Gerçek Antep kuru dolması tarifini nasıl bulabilirim?

0 oy
158 göst.
Yemek-Tarifler kategorisinde tarafından

Yıllar önce antepli arkadaşım yurda karışık kuru antep dolması getirmişti. Patlıcan biber kabak ve acur. İçindeki baharatı ve o kokusu hala damağımda on yılı bulmuştur. Ne kadar tarif denediysem olmadı. O arkadaşla bir daha görüşmedik. O zamanlar mutfağa düşkün olmadığım için tarif almadım. Türlü türlü tarif denedim ama o tadı yakalayamadım. Antepli olan gerçek antep dolması tarifi verebilir mi? Ve içinde isot, nar ekşisi, reyhan ve yeni bahar gibi çeşitler var mı? Şu vizyonun altına antepliler saydırmış bana detaylı bir tarif verecek babayiğit var mı aranızda😅Benim yediğim dolmanın içinde isot, yeni bahar ve reyhan vardı bu arada. 

1 cevap

0 oy
(3,352 puan) tarafından

Biz salçayı az isotu fazla koyarız sarımsak soğan istediğin baharat ve biraz yağlı yaparız içini bazen kuyruk yağı bile koyarız Urfa usulü çokta beğenilir 

Oooo iki yıldır yapmadımya giz ben 🙂‍↔️

(45 puan) tarafından

He birde söylemeyi unuttum biz Reyhan isot yeni bahar mi neyse onları kesinlikle koymayız Antep Kuru dolması bu tarif istediğin kadar arastirabilirsin :)

(3,352 puan) tarafından

Evet içini çiğden yapıyoruz kuru esyalari haslarken dikkat et çok haşlama bı kaynasin yeter ilk patlicani haşla Simavi sıcak suyla isla lirirken suyunu içine süzüp öyle pisireceksin 🤗

tarafından

Teşekkürler canlar. Benim yediğim dolmada vardı ya ve antep dolması demişti arkadaşım ama yorum ya da özel tarifleri de olabilir tabi. Kısmet:) 

(3,352 puan) tarafından

Reyhan yeni bahar koymazlar onlar koymuş olabilir

tarafından

Teşekkürler. Yorum olabilir demiştim. 

-Reklam-

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Gerçek Antep usulü kuru dolma iç harcı nasıl hazırlanır?
Gerçek Antep kuru dolması iç harcı için orta yağlı dana kıyma, bol soğan, sarımsak, kaliteli domates ve biber salçası, pirinç, sumak ekşisi veya nar ekşisi, kuru nane, isot, kuru reyhan ve az miktarda yenibahar kullanılır. Pirinci yıkadıktan sonra tüm malzemeleri çiğden karıştırmak, lezzetin malzemelere tam işlemesini sağlar. Özellikle isot ve kuru reyhan kullanımı, o klasik Antep rayihasını veren en temel iki bileşendir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Antep kuru dolmasında isot ve yenibaharın önemi nedir?
İsot, dolmaya hem kendine has isli bir aroma hem de derin bir acılık katarak Antep mutfağının karakteristik lezzetini oluşturur. Yenibahar ise iç harçtaki kıyma ve sebze dengesini dengeleyen, hafif baharatlı ve aromatik bir katman sağlar. Bu iki baharat, dolmanın sadece acı değil, aynı zamanda kompleks bir tada sahip olmasını sağlar; kullanılmadığında dolma klasik bir zeytinyağlı dolmadan farksız kalır.
Kuru patlıcan ve biber dolması pişirirken nelere dikkat edilmelidir?
Kuru sebzeler mutlaka önceden sıcak suda 10-15 dakika kadar haşlanmalı ancak fazla yumuşatılmamalıdır. Doldururken pirinçlerin şişeceği payı bırakmak çok önemlidir, bu yüzden dolmalar tam tepeleme doldurulmaz. Pişirme suyuna nar ekşisi, zeytinyağı ve bir tutam tuz ekleyerek ağır ateşte, üzerine bir ağırlık koyarak pişirmek, sebzelerin lezzetini ve formunu en iyi şekilde korumasını sağlar.
Orijinal Antep dolmasında nar ekşisi mi yoksa sumak mı kullanılır?
Geleneksel Antep dolmasında tercihen ev yapımı, yoğun kıvamlı nar ekşisi kullanılır ancak bölgede sumak suyu da sıkça tercih edilir. Nar ekşisi, dolmaya hem parlaklık verir hem de o karakteristik mayhoş tadı en iyi şekilde dengeler. Özellikle kuru patlıcanın hafif buruk tadı, nar ekşisinin keskin asiditesiyle birleştiğinde gerçek Antep lezzeti ortaya çıkar.
Kuru dolma harcında kıyma yerine başka neler kullanılabilir?
Orijinal tariflerde kuzu veya dana kıyma kullanılması lezzet derinliği açısından önerilse de, etsiz versiyonlar için kuyruk yağı yerine bol zeytinyağı ve ekstra soğan takviyesi yapılır. Eğer etsiz yapacaksanız, harcın içine bolca ince kıyılmış maydanoz, taze nane ve sarımsak eklemek, etin eksikliğini hissettirmeyecek zengin bir aroma profili yaratmanıza yardımcı olur.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
5 cevap 542 göst.
4 Şubat 2022 Diğer kategorisinde Kizilaslan (2,497 puan) tarafından soruldu
+1 oy
2 cevap 201 göst.
13 Mart 2025 Diğer kategorisinde Yamukprenses (2,922 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 290 göst.
1 Kasım 2024 Yemek-Tarifler kategorisinde Hg99 (802 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 317 göst.
4 Ekim 2023 Yemek-Tarifler kategorisinde NurAsel09 (131 puan) tarafından soruldu

Kategoriler

1,511,848 soru

24,661,572 cevap

366,762 kullanıcı

...