+1 oy
360 göst.
önce Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (108 puan) tarafından

25 aylık yani 2 yaş 1 aylık ve maalesef konuşmuyor neden bilmiyorum kahroluyorum kahroluyorum henüz anne bile demiyor 🥲. Söylediği kelimeler ( baba.mama.ver.bebe.gel.tedi.ve mö sesi) bu kadar.. 

Tv tablet telefon hayatımızda hiç ama hiç olmadı. Hatta bir kaö defa eğitici şekilde açıp eline verdiğimde istemedi. Çırtçıtlı kitaplar okuma kitapları vs sürekli sürekli konuşuyorm anlatıyorum bana mısın demiyor. En çokta kahrolduğum anne demiyor ya demiyor :(( ikinci buarada birinci çocuğm 1 yaşında konuşuyordu. Bu ikinci ve asla konuşmuyor çabalamıyor bile.. şarkıkar söylüyorum anlatıyorum yok yani herşeyi anlıyor göz teması çok iyi komut alması çok iyi herşeyi normal ama neden kelime yok neden anne yok :((( sabah 7 de uyanırız akşama kadar konuşurum bazen yorulurum hatta yok konuşmuyor. Doktora mı götürmeliyim ? Buarada sosyal bir hayatımız yok ben eşim ve büyük çocğm tekiz. Ailemle gurbetteyiz. Akranlarının içine girmiyo ama ilk çocuğmda aynı şeklde büyüttüm o konştu.şuan anaokulna gidiyor.

Şimdi ben ne yapablirim bu durumu yaşana var mı çocğu 2 yaşnda olupta hâla anne bile demeyen vrya sonradan açılan veya başka ne yapılmalıı kafayı yiycem

20 Cevaplar

+1 oy
önce (7 puan) tarafından

sosyal iletişim eksikliğinden geç konuşma olabilir, genetik olabilir.çocuk doktoruna götürün.dil terapistine gidebilirsiniz.eğer imkânınız varsa oyun grupları veya çocuklarla bir araya getirin.öyle konuşur.

önce (108 puan) tarafından

Öyle yapacağım karar verdim bugün oyun grubuna götüreceğim severse devam ettireceğim

-Reklam-
+1 oy
önce (5,962 puan) tarafından

Kaygılanacak kadar yaşı geç değil aslında daha konuşur . Benim yeğenim var 31 aylık ondada yok daha konuşma dil terapistine götürdü annesi almamışlar daha küçük öncelik büyüklere veriyoruz demişler

Genetik bence benim 2 oğlum çok erken konuştu eşimde öyleymiş

Eşim hâlâ çok konuşur 🤦🏻‍♀️

0 oy
önce (772 puan) tarafından

Bu kadar üzülüyorsan bir baktır altında yatan sebebi varsa öğrenirsin. Belki çocuk sadece tembeldir. Ve konuşma geriliği çocuklarda çok yaygındır. Bi sebebi olmadığı halde çocuk konuşmak istemez. Hevesi yoktur. Zamanla açılıyor çoğu. Papağan gibi şakıyorlar hatta öyle duyuyorum yani 🙂

Evet inanın çok üzülüyorum.evet sanki bilerek konuşmuyo gibi en azından anne dese bu beni tediegin ediyo :( 

0 oy
önce (5,455 puan) tarafından

Erkekse çocuğunuz genelde çoğu gec konuşuyor 

Evet erkek ilki erken konuşunca bu niye konuşmuyor diye endişe ediyorum en azından anne deseydi :))

önce (5,455 puan) tarafından

Vallaerkekler ham oluyor biraz 😁

0 oy
önce (6,303 puan) tarafından

Dun buyuk oglumun(suan 7 yasinda) 2,5 yas videosunu izledim bana gordugu ruyayi anlatiyodu. Kucuk oglumda suan 2,5 yasinda bir cok cumlesi ve kelimesi var ama abisiyle kiyaslarsam geride. Buyugu her kelimemi tekrar ederdi kucugu isterse ediyor. Ikisini de ayni ortamda buyuttum ki kalabaliga ve yasitlariyla bir ortama girdi ikisi de ama kucugu daha henuz tam konusuyo diyemem. Neden anlattim bunlari, her cocuk kendine ozel. Ikisini de ayni sekilde buyutsende zamanlari farkli oluyo. Kelimesi varsa illaki cozulecektir. Endise etme.

0 oy
önce (2,380 puan) tarafından

Onun ifade etmek istediği her şeyi kaşından gözünden şıp diye anlıyorsan, çocuğa “anne” diye seni çağıracak bir mesafe bırakmıyor ve daima dibindeysen, sen çok konuşuyor ve ona biraz bile konuşacak alan bırakmıyorsan (ki çocuğa konuşmayı öğretmek, bu mu annem, böyle mi yapalım, şöyle mi demek istedin gibi onun yerine konuşmak değildir) en kötüsü de konuşsun diye devamlı bir beklenti içindeysen konuşmaması normal.

Konuşmaması normal değil bak, bunları yaptığın için konuşmuyor olması normal. Baba vs diyormuş, dilinde bir sıkıntı yok o zaman.

Geriye sadece onun yerine kendini ifade etmesine alan tanımayıp devamlı yanında olan ve çok konuşan annesi sebebiyle konuşmaya “ihtiyaç duymaması” kalıyor.

Konuşmayın. İletişimi sadece kendi tarafınızla sağlayın.

“Gel oğlum, şunu yapacağız.

Günaydın, ben kahvaltı hazırlayacağım.

Beni bekle, hemen geliyorum.” Gibi iletişimin yalnızca sizin olan kısmını kullanırsanız bir yerden sonra o da kendi kısmı için ağzını açacaktır.

Benim prematüre oğlum da (düzeltilmiş 21,5) 23 aylık, şunu mu demek istedin gibi bir karşılık hiç vermedim, sırf kendi konuşsun diye ağlamasını umursamadan hep anlamazlıktan geldim. Şimdi biraz olsun kendini ifade etmek için sesini kullanıyor.

Adamakıllı cümlemiz yok, 2’li anne gel gibi cümleleri çok nadir kullanıyor ama kelime haznesi elhamdülillah bayağı genişledi.

Bırakın çocuğunuz sizi dinlemek yerine bir şeyler anlatmak istesin. Ayrıca her çocuk farklıdır. Bugün konuşmaz yarın konuşur.

Yeğenim 2 yaşına girdiği gün normal insan gibi konuşmaya başlamıştı bizimle. Ablam daha dün böyle değildi diyerek acayip bir şok yaşamıştı.

Hazır olan çocuk konuşur, merak etmeyin. Erken konuşana madalya takmıyorlar.

Doktorunuza sorup hangi aya kadar konuşmazsa sıkıntı olur bunu öğrenin ama, en azından nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini de söyler. 

Aslonda evet haklısınız çok teşekkür ederim ilginiz için Allah razı olsun 🌸. Bugün denedim su istiyo mesela ama söylemediği için anlamamış gibi yaptım dahada sinirlenip ağladı :))) inşallah tez vakitte konuşur dili çözülür kendini ifade eder amin

0 oy
önce (368 puan) tarafından

Benim oğlum da 22 aylık geçen ay doktora götürdüm çocuk gelişim uzmanı değerlendirdi. İşte birkaç komut verdi sonra ellerin nerde burnun nerde gözün nerde diye biraz sorular sordu oğlum başta kadının dedikleri yaptı sonra i ih demeye başladı. Doktor da siz çok baskı yapmışsınız galiba konuşması için ustelemişsiniz dedi yapabildiği halde inatlasiyor cevap vermemek için dedi. 6 ay sonra ilerleme olmazsa tekrar gelin dedi durumunu normal gördü yani birkac kelimesi varsa yeterli dedi.

Bizimki de her şeyi anlıyor. Evde iş bile veriyorum ıslak mendil ile bezini getir diyorum yapıyor mesela ama kelime çok az kullanıyor. 

Konuşma terapistine sorduk bu yaşta 50 kelime konuşması gerek dedi. Bu da abartı bence ama dil terapistinden gün aldık değerlendirme yapacak gerek görürse terapi aldiricaz . 

Ama son bir haftadır iki farklı cümle kurdu.

Abi nerde diye sorunca abi gitti diyor. Bide sevdiği şarkı var onu istediği zaman anne rinranran aç diyor. Anne meme aç diyor. Son bir haftada bir anda bu cümleleri kurmaya başladı 

Anladım canım teşekkür ederim ilgin için inşallah seninkide benimkide konuşur rabbim bizlete bağışlasın dilleri çözülsün kendilerini ifade edebilsinler

0 oy
önce (326 puan) tarafından

Tembel olabilir benim oğlum 3 buçuk hatta tam 4 de konusmaua başladı 

önce (15 puan) tarafından

Of bnm oğlum 3 buçuk yasında akıcı konusmuyo anne çiş kaka geldi diyor elımı tut diyor bebek baba diyor bırsey istese sadece ısımlerini söylüyor cok uzuluyorm konuşmak için çabalıyor telefonda konuşur gbi yaparken alo diyor sonrasında bılıv bılıv gbı kelimeler söylüyor yani tam öğrenmedi 

önce (326 puan) tarafından

Üzülme eğer komut verebiliyor sa konuşur benim oğlum hiç konuşamıyordu bile daha yeni dili açıldı bazen fazla da kelime kuramıyor seneye okula gidecek üzülüyorum ama sürekli muhabbet ediyoruz oglumuzla kendini ifade edebiliyor sa tamam dir ama kızım masallah 3 yaşına yeni girdi oglumdan güzel akıcı konuşur her çocuk farklıdır bol bol kitap oku uyuyacagi vakit oku öyle daha iyi oluyor sürekli muhabbet etmesini sağla biraz sabır gerektiriyor

0 oy
önce (2,494 puan) tarafından

Kızım 24 aylikken beş altı kelimesi vardı  25 aylıkken anne demeye başladı 28 aylıkken 70-80 kelimesi vardı 32 aylıkken ikili kelimeleri söylemeye  başladı üzülmeyin zamanı var

25 aylık bzmkide henüz anne yok. Sizinde 25 aya kadar anne demedi öyle mi ? Ay inşallah brnmkide söyler 

0 oy
önce (61 puan) tarafından

26 aylik son bir aydir anne diyor. Benimki de iki tv yok telefon cok bakmaz sosyaliz de ama konusmuyor benim ilkim de gec konustu onda cok endiselenmistim o yuzden bunu cok takmiyorum surekli iletisim halindeyiz 2,5 yasina kadar bekleyip hala acilmazsa bi gotururum ilkim tam 29 aylikken acilmisti. Goz temasi var mi kendini isteklerini vb bir sekilde anlatabiliyor mu isaret diliyle falan bir de davranislarindan anlarsin kendi halinde mi takiliyor yoksa nirmal mi tepkileri anlamasi filan.

Aaa sizinde mi anne demiyordu bende kahroluyordm hep ben ilgilnyorm büyüdü ama neden anne demiyo diye maşallah 1 yaşındakiler anne diyo. Umarım en kısa zamanda benimkide anne der. Anne demesi için özel plrak bişi yaptnz mı 

Evet baba dede mama gibi kelimeleri vardi ama anne asla demiyordu hicbir sey yapmadim annecim annem diye hitap ediyordum ama ozel bi sey yapmadim kendiliginden soyledi canim cok olmadi daha yeni basladi sayilir anne demeye

Benim oglumun anne baba mama disinda kelimesi bile yoktu canim çisi ogrettim cis demeyi bile zor bela ogretmistim. 2,5 yasinda bi acildi bulbul gibi simdi yalvariyoruz biraz sus diey.

0 oy
önce (2,009 puan) tarafından

Benimki 2 buçuk yaşında. Aynı şekilde basit kelime kullanıyor toplasan 50 kelime anca konuşuyor. Dil konuşma terapistine götüreceğim. 

0 oy
önce (1,355 puan) tarafından

Seni en iyi anlayanlardan biride ben olurum. Oğlum dediğiniz gibi 2bucuk yaşında anne dedi. 3 yaşına kadar ikili kelimesi dahi yoktu. Çalışıyordum ekstra bir kendimi suçlamalarım oluşmuştu ağliyordum bütün öğretmen arkadaşlarıma danışıp duruyordum kafayı yiyecektim neredeyse... 3bucuk yaşında değişik değişik konuşmaya başladı yüklem başta özne sonda misali. Yada bir iki uç dört sayacak ya yir,ati,üüü diyebiliyordu hala kelimeler net cikamayabiliyordu. Sonra zaten 4 yasinda kreşe başladı ve 2 ay içinde bülbül gibi konuştu oglum. Öncesinde bebeksi konuşurken biranda olgunlaştı. Şimdi 5 buçuk yaşında Türkçeyi bırak ingilizce konuşuyor matematik işlemleri yapıyor. Ama ben bu süreçte kendimi çok yıpratmistim. Her yaşın bir sorunu oluyor şuan geç konuşma malesef günümüzün sorunu olmuş durumda korkma insallah

Yaa bana umut oldunuz Allah razı olsun. 25 aylık henüz anne demiyo 1 yaşındakiler diyor benmki demiyo üzülüyorum açıkçası umarım en kısa zamanda dili çözülür amin 

önce (1,355 puan) tarafından

Akranları ile vakit geçireceği bir ortam olmalı canım. Bende bu ihtimal yoktu çalışıyordum oğluma abaannesi bakmıştı o da aşırı kalabalığa sokmuyordu korkuyordu emanet bir şey olacak diye. Taa ki ne zaman akranları ile aynı ortama girdi o zaman fark yarattı. Çalıştigim için böyle oldu diye kendimi o kadar suclamistim ki bı ara artık ağlamaktan ne hale gelmiştim. Allah'a şükür geçti o dönemler. Şimdi de oğlum çok naif birisi hırçın birisi değil vurmak kötüdür,kötü kelime söylemek kötüdür bilinci var. Hal böyle olunca da çocuklar oyuncak vermese alamıyor ellerinden ağlıyor, gözü hiç açık değil bu sefer de buna kafayı takmış durumdayım.çocugun biri geçen gelmiş onu boyama bunu boya demiş benim çocuk da o yanlış  boyanmayacak doğrusu bu demiş boyamadi diye arkadaşı gelmiş ogluma tokat atmiş. Benimki de böyle bir şeyi hiç görmediği için çok aglamiş öğretmeni ile vs konustum ama bana ders oldu yine kendimi sucladim benim yüzümden oldu diye. Bebekliginden bu yana vurmanın,kötü kelime söylemenin, kavganin ,kalp incitmenin kötü bir şey olduğunu söyledim böylede yetiştiği için onları asla yapmaz. O gün sinirimden sana birisi vuruyorsa sende ona vur demek zorunda kaldim. Kendini koruyabilmesi icin. Yapabiliyor mu hayır yapamıyor öyle büyümedi çünkü hala kendini koruyamiyor akran zorbalığına uğrayacak iyice diye korkuyorum bu sefer de... Her yaşın vermiş olduğu bir sıkıntı var sanırım dün de bunun için ağladım mesela.. 

Allah'ım evlatlarımızın ayağına taş değdirmesin. Hayırlı insanlarla karşılaşsinlar. Acılarını görmeyelim hiç insallah

0 oy
önce (15,037 puan) tarafından

Ben geç konuşmuşum kızım da iki buçuk yaşında konuştu çok endişelendim götürdüm dr psikiyatri sorun olmadığını söyledi 

Oğlum 21 aylık ablası var daha erken konuşur diye bekliyordum ama 

Mama baba abla dede Dudu anne bez atlet amca Defne diyor sadece 

Genetik bütük ihtimal sizinki ama işte bizde geç konşan var mı blmiyorum ki anne ne zaman dedi kızınız bizde anne bile yok

önce (15,037 puan) tarafından

İki buçuk yaşına kadar kelime yoktu 

0 oy
önce (252 puan) tarafından

Bnm oğlum ilk anneyi 6 aylıkken demişti bidaha demedi 3 yaşında demeye basladi

0 oy
önce (1,377 puan) tarafından

Canım bi yazı okumustum eğer hareketleriyle biseyler anlatıyor sizde anlıyorsanız konuşma gerego diymazmis bazı çocuklar ben kızıma sürekli elleriyle anlatmaya çalıştığında konuşabilirsin anneciğim seni böyle anlayamıyorum diyorum konuşmaz kende sürekli bugün ne yaptın derdim bide geçmişi konuşmak çok önemliymiş işte dün biz nereye gittik parka gittik ne yedik gibi vs ben kızım 1 yaşındayken öğrensin diye bir kelimeyi 20 kere tekarar yaptığımı bilirim en sonunda söylerdi masallah şimdi susmuyor 

0 oy
önce (12,140 puan) tarafından

Yeğenimle senin minnoşunun arasında 2 ay var.sen dua et tek tük kelimeleri var. Bizimkinin hiç kelimesi yok ne mama ne dede sadece ıhh diyor

0 oy
önce (619 puan) tarafından

Ben "anne nerde -anne burda" oyunuyla anne dedirttim. Saklanbaç kısaca... Çocuklar oyunlarla öğrenir. Oyun oynayın. 

0 oy
önce (2,252 puan) tarafından

Çocuğun kelimesi varsa komut alıyorsa korkmayın. Çocuğun da çok üstüne gidip inatlasmayin . Erkek çocuklarının büyük bir kısmı geç konuşuyor zaten .

Etkinlik yaparken sorular sorun beraber tabiki oynayın ama hadi söyle bak anne de şunu soyle dersen çocuk stres yapar daha çok kendini kapatır.  🌸

0 oy
önce (4,222 puan) tarafından

Çok büyük bir sorun olmadığı sürece bir sıkıntı görmüyorum mesela kızım 2.5 yaşına varmadan konuştu oğlum 4 yaşına yaklaşırken konuştu etkinlikler yaptırdım ablası sürekli konuşuyor onla o da artık dili çözüldü artık zaman onlar için zor sürekli evde oluyorlar kimseyi görmüyorlar hele koronadan sonra çocuklar içine kapanık oldular hep 

0 oy
önce (4,843 puan) tarafından

Bazi çocuklar biraz tembel oluyor özellikle de annesi cok ilgili ne anlattığını hemen anliyorsa hic konuşmaya gerek duymuyorlar benim yeğenim de böyleydi doktor ne dediğini anlama biraz konuşmaya mecbur kalsin demisti yine de 3 yasinda kreşe başlayınca açıldı 

İlgili sorular

0 oy
6 cevap 237 göst.
9 Ağustos 2025 Aile & Aşk kategorisinde Zeynepjdjdjd (366 puan) tarafından soruldu
0 oy
14 cevap 269 göst.
0 oy
3 cevap 170 göst.
24 Kasım 2024 Diğer kategorisinde Azrasudd (200 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 273 göst.
18 Eylül 2021 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu

Kategoriler

1,487,834 soru

24,321,496 cevap

345,333 kullanıcı