Ön diş yaptırdıktan sonra S ve Z harflerini söyleyemiyorum, ne yapmalıyım?

0 oy
103 göst.
önce Diğer kategorisinde (2,753 puan) tarafından

Merhaba kızlar çok kötü durumdayım ya. Benim ön köpek dişim yoktu bugün yaptırdım. Çok küçüklüğümden beri yoktu. Dilim de normalde de peltekti şimdi S ve Z harflerini hiç söyleyemez oldum. 

Dilim alışır mi yada böyle dilimi nasıl duzeltebilirim dil egzersizi gibi uygulamalar var mıdır?

Bir de çalışıyorum mali musavirim rezil oluyorum bu şekilde konuşamıyorum s ve Z harfi çıkmıyor ağzımdan 

2 Cevaplar

0 oy
önce (1,409 puan) tarafından

24 kaplama zirkonyum yaptırdım ilk zamanlar peltek konuşman normal 1 2 haftada alışırsın 

önce (1,172 puan) tarafından

Nasıl memnunmusun bende tel tedavi goruyom ama on dişimin 4 taneesi kaplama malesef tedavi bitiminde zirkonyumu veya lamine önerdi 8 tane yapilcak yan dislerde eklencekmis senin tek tek mi yapıldı 

-Reklam-
0 oy
önce (6,591 puan) tarafından

Uygun ölçüde yapılmadı mı ki 🤔 Nasıl bu kadar etkiledi. Doktoruna danışmalısın bence. 

💡 Bu Konuda En Sık Sorulan Sorular

Ön diş tedavisi sonrası S ve Z harflerini söyleyemiyorum neden?
Ön diş yaptırdıktan sonra yaşanan konuşma bozukluğu genellikle dilin yeni diş formuna henüz uyum sağlamamış olmasından kaynaklanır. Dişin kalınlığı, konumu veya şekli, dilin diş arkasında oluşturduğu hava akışını geçici olarak değiştirir. Bu durum, özellikle pelteklik sorunu olan bireylerde diş hekiminin yaptığı yeni restorasyonun dilin alışık olduğu pozisyonu bozmasıyla daha belirgin hale gelebilir.
Bu yanıt faydalı oldu mu?
Yeni ön diş takıldıktan sonra dil alışma süreci ne kadar sürer?
Yeni ön dişlere dilin alışma süreci genellikle 1 ile 3 hafta arasında değişmektedir. Bu süre zarfında dil, dişin yeni dokusuna ve pozisyonuna karşı bir adaptasyon geliştirir. Eğer 3 haftalık düzenli konuşma pratiğine rağmen pelteklik ve harf çıkarma zorluğu devam ediyorsa, diş hekiminizle iletişime geçerek protezin veya dolgunun şekli üzerinde küçük düzeltmeler yapılıp yapılamayacağını değerlendirmelisiniz.
Diş tedavisi sonrası S ve Z harflerini düzeltmek için neler yapabilirim?
Konuşma bozukluğunu gidermek için en etkili yöntem, yüksek sesle kitap okumak ve özellikle S ve Z harflerinin yoğun olduğu tekerlemeleri günde 15-20 dakika tekrarlamaktır. Ayna karşısında dilinizin dişlerinize çarptığı noktayı gözlemleyerek doğru artikülasyonu bulmaya çalışın. Dil egzersizleri ile ağız kaslarınızı güçlendirmek, yeni diş formuna olan adaptasyonunuzu hızlandıracaktır.
Hangi durumlarda ön diş sonrası konuşma bozukluğu için doktora gitmeliyim?
Konuşma güçlüğünüz 3 haftalık adaptasyon süreci sonunda hala devam ediyorsa veya günlük iş hayatınızı olumsuz etkilemeye devam ediyorsa bir diş hekimine başvurmalısınız. Dişin arka yüzeyindeki fazlalıklar veya yanlış konumlandırma konuşma bozukluğuna neden olabilir. Hekiminiz dişin arka kısmında minimal bir aşındırma yaparak veya protez üzerinde düzenleme yaparak seslerin doğru çıkmasını sağlayabilir.
Ön diş yaptırdıktan sonra S ve Z harflerini düzeltmek için egzersizler nelerdir?
S ve Z seslerini düzeltmek için dilin damağa ve dişlere temasını kontrol eden çalışmaları düzenli yapmalısınız. Özellikle 'sasa', 'seze', 'susu' gibi ses kombinasyonlarını vurgulu şekilde tekrarlamak dilin diş yapısına alışmasını sağlar. Ayrıca nefes kontrollü konuşma egzersizleri, harflerin daha net çıkmasına ve pelteklik etkisinin azalmasına önemli ölçüde yardımcı olur.

Yukarıdaki kısa yanıtlar bilgilendirme amaçlı editöryal özetlerdir.Bilgilerin doğruluğu süzgecimizden geçirilmiş olsa da, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Tıbbi Doğrulama ve Yayın Sürecimizi İnceleyin.

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 403 göst.
0 oy
4 cevap 339 göst.
0 oy
6 cevap 513 göst.
11 Eylül 2023 Diğer kategorisinde Yigidinannesi (596 puan) tarafından soruldu
0 oy
32 cevap 1,868 göst.
23 Şubat 2023 Diğer kategorisinde Sebebine (500 puan) tarafından soruldu

Kategoriler