0 oy
432 göst.
Diğer kategorisinde (612 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Kızlar oğlum 15 aylık olacak bir haftaya. Şu sıralar da çevremde herkes 2 3 e hamile. Normalde ben düşünmüyordum ama çocuğuma kötülük mü etmiş oluyorum acaba diye bu sıralar kendime sormaya başladım. Sizin fikirleriniz neler bu konuda? Yani ben çocuk için duygusal açıdan illa bir kardeş gerekli mi, kardeşi olunca olmadığı duruma göre artıları ne oluyor, bu artılar başka şekilde elde edilebilir mi mümkün mü onu merak ediyorum. 

26 Cevaplar

+1 oy
(1,077 puan) tarafından
Bende 2. Çocuk düşünmüyorum. Bana haksızlık ediyorsun gibi şeyler diyorlar ama bu işin matematiği çok basit. Bakmaya piskolojim el veriyor mu. Maddi durumum el veriyor mu? Bu ikisi tamamsa yaparim. Sırf kardeşi olsun diye bakmaya gücümün olmadığı çocuğu yapamam. Çocuğumun sorumluluğu değil bu benim sorumluluğum. Artı onun rizki gelir diyenler olacak. Ben buna da karşıyım. Evet rizki vardır bu kesin inançlı insaniz ama afrikadaki bebekler rızıksızmı? Açlıktan ölüyorlar. Zaman zor hayat geçim zor. Herkesin aile yapısı farklı tabi, özel kreş eğitim vermek istemez, giyim kuşam oyuncak eksik kalır sıkıntı olmaz der yapar. Ama ben diyemiyorum o sebeple de düşünmüyorum. 
-Reklam-
+1 oy
(289 puan) tarafından
Ben de dusinmiyorum ıkinci cocuk canim 

Bazilari kanin canin demis ben de iki kardeaim abim var yurtdisinda uzaktan uzaga telefondan konusuyoruz yillardan beri 

Gunumuzde maddi ve manevi olarak benim gorusume gore zor 2 yildir calismiyorum neredeyse tek maasla ev kira ne kendime ne de çocuğuma istedigim hic biseyi dogru duzgun alamadim hep aile yardımı ve benim zoruma gidiyor bu durum 3 4 cocuk gercekten benim aklim almiyor 

Calissan cocugun kresi bakici ilerde egitomleri derken hersey para günümüzde 

Allah rizkini verir ama hic bir egitim almadan buyitmek eskilerde kaldi 

Herkes bir adim one gitmeye calisiyor bu yuzyilda
0 oy
tarafından
Bi yazı okumuştum canım aklıma geldi 1 çocuk hiç çocuk 2 çocuk çok çocuk diye :) herkesin kendi kararı bende düşünmüyorum uzun süre yapana da saygı duyuyorum:)
tarafından
Benim oğlum 10 aylık kuzum şuan çok erken ben 2.yi yaparsam Allah izin verirse 3 4 yaşında yaparım ki bna yardımcı olsun kardeşi olduğunu bilsin şuan olsa oda bebek 2. Bebeği yapıp ilgiyi dağıtmak oğluma kıyamam :)
(612 puan) tarafından
Şu an ben de yapamam. Ama şimdi düşünsem ancak 3 4 seneye cesaret ederim. :) ama tek çocuk ya da bir kardeş daha mı bunu zihnimde yeniden gözden geçiriyorum.
tarafından
O knuda bende çok kararsızım. Ben 3 kardeşim çokta severim kardeşlerimi ama imkan sağlama açısından tek çocuğu daha rhat büyütürüm gibime geliyo. Özele göndermek istiyorum okulu geleceği bunları düşününce tek kalsın diyorum.
(612 puan) tarafından
Sinemm :) Ben de aynı şeylere takılıyorum. Ama  bilmiyorum ki ya büyüyüp konuşunca ona mı sorsak kardeş ister misin diye. 3 yaşında gayet cevap verebilir sanki..
tarafından
Onu da uzmanlar önermiyo canım bu kararı sorumluluğu çocuğumuza bırakmamak gerekiyormuş :) bide o yaşta ister sanat ki kardeşi olunca onla oynayabilecek. Minicik bebek gelince bu defa hayal kırıklığı yaşayabilir. Ona bu kararı alıp büyükse bildirmek gerekiyormuş sana kardeş yapcaz bi bebeğimiz daha olcak gibi anlatmamız lazımmış.
0 oy
(299 puan) tarafından
kızım şuan iki yasını 2 ay geçiyor eşim istedi kardeşi olsun şuan gebeyim   bebeğim doğarsa kızım 3yaşına girmiş oluyor bana bile halen erken geliyor gel gör ki nasibi varmış eşim çok istiyordu kardeşi olsun kardeşi ile büyüsün   bir yandan ona hak verdiğim zamanlar olmuyor değil fakat büyük bir sorumluluk beni bekliyor Rabbim yar ve yardımcm olsun
(612 puan) tarafından
Amin kuzum Amin..
0 oy
(3,901 puan) tarafından
Bnce ilk cocugun tuvalet egitmi fln bitmis olmali ve kendi derdini anlatabilecek yasa gelmeli diye düşünüyorum..yani 3 veya 4 yas civarinda olmali..obur türlü ikisine de yetemiyosun genelde..
(612 puan) tarafından
Yani ben çocuk için duygusal açıdan illa bir kardeş gerekli mi, kardeşi olunca olmadığı duruma göre artıları ne oluyor, bu artılar başka şekilde elde edilebilir mi mümkün mü onu merak ediyorum. Yoksa hemen hamile kalırım kalmam bilemiyorum ki kuzum o nasip..
(11,217 puan) tarafından
Aynn bu yuzden benimle doguranlar suan 3. Dogururken ben 18 haftaligim. Kizimda 21 nisassnda 4 yasini bitiriyor :)
(3,901 puan) tarafından
Tek cocuklar bnce genelde biraz sorunlu olabiliyo buyuduklernde..ama bn buna ragmen 2.yi dusunmuyorum acikcasi..kardes olacaksa da dedigim gibi yas farki olmali..cok yakin oldugnda ilk cocuk bnce kaldiramiyo bu durumu ve duygusal acidan daha kötü oluyo onun icin..oyuzden biraz daha akli basinda olmali
(612 puan) tarafından
O sorunlar neler işte onları saptamak istiyorum. Aşılabilir şeyler mi bunları gözden geçirmek istiyorum. İlla aşılamıyorsa dediğin gibi ben şimdiden önce fikrimi değişip bikaç seneye kendimi ayarlamalıyım :)
(3,901 puan) tarafından
Bnce ilk cocuk icin kolay kolay aşılabilecek sorunlar degil..cnku cocuk kucukken öfke kontrolünü bilmiyo ya da duygularını ifade edemedigi icin sknti oluyo..kardes oldgnda bir anda bütün ilginin yeni doğanda olmasi kim bilir ona neler hissettiryo ama dile getiremediği icin icindeki duygulari genelde öfke seklinde disari vuruyo..ayrica tam cocugun anneyle oyun oynayacagi etkinlil yapacaği dönemde hamile kalmasyla anneyle de vakit geciremiyo..
0 oy
tarafından
Benim 3cu oldu 6aylik
(612 puan) tarafından
Allah bağışlasın canım. Bi üst yoruma bikaç soru yazdım. Bakabilir misin tecrübelerini çok merak ettim.
0 oy
tarafından
Bence 1. İle 2. Nin arasi en az 5 yas olacak yoksa cok yıpratıyor insani cok yinede herkesin kendi karari saygi duyarım
(612 puan) tarafından
Zamansa olarak sormadım kuzum. Soruyu düzenledim tekrar bakabilir misin
0 oy
tarafından
Herkesin kendi kararı daha önemli tabi. Bn önce oğluma yemek yemeği ogrettm tuvalete kendisi gidiyor kendi yatıyo   sonra karar verdim.   Şuan 4 yaşına girecek  3 aylık  kızım var  çok  şükür hiç  zorlanmiyorm 
0 oy
(673 puan) tarafından
Canim ikinciyi düşünmüyorum yazmışsın sırf bu yüzden cvp yazmak istedim. Ben kendim tekim ne kadar zor birsey ben biliyorum o yüzden çocuğuna bu kötülüğü yapma onu kardeş duygusundan mahrum bırakma. Suan erken tabi ama kardessiz cocuk hep eksik cocuk eksik ergen eksik genç kısacası eksik insan. Bu arada bende ikinci kızımı doğurdum 5 ay önce. Aralarında 3 bucuk yaş var. En ideal yaş aralığıda buymuş. Uzmanlarda boyle söylüyor 
(612 puan) tarafından
Mesela ne gibi konularda eksiklik yaşadın kuzum? Arkadaşlarınla bunu aşamadın mı? Zaten şu an hemen hamile kalayım diye bi arzum yok. Sadece bu konuyu tekrar düşünmek istediğim için sordum.
(673 puan) tarafından
Canciğer cok arkadasim var ama canından kanından olmayınca olmuyor kuzum. Mesela çocukken sokakta doyasıya oynardık. Herkes evine dağılırdi bevde kardeşleriyle eğlenmeye devam ederlerdi bense tek kalırdım. Neyse ergenlik geldi ayni odada dertlesecegim birini aradim hep. Düğünüm olurken herseye ben kosturdum felan ama en zorunda hamilelikti be. Ust komşumla aynı ayda hamile kaldım onun iki tane ablası var. Bi hafta sonu iki ablasıda geldi evini temizlemeye bende o gün tek başıma temizledim evi ama hüngür hüngür aglaya ağlaya temizledim. Halbuki karnım burnumda olmasına rağmen eğilip herseyip süpürecek kadar rahattım yapıyordum ama iş o değil işte. Yalnızlık asıl koyan. Arkadaşlar ne kadar çok canın ciğerin olsada onlarında sonuçta önceliği ailesi. Bu işin birde ana baba dünyadan goçunce ayni acıyı seninle paylaşacak sarılıp ağlayacak kimsen olmaması var. Ahh ahh derin yaradır bu içimde.
(612 puan) tarafından
Üzülerek okudum.. Ama sana bişey diyeyim mi kuzum benim kardeşim var. Hep hep elim üstünde. Madden manen. Ama gel gör ki nasılsın diye aramaz sormaz. Yani kardeş de bazen öyle candan olmuyor kopuk oluyor. Ve bazen benim örneğimde olduğu gibi hep senden kopan bişeyler oluyor, varlığıyla yokluğunu farketmiyorsun bile. Böyle olup da bağı kuvvetli kardeşleri görünce kardeşin de acı verebiliyor. Bizi annemler kopuk yetiştirmedi de. Bu onun fıtratı mı ne diyim bilemiyorum. Bilsem ki hayat dediğin gibi kardeş olacaklar hiç düşünmem. Ama olmuyor bazen işte..
(673 puan) tarafından
Ya varsın kopuk olsun varsın seni sevmesin ama bi kanin canın olsun ya. Kardeşinin yaşı küçükse bazi şeylerin farkında değildir. Olgunlaştıkca arkadaşlarından kopup ailesine bağlandığını göreceksin. Kardeş olsun taştan olsun. Nasil bi yalnızlık nasil bi eksiklik inan yaşayan bilir. Inanirmisin Kardes kavgalarına bile özeniyorum . Ne büyük nimet bir bilseniz
0 oy
(119,532 puan) tarafından
15 ay daha cok kucuk yaa en az 4 veya 5 yas olsa daha kolay olmazmi
(612 puan) tarafından
Ayy ben çok yanlış sordum sanırım :) herkes yaş aralığına takılmışşş :)) şimdi doğurmuyorum sakin olun :D
(119,532 puan) tarafından
simdi doguruyosun demedimki suan hamile kalsan bebegin 2 yasindayken dogurcan bana gore erken dedim
0 oy
(1,550 puan) tarafından
Oğlum kardeşi olmadığı için hep eksiklik yaşadı. Bunu da hep dile getirdi keşke kardeşim olsaydı diye. 11 yaşına geldi şimdi kardeşi olacak ama iş işten geçti. :/ yine de heyecanlı 
(1,550 puan) tarafından
Tek çocuk sendromu diye tıp dilinde hastalık bile var
(612 puan) tarafından
Aaa öyle mi? Bilmiyodum bak araştırayım. Peki en çok ne için bi kardeş istiyordu?
(1,550 puan) tarafından
Yalnızlıktan. Beni oyun arkadaşı yaptı hep :) çalışıyordum bakıcılarının çocukları ile kardeş gibi olmaya çalıştı ama mağdur oldu sonunda.tamam paylaşmayı filan öğrendi ama hakkını fazla savunamaz mesela. Kardeşi olduğunda gerektiğinde kavga etmeyi de öğreniyor birbirinden. Ama hep yetişkinlerin içinde olduğu için konuşarak anlaşmayı veya anlaşılmayı bekliyor o yüzden bazı çocuk ortamlarında sorun yaşıyor. Yani kendi çocuk ama çocuklarla nasıl geçineceğini bilemiyor :) Bi de sorumluluk hissi var. Kendini benden aşırı sorumlu hissediyor istemeden erkenden olgunlaştı. Ailesine dair sorumluluklarını paylaşacak bir kardeşi olsa daha farklı olurmuş
(612 puan) tarafından
Aslında söylediğin şeyler çok pozitif birey özellikleri :) kreşe göndermiş miydin hep bakıcı mı baktı?
(1,550 puan) tarafından
Ben vardiyalı çalıştığım için hem kreş hem bakıcı vardı :) pozitif özellikler ama işte sosyal hayatta eksiklik gibi oluyor. Benim abimle yaş aram çok az. Yeri geldi kavga dövüş ettik yeri geldi işbirliği yaptık :) bana sanki oğlumu bunlardan mahrum bırakmışım gibi geliyor. Özellikle pandemi başında çok hissettik bu sorunları çünkü kardeş de olmayınca yaşlılarla başbaşa kaldı garibim. Hep sosyal hayatla tamamlamaya çalışıyordum o da bitince kalakaldık öyle. Baya Vicdan azabı çektim :/ Ama benim ikinci çocuk şansım yoktu. Tamam az arası olmasın ama bence kardeşi olursa daha iyi olur :) insan elinde olmayanı istermiş gerçi belki ondandır :D
0 oy
tarafından
Herkesin kendi fikri canm saygı duymak lazım.ama bence 5 6 yaş olmalı aralarında benim oğlum şuan 20 aylık ama hiç düşünmüyorum
(612 puan) tarafından
Takıldığım husus yaş aralığı değil kuzum
tarafından
Nedir peki canm
0 oy
(117 puan) tarafından
Benim de kızım var 1 yaşına giricek 1 ay sonra su an ikinciye hamileyim 5 aylık o yüzden beraber büyümeleri çok güzel olucak zor ama sonucu güzel:)
(612 puan) tarafından
Biraz da bu yönü var evet yaşları yakın kardeşler büyüyünce daha bağları kuvvetli oluyor sanki. Gerçi birbirine selam vermeyen kardeşler de var. Vallahi ben düşünmekten devreleri yakacak oluyorum bu konuda :) ama ben sanırım hemen cesaret edemem. Oğlum çok uykusuz bir çocuk. Çalışma hayatıyla bi sonraki de uykusuz olursa cadoloz bi anneye dönüşmekten korkarım :)
(117 puan) tarafından
:))) Yok cnm öyle düşünme emin ol ilk çocuk her zmn için tecrübedir  ikincisi de nasip olursa o zmn neyi nasıl yapcağını nasil düzen koyacağını bilmiş olursun o yüzden hiç sıkıntı çekmezsin merak etme
0 oy
(1,601 puan) tarafından
Valla ozamn benim masallahim var kız ☺️ kızımla oğlumun arası 2 yaş khic zorluk çekmedim uslu çocuklar oldukları için beraber büyüyorlar işte oynuyorlar zaman nasıl geçiyor anlamıyorum bile
0 oy
(5,721 puan) tarafından

Kardeş kesinlikle gerekli.. anneler kendi rahatını düşünüyor hep.. bence bir cocuk kardeş sevgisini hak ediyor. Kavga gürültü eksk olmaz ama tadı tuzu.. bir sarıldımi birbirlerine herşey biter sen kotu olursun:silly:

0 oy
tarafından
Ben tek cocugum kendimin 3 çocuğu va r şimdi 4. Olacak bence en azından bir kardeşi olsun ben çok yalnız bir çocukluk geçirdim şuan da dertlesecek kimsem yok isterdim bir kardeşim olsun dertleşelim sinirlelim şimdi bakıyorum çocuklarıma birbirleri ile herseylerini paylaşıyorlar güzel insanın bir kardeşi olması 
0 oy
(2,581 puan) tarafından
Allah nasip ederse en azından tuvalet olayını bitirmiş kendi biseulerini giysin yemeğini tek başına herşeyi yemeyi öğrensin öyle düşünürüm diyorum bide beşik sallamayi öğrensin diyordum ki bugün baktım beşik sallamayi geçmiş ninni söylüyor tabi yine kısmet nasiP
0 oy
(4,859 puan) tarafından
İkinciye gebeyim 19 haftalık oğlum 15 aylık kazayla oldu ikinci yoksa ben bı beş sene falan çocuk istemiyordum yani
0 oy
(2,928 puan) tarafından
Daha küçük bebeğin yani zamanı var illa ki kardeş olsun diyr cocuk yapma bence kendini hazır hissettiğinde yap 
0 oy
(6,047 puan) tarafından
Benim 5 yaşında kızım var 36 haftalık hamileyim. Kızım cinsiyetin erkek olduğunu öğrendiğinden beri ara sıra mizmizlanip değiştirin bebeği kız istiyorum ben diyor. Ben bugün mutfaktayken babasına başka kardeş istiyorum kız koysunlar annemin karnına bu sefer demiş. Sipariş veriyor hanımefendi. 
(612 puan) tarafından
Ay ne güldüm kızınaaa :Ddd

İlgili sorular

0 oy
18 cevap 485 göst.
28 Nisan 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
18 cevap 431 göst.
5 Şubat 2023 Aile kategorisinde Lale030507 (264 puan) tarafından soruldu
+1 oy
59 cevap 810 göst.
22 Nisan 2024 Aile kategorisinde Cantanesi66 (4,376 puan) tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 182 göst.
11 Temmuz 2023 Aile kategorisinde bebek2020 (590 puan) tarafından soruldu

381,460 soru

11,420,390 cevap

34,975 kullanıcı

...