Malzemeler
10 su bardağı
un
2.5 su bardağı
ayçiçek yağı
1 silme yemek kaşığı
tarçın
1 silme yemek kaşığı
mahlep
1 silme yemek kaşığı
çemen tozu
1 çimdik
tuz
2 yemek kaşığı
susam
2.5 su bardağı
toz şeker
1.5 su bardağı
su
2 paket
kabartma tozu
2 adet
yumurta sarısı
Püf Noktası
Külünçeyi tuzlu olarak hazırlamak isterseniz malzeme listesinden toz şekeri çıkartıp yerine 1,5 silme yemek kaşığı tuz ilave edin. Susam yerine de aynı miktarda çörek otu ekleyin.
Bir tencereye şekeri ve suyu alın, ocağın altını açın ve şeker eriyene dek karıştırın. Şeker erir erimez ocağın altını kapatın ve tencereyi soğumaya bırakın.
Derince bir kaba baharatları ve unu alın, üstüne kabartma tozunu da ekleyin. Sıvı yağı bir tavada hafifçe ısıtın ve unlu karışıma ilave edin.
Hazırlayıp soğuttuğunuz şekerli suyu da azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayın. Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edeceksiniz.
Hamuru bu şekilde yarım saat kadar dinlenmeye bırakın. Hamur dinlendikten sonra yumruk büyüklüğünde parçalar kopartın ve pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açmış olduğunuz yuvarlağı bir bıçak yardımıyla dörde bölün, böylece 4 adet çeyrek daire elde edeceksiniz.
Hazırladığınız hamurları yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin.
Bu şekilde tüm hamuru şekillendirdikten sonra, yumurta sarılarını bir çatalla çırpın ve bir fırça yardımıyla üstlerine sürün.
Bir çatalla üstlerine delikler açın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana dek yaklaşık 25 dakika boyunca pişirin.
Külünçlerinizi ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Kapalı bir kapta sakladığınız takdirde yaklaşık 6 ay kadar tazeliklerini koruyacaklardır.