Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaGenel16 Haftalık Gebelik - Anne ve Bebek

16 Haftalık Gebelik – Anne ve Bebek

16 haftalık gebelik sırasında karnınızdaki bebeğinizin oldukça hareketlendiği ve artarda tekmeler savurduğu bir dönem olduğunu hemen belirtelim. Elbette güçlü tekmelerden değil minik dokunuşlardan söz ediyoruz. Hatta bu gibi zamanlarda anne adayları ilk gelen tekmeleri genelde mide kasılması veya sindirim problemleriyle bile karıştırabilmektedir.

16 Haftalık Gebelik Döneminde Bebek Gelişimi

Bebeğiniz şu sıralar gelişen yüz kaslarından ötürü kaşlarını çatabiliyor ve gözlerini oynatabiliyor durumdadır. Hatta 16 haftanın sonunda gözleri açılacak ve etrafını görmeye başlayacak duruma gelebilecektir.16. haftada bebeğinize dışarıdan bakabiliyor ve onu görebiliyor olsaydınız, saydam derisinin altından kan damarlarını açıkça görebilirdiniz. Son haftalarda bebeğinizin kalbi kan pompalamaya da başlamıştı evet hatta şimdiden sonra pompalanan kan miktarı da giderek artacaktır. Gelişen kulakları sayesinde sizi artık duyabiliyor ve konuştuğunuzda ya da şarkı söylediğinizde fark edebiliyor durumdadır.  

16 Haftalık Bebek Kilosu Ve Boyu

Hamileliğin 16. haftasında bebeğiniz adeta bir avokado büyüklüğündedir.  Öte yandan önümüzdeki birkaç hafta içerisinde bebeğinizin büyümesi hızlanacak ve hem kilosu, hem de boyu 2 katına çıkacaktır. Bebeğinizin bacakları şu sıralar daha fazla gelişmiş durumdadır.

16 Haftalık Bebek Hareketleri

Omurgasının yanı sıra sırtındaki kaslar da giderek gelişmekte ve daha da güçlenmektedir.  Bu gelişmelere bağlı olarak 16.haftadan itibaren başını ve boynunu daha dik tutabilmektedir. Ek olarak kafatası ve ayak tırnakları iyiden iyiye gelişmektedir.

16 Haftalık Bebekte Annedeki Değişiklikler

16. haftada bebek,  rahminizin üst bölümünde kasıklarla göbeğin ortasında yer alır. Bu da bebeği destekleyen kaslarınızın günden güne kalınlaşarak güçleniyor olması demektir. Artık daha az mide bulantısı ve duygu durum değişikliği yaşıyorsunuz.  Şu aralar vücudunuzun yeniden şekillenmekte. Ayrıca aldığınız her kilo, sizin ve bebeğinizin sağlığına maksimum derecede katkıda bulunuyor.  Bu aşamada doğru beslenerek spor yaptığınız sürece uzun vadede kilo problemi yaşamazsınız.  Ayrıca dönemde her kadının metabolizmasının farklı çalıştığını ve aldığı kilonun da farklı olacağını unutmamak gerekir.

16 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Rahminiz şişerek büyüyor, dolayısıyla karnınız gelişiyor, burnunuzdaki mukus dokusu,  hamilelik hormonları, artan kan dolaşımı şişkinliğinizi gittikçe arttırıyor. Ayrıca bu gibi olayların neticesinde burun tıkanıklığı ve burun kanaması gibi olaylar da yaşayabilirsiniz. Bu aşamada burun spreylerini, burun şeritlerini ya da odanıza koyacağınız nem makinalarını kullanabilirsiniz.

16. Haftada Hamilelik Kilosu

Hamileliğe ortalama kiloda adım atan bir kadın, 16. haftadaki 2.trimesterda 5 – 6 kilo almayı hedefleyebilir zira hamilelikte toplamda 10 – 13 kilo alacağınızı unutmamalısınız.  Ama hamileliğin başlangıcında gebeliğe çok zayıf kilo ile adım attıysanız doktorunuzun size özel önerilerini dinlemelisiniz.

16 Haftalık Gebelikte Beslenme

Hamileliğinin 16. haftasında yani gebeliğin İkinci trimesterinde olan bir anne adayı,  ek olarak günde 340 kalori daha fazla tüketebilir. Eğer çok kiloluysanız;  yeterli miktarda protein, kompleks karbonhidrat, lifli gıdalar tüketebilirsiniz.  Yanı sıra sebze, tam tahıl, yağsız et ve düşük yağlı peynir -süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Paketli ve bol kalorili gıdalardan uzak durun. Yeterli miktarlarda peynir, yoğurt, humus, havuç, sebze, muz ve elma gibi taze meyve tüketin. Meyve suyu veya gazlı içecek tüketmeyin onun yerine su için. Düzenli spor yapamıyorsanız size eşlik edecek birini bulun ve her gün düzenli olarak 20 dakikalık yürüyüşler yapın.

16 Haftalık Gebelik Önerileri

Eğer yeteri kadar kilo alamıyorsanız C vitamini eklenmiş milkshake için, kalorili – kalsiyumlu dondurma tüketin. Avokado veya kuruyemişler gibi iyi yağlı yiyeceklerden tüketin.  Kurutulmuş meyve tüketin. Atıştırmalıklarla dolu ara öğünler yaratın. Eğer hala kilo alamıyorsanız ya da yeme bozukluğunuz varsa beslenme uzmanlarından yardım alın. Yine ikinci trimestere denk gelen bu dönemde partnerinizle tatil yapmak iyi bir fikir olabilir örneğin.  Zira önünüzde olan üçünü trimesterda belki de yolculuk yapmak için kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.

16 Haftalık Gebelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Toparlayacak olursak 16 haftalık gebelik sırasında kilo kontrolü yapmak isterseniz aldığınız kiloyu artı  5 – 6 kg da tutmaya özen gösterebilirsiniz. Öte yandan toplamda aldığınız kg oranı bu sayının çok üzerindeyse yağlı, karbonhidrat içeren çok kalorili gıda tüketimini düşürmeniz gerekir.  Bu dönemde hamilelik hormonları vücutta biriken ödemle birlikte şişkinliğinizi gittikçe arttırdığından burun tıkanıklığına bağlı olarak gelişecek burun kanaması gibi olaylara karşı önlem alabilirsiniz. Bunun için evinizi iyi bir şekilde havalandırarak burun spreyi, nem makineleri kullanmanızı öneririz.

SON OKUNANLAR

GÜNCEL BİLGİLER

21,256BeğenenlerBeğen
122,017TakipçilerTakip Et