Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaBebekBebek GelişimiBebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri Ve Tedavisi

Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri Ve Tedavisi

Bebeklerde süt alerjisi, vücudun süt ve süt içeren ürünlere karşı bağışıklık sisteminin bir yanıtıdır. Çocuklarda en yaygın gıda alerjilerinden birisidir.  Süt alerjisi genellikle inek sütünden kaynaklanır. Bazen keçi, koyun, manda ve diğer hayvanlardan gelen sütler de alerjiye neden olabilir.

10 çocuktan yaklaşık 1’i inek sütü içtiklerinde tepki gösterir. Bunun nedeni laktoz intoleransı veya süt alerjisi olması olabilir. Süt alerjisi 5 yaşın altındaki çocuklarda laktoz intoleransından daha yaygındır.

Laktoz intoleransı sindirim sistemi ile ilgili bir sorundur. Bu, çocuğunuzun sütteki şeker olan laktozu sindirmek için gerekli enzime sahip olmadığı anlamına gelir.

Bebeklerde süt alerjisi belirtileri nelerdir?

Süt alerjisi belirtileri, süt veya süt ürünlerinin tüketiminden birkaç dakika ila birkaç saat sonra ortaya çıkar. Süt alerjisi olan bir bebekler aşağıdaki belirtileri gösterecektir:

  • Deri döküntüleri: Bunlar vücudun her tarafında görülen küçük, kırmızı veya koyu pembe döküntülerdir. Yumrulara benzer, genellikle küme şeklinde görünür ve kaşıntılı olma eğilimindeler.
  • Yüzün şişmesi: Yüzün göz kapakları, yanaklar, ağız, dil ve dudaklar gibi kısımları şişer.
  • Nefes darlığı ve öksürük: Boynun kasları şişer, yutmayı zorlaştırır, öksürük ve nefes darlığına yol açar.
  • Tıkanıklık ve burun akıntısı: Bebekte burun akıntısı ve nefes alırken hırıltı gibi soğuk algınlığı semptomları gösterebilir.
  • Karın ağrısı: Tüm karın bölgesinde mide krampları ve şiddetli ağrı olabilir.
  • Bulantı ve kusma: Sürekli bulantı hissi, ardından kusma.
  • İshal: Bebekte ishal olabilir ve bazen kakadan kan bile gelebilir.
  • Kolik ve huzursuzluk: Şiddetli, kontrol edilemeyen bir huzursuzluk ile birlikte sürekli ağlama.

Yukarıdaki belirtiler, sütün şiddetli alerjik reaksiyonu durumunda daha yüksek bir yoğunlukta ortaya çıkar. Böyle bir duruma anafilaksi veya anafilaktik şok denir. Süt alerjisi belirtilerini tespit ettiğinizde bebeğinizi bir doktora götürün.

bebeklerde süt alerjisi

Süt alerjisi diyeti

Aşağıdaki gıdalar inek sütü alerjisi olanlar için süte eşdeğer besinlerdir:

  • Soya sütü veya badem sütü maması: Soya sütü formülü, soya fasulyesinden elde edilen soya proteininden üretilir. Benzer şekilde, badem sütü bademlerden yapılır. Doğal olarak süt proteinleri içermez ve bu nedenle süt alerjisi olan bebekler için ideal bir alternatiftir. Klinik olarak kanıtlanmış süt alerjisi olan bebekler için soya formülü önerilir.
  • Kalsiyum açısından zengin sebzeler: Süt, büyüyen bebekler için iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bununla birlikte, sebzelerden de yeterli miktarda kalsiyum alabilirsiniz. Bebeğiniz katı bir gıda yiyiciyse, ıspanak, brokoli, lahana ve hatta havuç gibi kalsiyumdan zengin sebzeleri diyetlerine sokabilirsiniz. Tüm yeşil yapraklı sebzeler ve fasulye önemli miktarlarda kalsiyum içerir. Sebzelerin çoğu altı aylıkken bebeklere güvenle verilebilir.
  • Et ve yumurta: Et birkaç mikro besin içerirken, yumurtalar mükemmel bir vitamin kaynağıdır. Balık hariç et, altı aylıkken ek gıda için güvenlidir. Bebek yaşındayken yumurta ve balık yiyebilir.
  • Anne sütü: Emzirme bebeğiniz için en iyi beslenme kaynağıdır. Özellikle bebeğinizin süt alerjisi geliştirme riski yüksekse, mümkün olduğunca uzun süre emzirme önerilir.

Bebeklerde süt alerjisi nasıl geçer?

 

Emzirilen bebekler

Emzirilen bebeğinizin bir süt alerjisi varsa, çocuk doktorunuz sütsüz bir diyet uygulamanızı önerebilir. Zaten doğum öncesi aldığınız vitaminlere ek olarak fazladan bir kalsiyum takviyesi almalısınız. Bebeğinizi sütten keserken, inek sütünü mümkün olduğunca uzun süre vermeyin.

Mama ile beslenen bebekler

Süt alerjisi olan bebeklere çocuk doktorunuzun talimatlarına göre soya içerikli mama veya elementer mama gibi alternatifler verilmelidir. Doktorunuzdan, alerjik reaksiyonları önleyecek şekilde işlenmiş geniş hidrolizat proteini ile yapılmış bir mama tavsiyesi verecektir. Çocuğunuz bir yaşın üzerindeyse, soya sütü, kalsiyumla zenginleştirilmiş pirinç ve yulaf veya fındık sütleri verilebilir. Yeterli kalsiyum aldıklarından emin olmak önemlidir.

Bebeklerde süt alerjisi varsa, anne sütünüzden geçen inek sütü proteinleri alerjik reaksiyona neden olabilir. Süt içeren tüm ürünleri diyetinizden çıkarmanız gerekebilir. Çocuğunuzun süt alerjisi olduğunu ve emzirmeden sonra alerji belirtileri ve semptomları geliştirdiğini biliyorsanız veya şüphelendiğiniz takdirde doktorunuzla konuşun.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et