmuş, hatta düğüne gelmeyelim falan demişler. düğünde kına vakti, hepsi salondan çıktı, kına bitince geldiler 😂😂
saygı bekliyorsan sen de saygı göstereceksin ki kaldı kı kınayla dinin ne alakası var😂
ben çok yüzeysel biliyorum. eşime sorduğumda o da unutmuş, ben bilmiyorum valla geldiğinde halama sor istersen diyor.