Mercimek köftesini tam kıvamında nasıl yapabilirim?

0 oy
241 göst.
önce Yemek-Tarifler kategorisinde (7,863 puan) tarafından

İyi akşamlar kızlar

Bana tam ölçü tarif verecek var mı? Çok seviyorum ama daha önce hiç yapmadım . Kötü olursa diye de tırsıyorum. Bir yardımcı olun bana

7 Cevaplar

+1 oy
önce (31,606 puan) tarafından

Kız canımı çektirdin zaafım var benim mercimek köftesine 

önce (7,863 puan) tarafından

Ben de çok severim ama hiç yapmadım daha önce. İyi yapan biri tarif yazsa da denesem 

önce (31,606 puan) tarafından

Ben nefis yemek tariflerinden yapıyor genelde fena olmuyor ama geçen yaptığımda suyu fazla kaçırmıştım cıvık olmuştu 

önce (65,045 puan) tarafından

içine ince bulgur koy sissin alir o suyunu 

-Reklam-
+1 oy
önce (13,733 puan) tarafından

2 su bardağı mercimek 

3 buçuk 4 su bardağı su 

1 su bardağı bulgur 

Mercimekleri yazdığım ölçüdeki suyla iyice pişir kapatmaya 5 dakika kala bulguru at kapağını kapat demlensin sonra taze soğan koymak istemezsen baş soğanı salçayla kavursanda olur salçasını yağda çevir baharatlarını ekle az maydanoz ve limon suyu ekle yoğur bu kadar 

Kaç kişilik bu?

önce (13,733 puan) tarafından

Valla baya çıkıyor net şu kadar kişi için diyemem fazla geldiyse gözüne yada 2 kişi için yapacaksan aynı ölçüyü çay bardağı ile uygula 

10 kişi için

+1 oy
önce (16,118 puan) tarafından

https://www.nefisyemektarifleri.com/kolay-mercimek-koftesi/

Ben şunu yapıyorum ama önemli olan mercimeği çok kurutmadan bulgurunu dökeceksin ne çok sulu be kuru olacak. Sonrada yağını ve salçasını bol tutacaksın o zaman çok güzel oluyor. Öyle 2 kaşık diyor ya fazla koyacaksın 5 kaşık yağ neye yetecek 😬 kuru Soğanıda bol koy

Hiç yapmadım denemem lazım teşekkür ederim 

+1 oy
önce (5,548 puan) tarafından

2 kişilik için

1 su bardağı mercimek

1 su bardağı ince bulgur

Ufak boy patates

Kuru nane 

Taze ya da kuru soğan

Sarımsak

Mercimeği üstünü geçecek kadar su koyuyorum sonra patatesleride ekleyip beraber hoşlanıyor.suyunu tam çektirmeden de bulguru ekliyorum o dinlenirken 

Soğan sarımsak salça kuru nane ekleyip sosu hazırlayıp döküyorum.birazda elimde yoğuuruyorum

Dene mükemmel oluyor

Sağol canım 

+1 oy
önce (6,110 puan) tarafından

Ben de bugün soğanları kavurup, salça ekleyip dolaba kaldırdım, yarın yaparım diye 😊

Aslında göz kararı yapıyorum ama ilk zamanlar hep nefis yemek tariflerine bakıyordum. Ölçücüsü tam oluyor. Baharat ve tuzu kendi isteğine göre ayarlarsın. 

Çok cıvık olursa tekrar bulgur eklersin. Çok kuru olursa soğan/salç/yağ sosunu bir tık fazla eklersin, o zaman da yumuşar. Olmadı azıcık su ilave edersin.

Tam kıvamında olması için mercimeklerin suyunu iyice çekmesi gerekiyor. Daha suyu varken bulguru eklersen cıvık kalıyor. 

https://www.nefisyemektarifleri.com/kolay-mercimek-koftesi/

Hiç denemedim nasıl ayarlayacağımı da bilmiyorum 

önce (6,110 puan) tarafından

Şu 2 fotoda kıvamı az çok anlarsın. İlk defa yapacaksın, süper olmasa da olur. Zamanla elin alışır, nerede hata yapmışsan sonrasında düzeltirsin. 

image

image

Sağol canım 

+1 oy
önce (749 puan) tarafından

Ayyy güzel yapanlar bana da tüyo versin kızçelerrrr 

Çok seviyorum yemesini ama yapmadım hiç

Benim olmuyor birşeyler yanlış gidiyor galiba 😄

Ben hiç denemedim. İnşallah ilk denemede olur

İnşallah 

0 oy
önce (79 puan) tarafından

Ayy ben de hiç yapmamıştım, bir deneyim dedim netten tarifle birebir yaptım, sonuç fiyasko 😂 cok cıvık oldu, sonra toparlamak için bulgur attim bir sürü, sonra o bulgurlar şişene kadar baya bir zaman geçti, neyse ben buna yarin devam edeyim dedim dolaba kaldırdım, ertesi gün biraz yogurdum ke dine gelmiş gibiydi ama tadı hiç diğer yediklerime benzemedi😅 mercimek koftesiyle imtihanım orada son buldu, zirvede bıraktım ben, günlerde falan bulursam yerim ama daha da yapmaya yeltenmem🤣🤣

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Tam ölçülü mercimek köftesi yapmak için hangi malzemeler kullanılır?
Tam ölçülü bir mercimek köftesi için 1 su bardağı kırmızı mercimek, 1 su bardağı ince köftelik bulgur, 1 adet kuru soğan, 1 demet maydanoz, 3-4 dal taze soğan, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı tuz, kimyon, pul biber ve karabiber gereklidir. Mercimeği 2-3 su bardağı suda tamamen yumuşayana kadar haşlayıp bulguru içine ekleyerek 15-20 dakika demlenmeye bırakmak lezzetli bir sonuç için en önemli adımdır.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Mercimek köftesi yaparken bulgur nasıl tam kıvamında şişirilir?
Bulguru tam kıvamında şişirmek için haşlanmış mercimeklerin sıcaklığı kritik bir öneme sahiptir. Mercimekleri süzmeden, suyunu çekmesini bekleyerek pişirin ve sıcakken içine ince bulguru ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 20 dakika beklettiğinizde bulgurlar mercimeğin suyuyla tam kıvamında yumuşayacaktır. Çok fazla su kullanırsanız köfteniz cıvık olur, bu nedenle 1 ölçü mercimeğe 2-3 ölçü su oranı idealdir.
Mercimek köftesi harcı çok cıvık olursa ne yapılmalıdır?
Mercimek köftesi harcınız cıvık olduysa, harcın içine azar azar galeta unu veya biraz daha kuru ince bulgur ekleyerek kıvamı toparlayabilirsiniz. Ancak en doğal yöntem, harcı buzdolabında en az 1 saat dinlendirmektir; soğuyan harçtaki bulgurlar nemi çekecek ve köfte şekil verilebilir bir hale gelecektir. Yoğurma aşamasında soğuk su veya çok az zeytinyağı kullanmak da harcın ele yapışmasını engeller.
Mercimek köftesi yaparken soğan ve salça nasıl kavrulmalıdır?
Soğan ve salça kavurma aşaması lezzeti belirleyen en önemli kısımdır. İnce kıyılmış kuru soğanları yarım çay bardağı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun, ardından salçaları ekleyerek kokusu çıkana kadar 2-3 dakika daha ısıtın. Baharatları da bu aşamada yağa ekleyip 30 saniye kavurursanız aromaları çok daha iyi açığa çıkacaktır. Hazırladığınız bu sosu, mercimekli ve bulgurlu harcınızla elinizle güzelce yoğurarak bütünleşmesini sağlayın.
Mercimek köftesi yapımında püf noktalar nelerdir?
Mercimek köftesinin en önemli püf noktası malzemelerin oda sıcaklığında yoğurulması ve taze yeşilliklerin en son eklenmesidir. Yeşillikleri sıcak harca eklerseniz kararır ve tadı bozulur, bu yüzden harcın tamamen soğumasını beklemelisiniz. Ayrıca iyi bir mercimek köftesi bolca kimyon ve kaliteli bir zeytinyağı ile lezzetini bulur. Şekil verirken elinizi hafifçe yağlı suyla ıslatırsanız köfteleriniz pürüzsüz ve profesyonel görünecektir.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 290 göst.
0 oy
4 cevap 319 göst.
1 Kasım 2022 Yemek-Tarifler kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 321 göst.
0 oy
4 cevap 378 göst.
31 Temmuz 2021 Yemek-Tarifler kategorisinde misafir tarafından soruldu

Kategoriler