sırayla cevap vereyim. içki içilen ortamlar kötü olabilir mi tabii ki evet. birileri sapıtıp ortalığı birbirine katıp zarar verebilir etrafa. bu olapan bir şey.
ama eminim sen de biliyorsundur haberlerde görmüşsündür, yolda yürüdüğü için öldürülen, dövülen, evine giderken minibüste yalnız kaldığı için tecavüz edilen, sonra öldürelen bir ton hemcinsimiz var. içki içilen ortamdaki kötü kişilerden korursun ama parkta top oynarken birinin gelip çocuğuna zarar vermesine bazen engel olamazsın.
demeye çalıştığım şey, kötülük her yerde var. camii de yok mu🤷🏼
geçen aylarda Süleymancı yurdunda erkek çocuklarına taciz haberleri ve haberlerin devaminda cemaate mensup kişilerin aileler şikayetçi olmasın diye yaptıkları pazarlık videoları ortaya çıktı. özellikle isim belirttim ki aratıp o videoları haberleri bulun diye.
evladın bir arkadaş toplantısında kola içerken de içeceğine bir şey atabilirler. bunu sonu yok, bu korkuyla evladımızı fanus içinde büyütmek gerekiyor.
evet birlikte gideriz dedim ama her zaman değil tabii ki. merağını benimle gidersin, sonra isterse arkadaşlarıyla gider.
benim bunu dememdeki amaç gizli gizli gitmesin bana haber versin, ortamı benimle tanısın. görsün neler var, nelere dikkat etmesi gerekiyor. sonra gider arkadaşlarıyla kız kıza veya erkek arkadaşıyla
hangi ortama girerse girsin arkadaşları önemli. bara giderken de camiiye giderken de. biri seni korur kollar diğeri dibe çeker. bunu da evladımıza biz öğreteceğiz arkadaşını doğru seçmesi gerektiğini öğreteceğiz.
bir anne endişelerin var, bende de var. ben de çocuğumu salacam ne hali varsa görsün demiyorum. ama şunu diyorum kötü insanlar her yerde. barda da kötü insan var, okulda da, kafede de, kyk yurdunda da, dersanede de. birinde alkol var diye daha temkinli yaklaşıyorsun ama dersanede çocuğuna ağrı kesici yerine uyuşturucu hap vermeyeceklerinin garantisi var mı?
bu kadar detay düşünüp çocukları sıkmanın onlara ne faydası olacak? sadece baskı olacak ve baskı gören çocukların bazıları maalesef sapıtıyor.
söylediğin şeylerde yanlış yok ama eksik var. kimse evladım kötü alışkanlık kazansın istemez. benim tek dediğim şey bunu merak edecekse benim korkumdan gidip olur olmadık yerlerde yemesin o haltı, benim çatımın altında denesin, sarhoş olunca, sapıtırsa benim evimde sapıtsın, dağıtsın, o rezilliğini ben göreyim bir mekanda uğurlusu uğursuzu görmesin. kimse yerlerden toplamasın, ben evde arkasını toplarım. ben ona bu güveni sağlarsam gittiği yerlerde o da sınırını bilir. çünkü meraklandığı şeyi ona ben sunmuş olacağım o çok beğendiği erkek arkadaşı ya da grubun tikisi kız değil ben sunacağım. çünkü evet onlar kızımın iyiliğini düşünmeyebilir ama ben düşünürüm.
biz arkadaşlarımızla(kız kıza) bara gittiğimizde içmeyenler içenleri evine bırakırdı. birbirimizi kollardık. öyle arkadaşlar seçtik birbirimize.
işin özü şu, sen evladını elinden geldiğince doğrusunu öğreterek büyütürsün. günahı da sevabı da.
ama gün gelir günah olsa da merak edebilir ve senin korkundan yanlış yola sapabilir.
ha iyi öğretmişsindir, sana hak verir ve bu kendi görüşü haline gelir ve ona göre yaşar. bir anne babanın da istediği şey budur.
ama evlat öyle bir şey ki insana tükürdüğünü yutturabilir.
Allah hayırlı evlat nasip etsin önce, sonra da doğru insanlarla karşılaştırsın.
uç örnekler verdim farkındayım ama bizzat şahit olduğum şeyleri görseydin büyük ihtimalle benim gibi konuşurdun.
ben 2 ev arkadaşımın aynı evin içindeyken yaptıklarını öğrendiğimde şok geçirmiştim. birine başta inanmamıştım, bu erkek milleti iftirayı sever diye. üstelik bunlardan biri eve çıkarken bu evde içki içilmesin diye şart koşmuştu, anlayışla karşılamıştık. belki de o evde içki içilmesi en hafif günah olurdu🤷🏼