elma yağıyla ilgili 2 acı anım var. İlki meslek hayatımın ilk aylarında acil servise konvülzyon (epilepsi nöbeti) ile gelen 3 aylık bebek. İkincisi ise genel durumu bozulmuş, kalbi çok yavaş atan, nöbet benzeri hareketleri olan, yoğun bakımlık olan bir başka küçük bebek. İlkine annesi tarafından gaz sancısı olmasın diye acı elma yağı içirilmişti, ikincisine ise bu yağla uzun süre ayak altı ve karın masajı yapılıp, çocuk sarılıp sarmalanıp kundaklanmıştı.
Acı elma yağı olarak bilinen yağ aslında adaçayından elde edilir. Adaçayının pek çok kemotipi vardır. Maalesef çoğu kemotipi de özellikle salvia officinalis olarak bilinen en yaygın kullanılanı Tujon denen bir kimyasal içerir .Tujon belli endikasyonlarda gerçekten çok işe yarar bir etken madde iken maalesef nörotoksiktir. Toksikasyon halinde epilepsi benzeri nöbetler, vazodilatasyon (damar genişlemesi), hipotansiyon, bradikardi (kalp hızına yavaşlama), solunum sıkıntısı ortaya çıkar. Beyindeki GABA reseptörleri üzerinden etki ederek konvülzyona yani nöbetlere yol açar. İşin kötüsü bunu her dozda yapabilir. Yani az miktarlarda da toksik etkisi ortaya çıkabilir.
Ayrıca adaçayında kafur da bulunur. Bu da çocuklarda kullandığımız ürünlerde kesinlikle olmaması gereken bir maddedir. Tujon ve kafur içeriği nedeniyle adaçayı çocuklarda, yine bu maddeler nedeniyle düşüklere yol açtığından gebelerde ve emziren annelerde kullanılmaz.
Peki gaz için doğal olarak ne yapabilirz. O ayrı bir başlaık konuş ama birini söyleyeyim. Bebeklerde gaz giderici olarak yaptığımız karışımlarda ben @artdehuile ‘ün yine bir adaçayı tipi olan ve kafur ve tujon içermeyen misk adaçayını kullanıyorum.
Lütfen siz de fitoterapi konusunda bilgisi olmayan kimselerden aldığınız tavsiyeleri hemen uygulamayın. Gazdan kurtulalım derken candan olmayın.
Dr. Hande NAMAL TÜRKYILMAZ
Kaynaklar: WHO Monografs on Medical Plants Commonly Used in the Newly Independent States