+2 oy
300 göst.
Diğer kategorisinde (1,599 puan) tarafından

Kızlar 16 aylık oğlumda 13 aylık olduğundan beri ara ara şüphelerim oluyor şöyle mesela

13 aylıkken ismine tepki vermiyordu şu an veriyor her seslenişimde ıhh diyor 

göz teması hep iyiydi zaten üstünü değiştirirken beni izlerken gayet iyi 

sosyal gülümsemesi var ben ona gülünce o de gülüyor ya da ağlamış numarası yapınca dudağı büzüyor 

Abisiyle oyun oynaması gayet iyi ama abisi kucağıma gelince kıskanıyor itiyor bazen sinirlenip abisine vurulabiliyor abisi hariç kimseyle oynamıyor yaşıtı yok zaten belki ondan kaynaklıdır 

Kelime olarak baba anne attım gel gel gıdık gıdık diyor ve gıdıklıyor bizi anlamlı 3.4 tane anca kelimesi var hep konuşma halinde aslında ama agu gugu gibi konuşuyor yani 

Beslenmesi gayet iyi her şeyi yer içer 

Benden başkasına genelde gitmek istemez bi yere gidince bana daha çok yapışır kucağımdan indirsem ağlar anannesi hariç gittiğimiz yerlerde hep böyle 

Bay bay ve gel gel yapıyor aferin dediğimde alkış yapıyor gıdık gıdık diyip bizi gıdıklıyor cee yapıyor önceden gözlerini kapatıp yapıyordu ama şu an cee yap diyince kulaklarını kapatıp açıp cee diyor 

Olumsuz olarak içime şüphe düşüren durumlar var 

Mesela az önce evi süpürüyordum birden ve ilk defa kendi etrafında döndü sol omzuna bakarak iki kere yaptı yere düştü sonra tekrar yapmadı daha önce yaptığı bişey değildi ilk defa şu an yaptı yani 

Parmak işaretiyle göstermesi yok istemeyi daha yeni öğrenmeye başladı su isterken tezgahın önüne gidip bağırıyor mesela 

Bir de süpürge açınca kulak kapatıyor iki eliyle bu aslında bir aydır olan bi durum ama ilk önce kulaklarını açıp kapatıyordu bende ses yankılı gidiyor diye hoşuna gidiyor diye düşündüm bugün yine evi süpürürken kapattı açtı ardından kendi etrafında iki tur attı düştü oturdu 

Bir de yemek masası çamaşır teli gini şeyleri üzerine çok düşürdüğü için onlardan bir korku oldu şimdi onların hareket ettiğini görünce sğlayarak kaçıyor 

Bu şüphelerim beni öldürüyor resmen eşim gayet normal etrafında döndü diye kulak kapattı diye hasta mı olacak normal çocuklarda yapar bunu önemli olan yeterince yapması fazla yapmaması diyor ama bilemiyorum LÜTFEN KONU HAKKINDA BİLGİSİ OLAN BANA YORUM ATSIN LÜTFEN 

6 Cevaplar

+1 oy
tarafından

kulaklarını kapatması sadece elektrik süpürgesinde mi var mesela araba motor gibi son derece yüksek seslerde ne yapıyor bak bu çok önemli bi detay iyi düşün

(1,599 puan) tarafından

Yok canım sadece süpürge ye yapıyor açıp açıpkapatıyor ses uğultulu gidiyor ya öyle yapınca ondan mı yapıyor acaba diyorum ekstra olarak yüksek sesli şarkılara falan yapmıyor şarkı açarım yüksek sesli oynar yani 

tarafından

Sadece şarkı değil araba motor egzoz gibi seslerde ne yapıyor onlarda hiç deneyimledin mi? 

(7,467 puan) tarafından

@Egeli Teacher o seslerden korkması neyi gösteriyor peki 

(1,599 puan) tarafından

Araba motor sesine kulak kapaması olmadı bi kere dışarı çıktık egzoz sesini duyunca etrafını aradı dudağını büzdü bişey yok annecim dediğimde normal devam etti 

tarafından

O zaman panik yapacak bişey yok kuzum çocugunu darlama şu bu diye gayet normal bi çocuk bu arada her kendi etrafında dönmeside otizm belirtisi değildir bi çok çocuk dans ederek oyun oynayarak yapar bunu

tarafından

@Queen otizmin en önemli belirtilerinden biri ses hassasiyetidir yüksek seslere tepki verirler özellikle egzoz ve elektrik süpürgesi gibi seslere çok daha fazla hassaslardır ve oldukça fazla tepki verirler kulaklarını kapatıp çığlık çığlığa bağırma normalden daha fazla korkma gibi tepkilerden dolayı en belirgin özellikleri arasında yer alır

(7,467 puan) tarafından

Benim oğlumda, süpürge blender fön makinesi motor hatta ezan sesinden korkuyor. Biri bağırınca direk yanıma koşuyor korkuyor. Pedagog ile görüştüm varda diyemem yokta diyemem dedi bana 

tarafından

Şu detayı ekleyeyim tüm seslere mi var sadece saydıgın seslere mi mesela en sevdiği şarkı hangisiyse onu yüksek sesle dinlettiğinde ne tepki veriyor? 

(7,467 puan) tarafından

Yok sadece saydığım seslere. Yada birden yüksek ses açılırsa korkuyor. Mesela ablamın kızı ondan bir buçuk yaş küçük. Oyuncaklarıyla oynadığı zaman kendi gidip almaz elinden korkar çığlık atarak ağladığı için 

tarafından

Ani seslerde biz yetişkinler bile korkarız o sabinin korkması hayli hayli normal sadece bu seslere tepkisi varsa korkacak bişey yok her sese ise vakit kaybetmeden başka bi psikiyatriye götür çocuğun kaç yaşında bilmiyorum ama 2 yaş sonrası tanı koyamayan doktorun diplomasını sorgulamak lazım ses hassasiyeti önemli bi detaydır ama hangi sesler olduğu çok önemli senin saydıgın seslerde hiçbir problem yok oğlum 2 yaşında zamanında o saydıgın seslerin hepsinden korkardı kucagıma alıp sakinleştirip alıştırdım tabi epey vaktimi aldı hepsine alıştırmak

(7,467 puan) tarafından

Şu an 3 buçuk yaşında götürdüğüm zaman iki buçuk yaşındaydı. Her sese öyle tepki vermiyor sadece saydığım seslere tepki veriyor 

Psikiyatri gördü gayet normal hatta yaşına göre çok iyi gelişimi dedi. Pedagog da görsün dedi oraya gönderdi. Oğlum oyuncak arabaları çok sever araba gördü mü başka bir şeyle oynamaz. O doktor da önce puzzle yaptırdı oğluma başta yaptı her şey çok iyiydi sonra arabalı bir puzzle çıkardı onuda yaptı daha sonra küp çıkardı ama oğlum arabalı olanına takılı kaldı oynamadı diğer şeylerle. Oda bunun için kesinlikle yok diyemem bir şeye takılıp kalıyor sadece bir yere odaklanıyor göz teması kurmuyor dedi ama göz teması kuruyor gayet güzel. Kafamı iyice karıştırdı o doktor 

(7,467 puan) tarafından

Eskiden süpürge açılınca yada blender fön makinesi ağlardı sarılırdı bana şimdi de korkuyor ama ağlama falan olmuyor sadece o ortamdan uzaklaşıyor başka odaya geçiyor 

tarafından

O doktor sanırım diplomasını bakkaldan almış 2.5 yaş çocuk sevdiği beğendiği şeyde takılıp kalması gayet normal çocuklardaki inat bişeye bağlanma durumlarını ders olarak görmemiş heralde yada o derste biri yerine imza mı atmış diğer şeylerle oynayıp ilgilenmiş eğer problem olsaydı hiçbir şekilde onlarlada ilgilenmemesi gerekiyordu ayrıca annesi olarak göz teması var demişsin adam kör mü o kadar sürede göz teması olup olmadığını görememiş mi oldum olası şu çocuk psikiyatrilerini sevmem bi haltı doğru düzgün beceremiyorlar bu belirtilerede varda diyemem yokta diyemem diyorsa onun diplomasına limon sıkayım üstelik 2.5 yaşmış o zaman anlamamsı için ap.tal olması gerekiyor

(7,467 puan) tarafından

Değil mi bencede normaldi çocuğum o öyle deyince psikolojim alt üst oldu ondan sonra iki doktora daha götürdüm onlar normal dedi ama sen yinede gözlemle dediler 

Hep içimde bir korku olarak kalmıştı onu söyledikleri 

tarafından

Hiç korku kalmasın içinde extra olarak 2 uzmana daha götürmüşsün tersi bi durum olsaydı onlarda farkederdi içini ferah tut

(7,467 puan) tarafından

Tamam çok teşekkür ederim ☺️

tarafından

Rica ederim 😀

(638 puan) tarafından

@Egeli Teacher yazdıklarınızı okudum belliki bilgilisiniz bu konuda size birşey sormak istiyorum rica etsem cevaplarmısınız belkide pimpirikli evhamlı diyeceksiniz ama yine de bilgi toplamak istiyorum.

Oğlum 7 buçuk aylık hiç dönmüyor bunun için doktor bir ay daha bekleyelim dedi

Bay bay yapmayı bilmiyor defalarca öğretmeye çalıştım gel gel yapınca gelmiyor bunun içinde 4. Ayındann beri çabalıyorum hep gülüyor oyun zannediyor hiç yapmıyor mesela onun ayında olan bebeklerin neler yaptığını takip ediyorum bebeğim yapmıyor doğduğundan beri kendine dokunmamıza sinirleniyor şimdi elini tutmak istesem izin vermiyor çekiyor inatla tutsam bağırıyor elimi yüzüne koyunca öpünce de aynı şeyi yapıyor bazen ağlıyor beni en çok şaşırtan şey 1 aylıkken emzirdiğim zaman baş parmağı ile bütün parmaklarına sırayla dokunuyordu tespih çeker gibi yapıyordu bu üçüncü ayında kayboldu ama yine de endişe verici seslere karşı çok hassas hani belli bir sese karşı değil sadece bütün seslere hatta uyuduğu zaman asla evde yürüyemeyiz çünkü hemen uyanıyor geceleri emziriyorum uyuyor yerine bırakıyorum uyanmıyor devam ediyor ama ben yattığım zaman yorgandan çıkan sesi bile duyup uyanıyor musluktan su damlasa hemen o sesi bulmaya çalışır ve yüksek ses olunca ağlar bu durumda ben ne düşünmeliyim hedi ben anneyim evham yapıyorum diyelim birde başka birinin gözünden değerlendirme istiyorum siz be düşünüyorsunuz

tarafından

Canım öncelikle evham yapman için çok erken alkış baybay yapması şart değil bunda bi problem yok benim oğlum 22 aylık alkış yapmasını 2 ay önce öğrendi (aslında yapıyordu ama 1 defa yapıp bırakıyordu şimdi kendiliğinden uzun süre yapıyor) dönme için 9 aya kadar süre var ses hassasiyeti bebeklerde farklıdır doğdugundan beri sessiz ortama mı alıştırdınız eğer alıştırdıysan ses hassasiyeti olması çok normal sesin geldiği yönü takip etmesi çok iyi bu etrafına çevresine olan ilgisini gösterir dokunma olayına gelince şimdi iki şey önerecem sana eline dokun sadece ama sevgiyle dokun bişey öğretmek yada konuşmak için değil bebeklerin hissiyatı çok kuvvetlidir ne niyetle dokunuldugunu anlıyorlar bi süre sadece sevgiyle eline dokunmayı dene eğer 1 aya yakın süre temasta sıkıntı çıkartıyorsa bu kısma bi soru işareti koymamız gerekiyor ikinci olarak sen emzirdiğin zaman temas etmeye çalış emzirirken mesela yanagına dokun elşne dokun eğer o sıra tepki vermezse az önceki soru işaretini siliyoruz temas sevmeyen bi bebek demektir ama onada tepki veriyorsa soru işareti devam ediyor gözlemde kalman gerekiyor babıldaması var mı göz temasında sana gülümsüyor mu bunlarda önemli faktör her çocuk farklıdır ve kendi hızında ilerler arkadan ittirme örneğin o aydaki çocuk alkış baybay yapar seninki yapmaz ama 7.ayında senin çocugun bülbül gibi konusur diğer bebekler agu bile diyemez kıyas yapmaman gerekiyor sen kıyas yaptıkca farkında olmadan çocugun darlıyorsun darlandıkça bebeğin dahada huzursuz oluyor bunu ona yapma şuan evhamın için çok erken ve şunu unutma bu bilimsel bi gercektir erkek çocugunun gelişimi kız çocuklarına oranla daha yavaş ve sağlamdır kız çocukları erken gelişir erken konusur ama ergenlik döneminde bi erkek kadar zeki değildir ( bunun nedeni gelişim çağında çocuklarin aldıgı protein vitamin ve minarellerin saç ve tırnaklarda bulunması dolayısıyla kız çocuklari nin saclarının uzun olması dolayısıyla aldıgı protein vitamin  minarelin saçlarınin emmesi ama erkek çocukları kısa saçlı olduğu için böyle sorunları yok) 

(1,599 puan) tarafından

Canım Egeli teacher seni yoruyorum farkındayım ama son bi şey sormak istiyorum blander sesi falan demişsin ya oğlum ben blanderi çalıştırdığımda diğer odadan gelip bakar işim bitene kadar izler sonra gider bu normal mi 

Bir de komut meselesi var bizde mesela ben oğluma elinde top varken topu ver diyince verir al diyince alır topu at dediğimde bazen at at diyerek atar ama bazen bir topa bir bana bakar güler atmaz ama top yerde duruyor mesela oğlum topu getir dediğimde ya ilgilenmez ya da bi topa bi bana bakar güler al ver tamam ama getir dediğimde getirmez yani kısacası bu normal mi ilerleyen zamanlarda yapar mı bunu 

Ay bir de çok oldu farkındayım ama kusura bakma canım benim bir de şu durum var işaret etmiyor ama üç dört gündür su istediğini anlatıyor mesela odada oturuyoruz ya birden mutfağa gidip tezgahın önünde durup elini tezgaha uzatıp bağırıyor su mu istiyorsun diyorum sesi kesiliyor suyu veriyorum içiyor tekrar odaya gidiyor birde bugün tvden kendime dizi açmak için YouTube yi açtım YouTube de çizgi film gördü ve ilk defa işaret parmağıyla bugu bugu diyerek çizgi filmi gösterdi bugu bugu bence bu demekti harici olarak ben oyun amaçlı hııım kızarım diye işaret parmağımı salladım bir kere bakalım yapacak mı diye oğlum aynı işaret parmağını kaldırıp ağzında bi ton anlaşılmayan kelimelerle birlikte parmağını salladı yani bana kızdı :)bunlar normal değil mi ya 

İki çocuk annesiyim ama anladım ki her çocuk farklıymış her çocuk acemilikmiş bazı konularda 

tarafından

Estağfurullah güzel kardeşim ne demek blendar izlemesi gayet normal ordaki sesi yada parçalanan yiyecekleri izliyor bu cevreye objelere ilgisi var demektir şuan ayı gereği komut olaylarında inatlaşma yahu kendi istediği gibi olması çok normal şu meşhur ömür törpüsü 2 yaş sendromu aslında komut alıyor dediğini yapıyor ama her dediğini anladıgı halde yapmıyor kendince inat edip oyun yapıyor parmak sallaması seni taklit ettiğini gösterir bu normal çocugun gelişim basamağıdır otizmli çocuk bu yaşta taklit etmez daha çok 4 5 yaşta başlar bak kilit sözcüğü sen söyledin her çocugun gelişimi farklıdır ama sürekli her hareketinden her davranısından süper edersek çocuga hayatı zehir ederiz ve çocukluk döneminin en güzel zamanlarını yaşayamazsın bunu yapma lütfen çocugun gayet normal ve sağlıklı

(1,599 puan) tarafından

Bir de akşam babası ve abisiyle sobe oyunu oynadılar saklanmayı bilmiyor ama abisi saklanınca babası ararken onları izliyor ve abisi sakladığı yerden çıkınca abisiyle birlikte koşup duvara sobe yapıyordu bu hareketini görünce içime su Serpildi birazda olsa bir de babası işe giderken ağlar babası işten gelip kapıyı çalınca herkesten önce koşar heyecanlı heyecanlı kapı açılınca güler kahkaha atar babasının kucağına çıkar dışarı çıkınca geri eve gelmek istemez biliyorum bunlar normal gelişimi ama bir kaç pürüz beni mahvediyor bir kaç aydır :)

(638 puan) tarafından

Çok teşekkür ederim biraz olsun içim rahatladı şöyleki babıldaması 4. Ayından beri var şuanda sürekli farklı hecelerle sesler çıkarıyor doğru ben çok kıyas yapıyorum göz teması var göz göze gelince hemen gülüyor ama dokunma konusunda ben alışsın diye dediğiniz gibi sevgiyle dokunuyorum emzirirken elini tutuyorum okşuyorum ama hep rahatsız oluyor elini hızla çekiyor yüzüne kapatıyor başını okşuyorum yüzünü seviyorum emmeyi bırakıyor başını geriye atıyor 

tarafından

Bunların hepsi sağlıklı çocuk gelişimi 😉 şuan hem zihinsel hem zihinsel olmayan özel eğitimlerde çok ciddi artış var insan evham yapıyor ama çogu evham o kadar boşa ki hatta bazıları işi abartıp çocuklarına hayatı zehir ediyor her davranısının altında bi kulp arıyor çocuk annesinin bu tepki ve tavırlarından bıkıp çok agresif veya oldugundan çok daha sinirli oluyor farkında olmadan bu evhamlar çocuklara zarar veriyor özel eğitim yada günümüzün en büyük sorunu otizm asla tek bi hareket tek bi davranış değil 4 5 özellikle birarada değerlendirilmeli

(1,599 puan) tarafından

Ah canım çok teşekkür ederim bundan sonra umurum aklıma bir daha gelmez bu konu :( çünkü hem ben moral olarak bozuluyorum hem çocuğuma baskı yapıyorum hadi şunu yap hadi bunu yap diye düşün 13 aylıkken ismine bakmıyor diye papağan gibi durmadan ismini söylüyordum ee çocuğun bakacağı varsa bile bakmıyordu benim küçük oğlum birazcık umursamaz bi çocuk gibi aslında büyük oğlum daha atılgan çeneciydi kıyas yapmıyorum asla yapmadım 13 aya kadar aslında şüphemde yoktu 12 aylıkken googleden bir araştırma yaptım bana çok düşkün olduğu için benden başka babası dahil kimseye gitmediği için yazdığım şey 12 aylık bebekte fazla anne düşkünlüğü normal mi yazdığım şey bu direk önüme otizm Belirtileri çıktı benim karşı komşumunda otizmli oğlu var o da tabi bana kuruntu verdi bi kere oğlumu çağırdı oğlum gitmek istemedi bi kere de kargo gelmişti aşağı inmek durumunda kaldım kargocu acele ettirdiği için iki dk kapıya çıkıp kapıda tutmasını istedim oğlumu verir vermez ağladı aman bu sana çok düşkün dedi sonra benim yeğenim seninkinden 15 gün büyük ama nasıl konuşuyor hala bile diyor daha kilolu dedi oğlum normal kilosunda yemesi içmesi iyi yani sonra birden kendi otizmli oğlunun lafını açtı işte aslında benim oğlum konuşuyordu 1 buçuk yaşına kadar sonra kardeşi olunca konuşmayı bıraktı biz kıskançlık sandık ama meğer böyle bi hastalığı varmış dedi çok korktum o yüzden eşime de söyledim bi götürelim diye eşim çocuk gayet normal götürüp engelli şüphesi verdirmeye gerek yok dedi daha el kadar çocuk zamanla yapar eder dedi yani ben anne gözüyle bakıyorum o yüzden herhalde en ufak hareketi şüpheli geliyor ama dış göz gerçekten önemli daha iyi gözlem yapılıyor 

tarafından

Temas sevmeyen bebekte olabilir her dokunmadan rahatsız olan otizm olsa memlekette sağlıklı birey kalmaz bak diğer hereketleri tepkileri davranışları gayet normal sende evham yapma lütfen henüz çok küçük bebekliğinin tadını çikar bu arada bi not geçeyim ağır otizm sadece 6.ayda net özellik göstermeye başlar orta derece otizm aşağı yukarı 15 24 arası hafif otizm 24 36 arası net tanı konulur 

(638 puan) tarafından

Çok teşekkür ederim hakkınızı helal edin yordum sizi @Egeli Teacher

tarafından

Estağfurullah cnm ne demek 

(1,599 puan) tarafından

Aynı şekilde bende hakkını helal et canım zaman ayırıp ilgilendiğin için çok teşekkür ederim yoksa aklıma takılacaktı gecem zehir olacaktı inan çok rahatladım Allah razı olsun bu mübarek günde istediğin dilediğin şey gönlünce olsun inşallah 🙏 

tarafından

Amin cnm inşAllah hepimizin 🙏

-Reklam-
+1 oy
(1,053 puan) tarafından

Bana normal geldi de yemek masasını nasıl üzerine düşürdü benim üzerime masa duşse ben bile görünce ağlarim dikkat edin. Göz teması var kelimeleri var normal gibi daha çok küçük zaten 

(1,599 puan) tarafından

Biz çocuklar var diye yer masası aldık canım rahat yeriz yerde diye oğlumda onu ne sandıysa iki de bir gidip yerinden oynatıyordu en son bacaklarının üstüne düştü ondan beri korkuyor 

Aynısı çamaşır teli içinde oldu ben çamaşır sermek için teli açtım çamaşırları almaya gittim oğlumda teli nasıl yaptıysa kapatmış üzerine düşmüştü yerinde durmuyor maalesef :)

Peki normal çocuklarda kendi etrafında dönebilir mi bugün ilk defa az önce yaptı iki kere 

(1,053 puan) tarafından

AA o yer sofrasi olayını biz de yaşadık ve depoya kaldırdım ben ayağını ezmisti hafiften. Bu etrafta dönme olayını her çocuk illa ki yapmıştır bı kaç kez sadece bir belirtiyle anlaşılmaz zaten mutlaka bir uzman görsün içiniz rahat etsin ama bana çok anormal gelmedi cocugunuz.

(1,601 puan) tarafından

Üstüne düşünce sonradan korkması çok normal değil mi canım korku olur herkes için büyük insan için bile bu böyle 

(1,599 puan) tarafından

Teşekkür ederim canım 🥰

+1 oy
(3,915 puan) tarafından

Benim oğlumda süpürgeyi çalıştırdığım zaman elleriyle kulaklarını açıp kapatırdı şimdi unuttu yapmıyor,bazen kendi etrafında döner, oğlum iki yaşında ikili cümlesi hiç yok,sadece anne,baba,abi, aba yani abla,gel,git, suya fa der, mama, mesela baba gitti yerine ba gi diyor, çilek yerine çi diyor çoğu kelimenin baş harflerini söylüyor,msela bugün ablasının saatini kırmış kim kırdı dedim be kı dedi,yani ben kırdım dedi,yani yaşıtlarına göre biraz geride, dediğimi anlıyor yapıyor, birşey istesem getirir, bazı ****** seslerini taklit ediyor,yani diyeceğim o ki korkma doğal şeyler bence, çocukların yaptığı herşeyi otizme bağlamamak lazım,eğer içine sinmiyorsa doktora götür canım 

(1,599 puan) tarafından

Kulağı çok takmıyorum canım aslında açıp kapayarak ses uğultulu yankılı gidiyor ondan yapıyor diyorum ama bugün ilk defa iki kere kendi etrafında döndü o aklımı çok karıştırdı normal çocuklarda bu gelişimleri ara ara gösterir mi peki 

+1 oy
(5,669 puan) tarafından

Otizmli kuzenim var senin oğlunda herhangi bir sorun yok bence benim oğlum 23 aylık çok az kelimesi var ama ne desek anlıyor erkek Çocuklarinda nedense konuşma biraz geç oluyor yankı nasıl olur onu keşfetmiş bence gürütüden korkan çocuk hiç bir yüksek sesi istemez ikili ilişkide bulunmaz oynamaz genelde mutsuz oluyorlar beslenmeleri bile tek tip oluryor hep aynî yemek istiyorlar sizin oğlunuz bu şekilde değil gayet normal bir bebek geldi bana

(1,599 puan) tarafından

Gürültüden korkmaması mı gerekiyor yani canım tam anlamadım ben bu gürültü işimi 

(5,669 puan) tarafından

Otistik çocuklar genelde yüksek sesi sevmiyor benim kuzenim yüksek ses duyunca kulaklarını kapatıp bağrıyor dışarıdan gelen sesi baskılamaya çalışıyor 

(1,599 puan) tarafından

Anladım canım bizde bağırma falan yok süpürge sesi için var zaten bu kulak kapama durumu sadece harici olarak blander çalıştırdığımda gelip bakar öyle ağlaması olmuyor süpürgeye de kulaklarını kapatıp açıyor yani ben denedim yaptığı şeyi aslında çocukken bende yapardım annem evi süpürürken kulaklarımı tutar açıp kapardım süpürgenin sesi uğultulu yankılı geliyor çünkü ondan dolayı yaptığını düşünüyorum 

Bir de komut meselesi var bizde mesela elinde top varsa topu ver diyince verir al diyince alır at diyince canı isterse atar istemezse bir topa bir bana bakar güler ama topu bana getir dediğimde bu dediğimi anlamıyor gibi davranır bu normal mi peki sizin oğlunuz topu getir gibi bişey söylediğinizde ne zaman yaptı peki 

(5,669 puan) tarafından

Topu ver derdik getirir vermek istemezdi 19 aylık olunca topu vermeye başladı her dediğimi anlıyor yapıyor sadece konuşma geriden gidiyor çabalıyor bir şey demek istiyor doktorumuz normal dedi her çocuk bir olmaz dedi kızım 15 aylıken cümle kuruyordu çok erken konuşmuştu etrafımda gözlemlediğim kadarıyla kızlar daha erken konuşuyor erkek ler daha geç konuşuyor nedense sende hiç takma oğlunda hiç bir şey yok bence 

0 oy
(1,601 puan) tarafından

Çoğu hatta hepsi normal geldi bana blendir sesine ilk oglum aşırı ağlardı hatta sypurge sesine bile evi supuremezdim gayet normal ikin ci de aglicakti korktu mesela oyuna çevirdik güldük abisi çok etken bu konuda zaten o ağlasa aglar gülse güler canm normal geldi çoğu çocuk böyle değil mi benzer şeyler

0 oy
(2,511 puan) tarafından

İçindeki korkuyu bırak lütfen çocuğunla gecirdigin her anın tadını çıkar canım🌸 insanlar Instagram'da para kazanmak için sürekli içerik üretip biz annelerin psikolojilerini bozdular. Sürekli ya çocuklarda ya da kendimizde bir seyler arar olduk. Benim oglum da supurgeden korkuyor. Fön makinesi calisiinca kaçıyor. Blender çalışınca mutfaktan kaçıyor ama otizmli falan değil. Benim oğlum da mesela arabalara renklere ve 10 a kadar sayılara takmış durumda 😀 

(1,599 puan) tarafından

Ay inan öyle canım benim hiç şüphem yoktu oğlum normal gelişim gösteriyordu birgün 12 aylıkken bişey araştırdım gelişimi hakkında otizm belirtileri diye çıktı önüme o günden beri bende bi şüphe oluştu en ufak hareketi tedirgin ediyor benim oğlum ikinci çocuk olduğu için tek ilgilenen bendim yani herkes azıcık sever büyük kıskanmasın diye hemen bırakırdı büyük oğlum babaanne anane vs çok vakit geçirdi ama küçük oğlum öyle olmadı o yüzden bana çok düşkün benden başka kimseye gitmez bende bunu araştırdım yani 12 ay bebek anne düşkünlüğü normal mi diye direk belirtiler çıktı zaman geçtikçe o Belirtilerden bazılarını yaptığını gördüm yani eşimin dediği gibi kendi etrafında dönmesi normal aslında abartı olmadığı sürece ama bugün ilk defa döndüğünü gördüm gülüyordu sonra düştü bi daha yapmadı ama benim içim nasıl sıkıldı sırf kendi etrafında iki kere döndü diye :( sonra düşündüm büyük oğlumda yapıyordu hemde daha fazla yapıyordu kucağımıza alıp döndürdüğümüzde çok hoşuna gidiyordu dedim kendi kendime mesela her bebek farklı gelişim gösteriyor bunu biliyorum ama ilk oğlum kardeşinin ayındayken baya konuşuyordu eski videoları açıp baktım büyük oğlum Baya ikili kelime kullanıyormuş 13 aydan sonra ama küçük daha attı anne gıdık gıdık gel gel harici bişey demiyor dedim sonra tekrar kendi kendime ama ilk oğlumla hep konuştum hep ilgilendim küçükle o kadar ilgilenemedim konuşma yönünden dedim haklı olarak çocuk bilmiyor dedim hani tam olarak bilmiyorum otizmli çocuk belirtisi ne ama gördüğüm kadarıyla biliyorum yazan belirtiler kadarıyla yani mesela oğlum sadece elektrik süpürgesi çalıştırırken kulağını kapatıyor blander sesi duyunca gelip bakıyor ama korku olmuyor o başka odadayken ses çıkarıyorum gelip sesi buluyor hatta akşam babası abisi ile sobe oyunu oynadı saklanmayı bilmiyor ama duvara onlardan görüp sobe yapıyordu böyle bakınca aslında normal ama o okuduğum şeyler en ufak yaptığı harekette gözümün önüne çıkıyor :( keşke olumsuz şeyler kadar olumlu olanı da paylaşsalar atıyorum 2 yaşında tam konuşma olması gerekiyor ama tam olmaması da normal diye ekleme yapsalar insanın içi rahat olur ama bilemiyorum inşallah bir an önce konuşup yerine getirir her şeyi de içim rahatlar 

İlgili sorular

0 oy
6 cevap 191 göst.
0 oy
0 cevap 40 göst.
0 oy
10 cevap 554 göst.
8 Aralık 2022 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 417 göst.
16 Şubat 2022 Diğer kategorisinde Kasimcicegiii (1,328 puan) tarafından soruldu

Kategoriler